Мълчание

Мълчание


Оригинално заглавие: Silence
Език: английски, японски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, исторически
САЩ/Япония/Мексико/Италия, 2016, 161'
Режисьор: Мартин Скорсезе
С: Лиам Нийсън, Андрю Гарфилд, Адам Драйвър, Кирън Хайндс, Таданобу Асано, Шин'я Цукамото, Йосуке Кубодзука, Нана Комацу, Иссей Огата
Пригответе се за вероятно най-изстрадания проект на Скорсезе, който няма нищо общо с градските му гангстерски класики, но донякъде може да се сравнява с най-дръзкия му филм – Последното изкушение на Христос.


Мълчание също е историческа драма за вярата, в която въпросите за смисъла на живота, прага на болката, прегрешението и изкушението са разпъвани на кръст в почти всяка от епичните 161 минути. Сниман по противоречивия роман на японеца Шюсаку Ендо, филмът разказва апологетски за йезуитския проповедник Себастиао Родригес (Андрю Гарфийлд) и неговите страшни физически и психически мъчения във феодална Япония през 17 век, доста сходни с библейските страдания на Спасителя. Докато християнството е преследвано безмилостно в страната, Себастиао търси там истината за изчезналия отец Ферейра (Лиъм Нийсън), което, след хиляди молитви, търкаляне в калта и болезнени избори, го изправя директно пред стените на Преизподнята, а нас – на ръба на търпението. Тежък до изнемога, Мълчание е проект-мечта на Скорсезе от няколко десетилетия, но на критиката ѝ трябваха няколко секунди, за да го сложи във върха на киното за 2016. Ние не бихме бързали толкова.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.