Чаши за рекорди


9 ноември 2017 текст Емануела Иванова снимки Анелия Тодорова
2023 – това е годината, в която ще сме пробвали всеки коктейл в менюто на Pench’s bar by Proshek, ако всеки ден отпиваме различен. Не знаем дали ни се полага толкова време, но категорично нямаме толкова търпение, затова днес тестваме новия бар в San Stefano Plaza с два от позлатените му от Гинес коктейли.


Светлина с цвят на отлежало уиски се стеле над меките фотьойли в Pench’s bar by Proshek, когато потъваме в тях в петък вечер. Дошли сме за нов вкус за финал на седмицата и ще го търсим в богат сезонен лист и постоянно меню (подобно на книга с дебели корици), което държи рекорда на Гинес за най-много миксове-за-чаша под един покрив (2014 броя). Допреди 2 месеца адресът му е във Варна, където Pench’s трупа коктейлни точки от 1995, преди да се премести в София за комбина с наследниците на братя Прошек. Освен нова фамилия, барът получава и рецептата за култовото Прошеково пиво, което едно време е отлежавало в придворната пивоварна на Сан Стефано 22. Днес първата нова партида от него чака да влезе в бутилки с оригинален етикет, за да излезе на рафтовете само тук от 10 ноември.


Дотогава редувайте коктейлите с еликсири от дъбови бъчви (с етикети от Шотландия до Япония), които екипът на световния шампион по бар-майсторство Васил Колев разлива от 9 сутринта. Естествено в този момент от деня вие ще търсите нещо за събуждане и ще го получите – приготвят всички традиционни топли напитки + нетрадиционни кафета като луксозното Копи Лувак, за което ви пращаме да питате Гугъл "що за животно е цибетката?". Ако сте донесли с вас и апетита си, в бара има леки сандвичи, салати и мезета, подбрани в малко меню от шеф Андре Токев.


В 6:30 вечерта ние вече сме на коктейлна вълна. Изборът е труден, но с помощ от бара на масата ни стъпват класически Фюжън (но с врътка) и Тики от сезонното меню. Ако предвкусвате нещо лудо с тиква, спрете – сезонът тук не се води по времето, а по актуалните миксоложки тенденции в света. Така от оранжевия тотем по тънка струя към нас потича вълнуващ вкус на манго с ром и бърбън, който смесва Depeche Mode от колоните с летен крясък на чайки. Подобен ефект има и джин фюжънът с краставица, шоколад и банан, който ни сервират в запотен меден ананас. В момента се оставяме изцяло на бриза по небцето, но скоро ще внимаваме повече какво се случва и наоколо – до библиотеката в бара ред събития ще миксират глътките ни с култура.

Pench’s bar by Proshek е в San Stefano Plaza
на Сан Стефано 22, на facebook.com/penchisbar и penchis.com
пн-нд 09:00-02:00
За резервации: 0897 70 70 01


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.