Диваци

Диваци


Оригинално заглавие: Savages
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, трилър, криминален
САЩ, 2012, 131'
Режисьор: Оливър Стоун
Сценарист: Шейн Салерно, Дон Уинслоу
С: Демиан Бичир, Джоел Дейвид Мур, Сандра Ечеверия, Емил Хирш, Блейк Лайвли, Арън Тейлър-Джонсън, Тейлър Кич, Салма Хайек, Бенисио дел Торо, Джон Траволта, Тревър Донован
Диваци на Оливър Стоун е непредвидим в развитието си двучасов видеоклип, в който се режат гърла, търкалят се любовни тройки, продава се и се пуши много, много марихуана.


Вероятно защото така му е по-забавно, а и защото наистина може да си го позволи, Оливър Стоун не бърза с филмите си, при това ги прави толкова различни, колкото изобщо е възможно. Само си помислете – след епичния Александър направи филм за терористичните атаки на 11 септември (Световният търговски център), продължение на легендарния Уолстрийт (Парите никога не спят), чудата документалка (South of the Border) и разказ за онзи странен президент Буш (W).
Диваци пък е на места лежерен като кафе в неделя сутрин, на други – романтичен като розова холивудска комедия, но още по-често - брутален и откровен като най-злия трилър, с пълната гама от остри ножове, гадни копелета от подземния свят и търговия с наркотици за няколко милиона. Вероятно най-сериозният плюс в новата продукция на Оливър Стоун е визията, както и комбинацията от визия и музика – толкова отлично координирани и раздвижени, че на места приличат на някой от по-добрите музикални клипове по MTV. Актьорският състав е внушителен – Джон Траволта, Салма Хайек, Блейк Лайвли, Тревър Донован… но отличникът в случая е Бенисио дел Торо, който се вписва просто безупречно в ролята на гаден, коварен, безпощаден и подчертано мръсен мексикански бандит.
Историята (базирана на книгата на Дон Уинслоу, който е и сценарист) предлага няколко неочаквани обрата и въпреки че тук-таме издиша, успява да ни държи в напрежение повече от два часа, а това си е трудна задача. Красавицата Офелия (Блейк Лайвли) и нейните любовници Бен и Чон (Арън Тайлър-Джонсън и Тейлър Кич) живеят направо чудесно – продават най-добрата трева на света (която отглеждат сами), печелят стотици хиляди от това, пафкат, чукат се и честичко се усмихват. Неочаквано приказното им съществуване е разкъсано от болните амбиции на мексикански наркокартел, който им поставя ясен ултиматум – да работят заедно или… Бен и Чон пробват да шикалкавят, но кръвожадната ръководителка на мексиканците Елена (Салма Хайек) бързо изпраща възможно най-гадното копеле от своята команда – Ладо (Бенисио дел Торо), със задача да отвлече Офелия и така да принуди влюбените в нея момчета да правят каквото им се каже. Нещата се оплитат, преплитат, а покрай това се пролива доста кръв и доста хора разкриват неприятния си истински характер, както и дълго скриваните си слабости.
Кинозабавление, какво друго.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.