Шрек завинаги

Шрек завинаги


Оригинално заглавие: Shrek Forever After
Език: английски
Превод: дублиран
Жанр: анимация
САЩ, 2010, 93'
Режисьор: Майк Мичъл
Озвучен на български с гласовете на: Йордан Господинов–Дачко,  Тодор Николов, Ася Рачева и Стоян Алексиев
Десетилетие след първата му поява на екран, приключенията на най-известното анимационно чудовище Шрек достигат своя край. Адски забавен край, разбира се.


Той е голямо, зелено и забавно чудовище. Той е най-печелившият анимационен персонаж за всички времена (по времето, когато четеш този текст, Шрек завинаги вече е спечелил над 300 милиона долара в световен мащаб). Той е Шрек, чиито приключения достигат своя край близо десет години след първата му поява на екран. На практика всеки знае какво да очаква от филма – симпатичен хумор, който да радва децата и попкултурни препратки, които да забавляват родителите им. Всичко това – опаковано във впечатляваща визия, използваща последните достижения в компютърната анимация. Шрек завинаги поставя любимото на малки и големи чудовище насред една чудовищна криза на средната възраст. Шрек има всичко, за което някога е мечтал – любяща съпруга, очарователни деца, че и цяло кралство. Ужасът, който някога е предизвиквал у хората обаче, сега е заменен с ужаса от това, че все по-настоятелно се превръща в отегчен семеен мъж, който сменя памперси и бута детски колички. Преизпълнен с тъга по някогашната си свобода, Шрек приема с отворени обятия предложението на подлия Румпълстилскин да изживее един ден от стария си живот. Така той се озовава в алтернативна версия на Далечното кралство, където Румпълстилскин е крал, никой от старите приятели на Шрек не го познава и най-вече – той никога не се е срещал с принцеса Фиона, която тук е борец за правата и свободите на чудовищата.
Шрек завинаги е сериозна крачка напред спрямо слабичката трета серия и предлага както по-интересна история, така и далеч повече хумор. Като поставя в нови и неочаквани роли познатите ни герои, последното приключение на Шрек успява да предложи на зрителите нещо действително ново, наместо да рециклира познатите от предишните серии ситуации и шеги. Въпреки че дублираната версия по родните екрани ни лишава от възможността да чуем в оригинал гласовете на звездния актьорски състав (Майк Майърс, Камерън Диас, Еди Мърфи и Антонио Бандерас), трябва да отбележим, че Йордан Господинов, по-известен като Дачко от Аламинут, е страхотно попадение като гласа на Шрек.
Резултатът е стопроцентово забавление за малки и големи и повече от достоен завършек на сагата за Шрек.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.