Повече от мед

Повече от мед


Оригинално заглавие: More Than Honey
Език: немски
Превод: с български субтитри
Жанр: документален
Швейцария/Германия/Австрия, 2012, 91’
Реж.: Маркус Имхоф
Докато разкрива интересни факти за физиологията на пчелите, когнитивните им способности, организацията на кошера и производството на мед, този изключително красив филм алармира за началото на екологична катастрофа.


Дълъг път е изминат от високопланинските кошери до индустриализираното добиване на мед. Човешкото участие е изключително инвазивно. Към този факт се прибавят промените в околната среда.
„Ако пчелите измрат до една, на човечеството ще му останат само четири години живот” – мисълта принадлежи на Албърт Айнщайн. Днес популацията на пчелите в световен мащаб е намаляла от петдесет до деветдесет процента, а от нея зависи опрашването на растения, от които хората доставят една трета от храната си.
Какво ще стане, ако природата отговори на агресията. Кой ще надделее: силите на природата или на капитализма, пита филмът.
Изхождайки от автобиографичен интерес – режисьорът, чието семейство от три поколения отглежда пчели – решава да проследи причините за изчезването им. Филмът, който има качествата на научно-популярен филм, поема социално отговорна мисия. Повече от мед е пример за предизвикателствата, които стоят пред документалното кино в бързо променящият се глобален свят.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.