Концертът

Концертът


Оригинално заглавие: Le concert
Език: френски, руски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма
Франция/Италия/Румъния/Белгия, 2009, 119
Реж. Раду Михайлеану
С: Алексей Гушков, Мелание Лоран, Дмитрий Назаров, Миу Миу

Забавен разказ във френската стилистика за диригент, изгонен от Большой заради това, че е назначил в оркестъра си еврейски музиканти.
Съдбата на Андрей Симонович Филипов съвсем не е лека. Той се издига до един от най-големите диригенти на оркестъра на Большой театр, публиката го обожава, а прозвището му съвсем логично е Маестрото. Както обаче често се случваше в съветска Русия (а и не само там), една грешна стъпка в очите на видните партийци превръща Филипов от звезда на Большой в обикновен чистач, подвизаващ се зад кулисите и далеч от големите представления.

Дотук историята звучи като класическа драма с тежки разсъждения за житейския път и всичките му препъникамъни, но Концертът всъщност е много свежа, оригинална и – неминуемо – много музикална комедия. И въпреки че е международна копродукция, филмът има ясното усещане за типично френско кино – не на последно място защото повратната точка в скучния живот на Филипов се оказва смелото му решение да събере алкохолизираните ветерани от някогашния си оркестър и да ги поведе към Париж за участие в световноизвестния Thеаtre du Chаtelet. Държим да подчертаем и включването на Мелани Лоран (вероятно я помните от Гадни копилета на Тарантино) в ролята на цигуларката Ан-Мари Жаке – очарователна е поне колкото наистина красивия и отличен с няколко награди саундтрак на Концертът. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.