Огледало

Огледало


Оригинално заглавие: Зеркало
Език: руски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма
СССР, 1975, 108'
Режисьор: Андрей Тарковски
Сценарий: Александър Мишарин, Андрей Тарковски
С: Маргарита Терехова, Анатолий Солоницин, Николай Гринко, Ала Демидова, Олег Янковски Текстът чете Инокентий Смоктуновски
Около 40-годишен мъж, който е на път да се раздели с живота, потъва в спомените си за преживените радости и неволи. Спомня си детството, майка си, войната, а в тях всъщност се оглежда историята на цяла Русия.
Автобиографично есе на Тарковски.

"Пред нас е потокът на съзнанието на човек, изправен пред смъртта. Като сглобява живота си от парчета спомени, той се стреми да разбере кой е, защо е живял, каква е вината му пред близките. Самосъзнанието, според Тарковски, е неделимо от нравственото покаяние… Във филма епизодите-спомени не се подчиняват на външна логика - свързва ги вътрешната логика на поетичните асоциации. Спомените на героя гравитират около детството, родния дом, огъня, летните бури, очакването на бащата, присъствието на майката...В личното, биографично време се врязват отзвуци от исторически катаклизми. За Тарковски образите от заобикалящия ни свят са огледалото, в което е отразена човешката душа. "Пространството на съня" е постигнато с помощта на светлината, цвета, композицията на кадрите, съчетанието им в монтажа…"
По Первый век кино, Москва, 1996


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.