програма

  · София
  Капернаум

  Капернаум


  Оригинално заглавие: Capernaum
  Език: арабски
  Превод: с български субтитри
  Жанр: драма
  Ливан, 2018, 123'
  Режисьор: Надин Лабаки
  Със: Заин Ал Рафеа, Йорданос Шифероу, Болууатифе Трежър Банколе, Кавтар Ал Хадад, Фади Камел Юсеф, Чедра Изам, Алаа Чучние, Надин Лабаки
  12-годишният Заин, бежанец от Сирия, попада пред очите на режисьорката Надин Лабаки по улиците на Ливан. Така тя го посочва да играе момчето Заин от Бейрут, което в началото на филма изправя родителите си пред съд с обвинението, че изобщо са го създали.


  Засега ситуацията изглежда донякъде комична – кой ли не си е мечтал поне веднъж за същото. После обаче виждаме как се е стигнало дотам в история за родители, които продават наркотици в затвора, пият посред ден, заспиват със запалена цигара на дивана, връзват бебета с мръсни парцали, за да не пакостят, и продават 11-годишната си дъщеря за булка на хазяина. Детайлите в този разказ са точни като жило в безизходната атмосфера, от която сърцето ти се подува в гърлото с всяка минута. Самият Заин обаче не е изстрадало ангелче с прашно лице, а бясна фурия, която протестира срещу живота със звучни и непреводими псувни (на които арабският език е особено богат), дребни кражби и мечти за по-добро бъдеще, за което би направил всичко. Той бяга от вкъщи, налага се да се грижи за чуждо бебе, останало само, и попада в затвора. Играта на Заин в тази негова първа роля е без пропуск – някои части от историята идват леко мелодраматични, но момчето умее да изтръгва сълзи и само с поглед.


   

  Горе Коментари (0)

  Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.