Гълъб, кацнал на клон, размишлява за битието

Гълъб, кацнал на клон, размишлява за битието


Оригинално заглавие: En duva satt på en gren och funderade på tillvaron
Език: английски, шведски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, комедия
Швеция/Германия/Норвегия/Франция, 2014, 101’
Режисьор и сценарист: Рой Андершон
С: Холгер Андершон, Нилс Вестблом, Харлота Ларшон, Виктор Гиленберг, Лоти Тьорнрос
Най-специфичният шведски режисьор от Ингмар Бергман насам, Рой Андершон (Песни от втория етаж) се завръща с абсурдна, сюрреалистична и шокиращо черна комедия, която свободно преминава от кошмар към фантазия и хумор, докато размишлява над вечната човешка безчовечност.


Смесица от абсурд, черен хумор, шок и абсолютен ужас, Гълъб седна на клон, разсъждавайки върху съществуването представя серия мрачни и комични скици, организирани в две сюжетни линии. В едната двама неориентирани и неопитни търговци обикалят града, опитват се да продават инвентара си от вампирски зъби и гумени маски и през цялото време се карат като стара двойка. Паралелно с това Карл XII – най-войнственият шведски крал – се появява в наши дни и продължава серията си катастрофални поражения. Преминавайки от кошмар към фантазия, транс и дори импрозивиран музикален епизод, филмът завършва с безмилостно осъждане на представената от Андершон зашеметяваща липса на съпричастност.

Въпреки че го наричат "slapstick" Бергман и го сравняват с Фелини, Андершон остава най-близо до Бунюел със сюрреалистичните си похвати и с яростта си, както и с неподправената емпатия и тъга, които се крият зад извратения му хумор. Режисьорът споделя, че Гълъб седна на клон... е силно повлиян от Достоевки и подобно на творчеството на руския класик, филмът не е за хора със слабо сърце. Изключително провокативна и крайно смущаваща критика на епохата ни.

Стив Грейвсток, МФФ Торонто

Венеция ’14 – Златен лъв


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.