Дама, поп, асо, шпионин

Дама, поп, асо, шпионин


Оригинално заглавие: Tinker, Tailor, Soldier, Spy
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: трилър
Великобритания/Франция/Германия, 2011, 127’
Реж. Томас Алфредсон
по романа на Джон льо Каре
С: Гари Олдман, Бенедикт Къмбърбач, Колин Фърт, Том Харди, Сиаран Хайндс, Джон Хърт, Константин Хабенски, Марк Стронг
Международният дебют на нашумелият с Покани ме да вляза шведски режисьор Томас Алфредсон е класически шпионски трилър, създаден по едноименния роман на Льо Каре от 1974.


Шведът Томас Алфредсон, придобил световна известност с изисканата и визуално зашеметяваща вампирска драма Покани ме да вляза, прави своя англоезичен дебют с изисканата и визуално зашеметяваща шпионска драма Дама, поп, асо, шпионин. Резултатът е толкова класен, че най-вероятно ще ви се прииска да пийнете отлежал скоч в киносалона, защото да хрупаш пуканки на подобен филм просто е някак некултурно.
Сюжетът трудно подлежи на адекватен преразказ, защото няколкото сюжетни нишки се преплитат по доста неочаквани начини, а Алфредсон прескача със завидна лекота между настоящето и миналото на героите си. Знаем, че звучи объркващо, но всъщност сценаристите са свършили удивително добра работа (сдобиха се и с Оскарова номинация) и Дама, поп, асо, шпионин е изключително лек за гледане и възприемане, така че няма да ви трябва тефтерче, за да си записвате кой кой е и за какво се бори. Едновременно с това, филмът е абсолютен антипод на поредиците за Бонд и Борн – внушителни експлозии и спиращи дъха гонитби с лъскави автомобили липсват, затова пък присъства много от нервното напрежение и съмнения, които несъмнено съпътстват истинската работа на тайните служби.
Иначе картите за игра от заглавието всъщност са кодовите имена на основни фигури от британското разузнаване през седемдесетте, за един от които се предполага, че е двоен агент на руснаците. В опит да бъде разкрита самоличността на “къртицата” агент Джим Придо (Марк Стронг) е изпратен на тайна мисия в Будапеща, която обаче се превръща в кърваво фиаско. В резултат шефът на разузнаването, наричан просто Контрол (Джон Хърт), подава оставка, а заедно с него е принуден да напусне и довереният му агент Джордж Смайли (Гари Олдман). Правителството обаче бързо връща Смайли в играта, за да открие предполагаемата “къртица” благодарение на изненадващата информация, получена от агента ренегат Рики Тар (Том Харди).


 

Горе Коментари (1)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
#1 22.01.2013 00:21 EvaKino

Re: Дама, поп, асо, шпионин

Изключително класен класически трилър от времето на судената война, който със самото си бавно и мрачно протежение те потапя в ония тягостни години и мрачния дух на епохата попива в теб... Не пропускай, гледай!