Здрач: Зазоряване II

Здрач: Зазоряване II


Оригинално заглавие: The Twilight Saga: Breaking Dawn II
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: фантастичен, романтичен
САЩ, 2012, 115’
Режисьор: Бил Кондън
С: Робърт Патинсън, Кристен Стюарт, Тейлър Лаутнър, Питър Фачинели, Елизабет Рийсър, Ашли Грийн, Джаксън Ратбоун, Кейлън Лъц, Ники Рийд, Били Бърк, Дакота Фанинг
Епилогът на Здрач – най-романтичната фентъзи сага, заснемана някога, пристига по-грандиозен от всякога и с обещанието най-сетне да излъчи големия победител в битката между хора, кръвопийци и върколаци.


Преди четири години, когато се появи екранизацията на първия роман от тийн сагата на Стефани Майер – Здрач, бяхме по-скоро скептично настроени, очаквайки това да е поредната сладникава залъгалка за подрастващи. Огромният интерес към любовната история на живата Бела Суон (леко скандалната напоследък Кристен Стюарт) и мрачно красивия не-жив Едуард Кълън (младия секссимвол на Холивуд Робърт Патинсън) обаче изравниха Здрач с образци в жанра като Хари Потър, Хрониките на Нарния, че дори и вечната класика Властелинът на пръстените. И макар тук-там все още да се надигат гласове срещу сантименталната окраска на сюжета и плоското разпределение на типажите, гръмките овации, които съпровождат появата на всеки нов епизод, успешно ги заглушават. Несъмнено и сега ще е така.
Сега по същество – петата и последна част от поредицата започва с “проглеждането” на новата Бела, отърсила се от преходната си човешка същност, за да се отдаде на майчинството и своето на практика безкрайно вампирско съществуване. Радостта от появата на новородената є дъщеря Ренесме плюс придобитите ловкост, бързина и способност да въздейства над мислите на околните, подклаждат у предишното крехко момиче неподозирана смелост, която твърде скоро є влиза в употреба. Забелязвайки необикновените качества на родената като получовек, полувампир Ренесме, Ирина – представителка на конкурентен клан безсмъртни, уведомява вездесъщата фамилия Волтури, че семейство Кълън са извършили най-страшното възможно престъпление, а именно вербуване на невинно дете. Реакцията на италианската глутница кръвопийци, които са едновременно съдии и екзекутори, не закъснява. Едуард и Бела са принудени да докажат невинността си, но предвид жестокостта на задаващата се наказателна група всички аргументи изглеждат несъстоятелни. Единственият изход е обединение на доскоро враждуващите раси срещу общия враг, а развръзката е повече от предвидима.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.