Седемте психопата

Седемте психопата


Оригинално заглавие: Seven Psychopaths
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, комедия, гангстерски
Великобритания/САЩ, 2012, 111’
Режисьор: Мартин Макдона
Със: Колин Фарел, Сам Рокуел, Кристофър Уокън, Уди Харелсън, Том Уейтс, Аби Корниш, Олга Куриленко, Хари Дийн Стантън
Не всички театрални режисьори успяват в киното (и обратното), но Мартин Макдона се справя толкова добре и с двете, че чак не ни се вярва. Вторият му филм Седемте психопата е кърваво-саркастична комедия в стил Тарантино (или пък Гай Ричи), в която наемни убийци убиват наемни убийци – понякога без никаква причина, а друг път – поради сложно стечение на обстоятелствата.


Макар и коренно различен от триумфалния филмов дебют на Макдона – В Брюж, в Седемте психопата откриваме почти същото интелигентно, безкомпромисно, иронично, саркастично и винаги уместно чувство за хумор, което ще наречем просто британско поради липса на по-смислено определение. Това е и силният коз на британския спец – той режисира, продуцира и пише сценариите на филмите си, изпипвайки до последния детайл странно-смешните сцени (често – подчертано театрални и базирани изцяло на диалог), които изграждат леко хаотичната история. Общото с В Брюж е и главната роля на Колин Фарел, което не е за пренебрегване, тъй като той обикновено е достатъчна причина да гледаме и доста безсмислени филми, а пък в продукциите на Макдона пасва просто идеално. Сам Рокуел, Кристофър Уокън и Уди Харелсън също влизат отлично в кожата на своите психопатологични персонажи, а краткото включване на музикалния гигант Том Уейтс намираме за особено добра проява на вкус.
Сюжетът понякога препуска, а друг път криволичи, привидно безцелно, но едно е сигурно – в Седемте психопати няма нищо традиционно и предвидимо, затова буквално от първата минута на филма основният въпрос в главата ви ще бъде какво ли следва. В центъра на събитията се оказва изпадналият в безидейност и ленив алкохолизъм сценарист Марти Фаранан (Фарел), който е замислил филм със седем психопати за главни действащи лица, но изобщо не може да измисли какви са и каква е целта им. За негова радост (и истински ужас) психопатите съвсем сами го намират, завихряйки живота му в откачен и кървав хаос. Оказва се, че най-добрият му приятел Били (Рокуел) води изключително странен и потаен живот (встрани от обичайната му работа – да отвлича кучета и да ги връща срещу награда), а и другарят му Ханс (Уокън) има доста тъмни тайни. Така в живота на Марти нахлува убиец със заек подръка (Уейтс), лудо влюбен в кучето си мафиот (Харелсън) и всякакви други неприятни персонажи, които го преследват от градските улици до прахоляка в близката пустиня. Има кръв, престрелки, убийствени лафове и хитро заяждане с холивудските стереотипи, които са потъпкани и подиграни. Типично по британски.


 

Горе Коментари (1)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
#1 23.02.2013 22:59 EvaKino

Re: Седемте психопата

Изключително готин и трагично-забавен филм с доста по-префинен хумор от прославения Тарантино, съжалявам, по-добър е от Тарантино! Този филм много приятно ме изненада, защото не очаквах да е толкова добре направен! Сценария е изключително интересен и пълнокръвен, а избора на актьорите е удар в десятката! Наслаждавах се на този филм открай-докрай и горещо препоръчвам да идете да го гледате! 9 от 10 точки