Храбро сърце

Храбро сърце


Оригинално заглавие: Brave
Език: английски
Превод: дублиран
Жанр: анимация, приключенски, екшън
САЩ, 2012, 100'
Реж.: Марк Андрюс
Озвучен с гласовете на: Стефания Георгиева, Петър Върбанов, Ася Рачева, Николай Пърлев, Пламен Манасиев, Стефан Сърчаджиев, Жени Пашова
За разлика от предишните филми на Pixar, които на практика нямаха аналог в света на седмото изкуство, в случая е лесно да сравним Храбро сърце с Мулан, Рапунцел и разбойникът, Спящата красавица и десетки други подобни анимации.


Обичайната зрялост и щипката житейска горчивина, така отчетливи в УОЛ.И, В небето и Играта на играчките 3, тук са трудно забележими. Храбро сърце е подчертано детски. Всичко това не прави филма лош, а по-скоро различен от други ленти от портфолиото на Pixar. Длъжни сме да отбележим обаче, че от студиото може и да са се поддали на изкушението да прибегнат до клишета, но не са изоставили пословичния си перфекционизъм, така че Храбро сърце притежава всички предпоставки да задържи интереса ви от първата до последната минута. Простичката история е разказана добре, балансът между сериозното и смешното е почти съвършен, а темпото е безкомпромисно и не оставя място дори за миг скука.
Храброто сърце принадлежи на принцеса Мерида, чиито родители – крал Фергъс и кралица Елинор, властват в средновековна Шотландия. Младата Мерида е толкова своенравна, колкото и червенокоса, a тя е много червенокоса. В резултат бъдещата кралска особа предпочита да се изживява като мъжкото момиченце на баща си и да тренира с любимия си лък, наместо да обърне внимание на уроците по етикет, които майка й безуспешно се опитва да набие в огнената й главица. Така, когато Фергъс свиква четирите клана от своето кралство, за да може някой от най-смелите им воини да се докаже като достоен съпруг за Мерида, нашата героиня отказва да приеме когото и да било от жалките си кандидат-женихи. Следва бурен скандал с Елинор, в резултат на който Мерида яхва ядосано верния си жребец и препуска в близката гора. Там, разбира се, я очаква ексцентрична вещица, която обещава да разреши всичките й проблеми и да промени съдбата й със заклинание. Опърничавата принцеса видимо отказва да се поучи от грешките на всичките си колеги приказни герои и приема съмнителната оферта. Това, както може да се очаква, води след себе си цял куп неприятности, които ще подложат на изпитание смелостта и волята на Мерида.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.