Андрей Рубльов

Андрей Рубльов


Оригинално заглавие: Андрей Рублев
Език: руски
Жанр: драма
СССР, 1969, 183'
Режисьор: Андрей Тарковски
Сценарий: Андрей Михалков-Кончаловски, Андрей Тарковски
С: Анатолий Солоницин, Иван Лапиков, Николай Бурляев, Ролан Биков, Юрий Никулин
Впечатляваща картина на един земетръсен период от руската история - началото на 15 век, създадена чрез фокусиране върху живота на иконописеца Андрей Рубльов.


"Моята тема е тази: човек, вдъхновен от една идея, търси страстно отговора на даден въпрос и отива до крайност в своето търсене с цел да разбере действителността. Той стига до разбирането след изпитания и благодарение на личния си опит. Филмът завършва с кадър, показващ коне под дъжда. Искахме да се върнем върху символа на живота - защото за мен конят символизира живота. С образът на конете искаме да подчертаем, че извор на цялото изкуство на Рубльов е самият живот."
Андрей Такровски

"През 1969 филмът е показан на фестивала в Кан и излиза по екраните в много страни като прави огромно впечатление. Различна е обаче съдбата му в родния СССР. Обвиняват го в "антипатриотизъм" и "очерняне" на руската история. От Тарковски изискват поправки. Той се съпротивлява. Изтощителната борба трае няколко години, но в резултат на това режисьорът успява практически да съхрани филма в първоначалната му версия. Съветските зрители го гледат едва в 1971."
Виктор Божович

Награди:
Наградата на ФИПРЕССИ, Кан, 1969


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.