40-степенно меню


28 септември 2017 текст Виолета Иванова
Спираме приема на калории още от обяд в петък, защото тази събота Бакхус завзема Женския пазар със своя StrEAT Fest. Говорим за 12 часа дегустации на национални кухни от различни ъгли на света, които преглъщаме с добри питиета и с джаза на Brazz ViliDJ, а после продължаваме с десерт и слагаме нещо в торбата за вкъщи. Ето пред кои щандове (от всички 40!) със сигурност ще ни засечете:

РЕСТОРАНТИ
Болиньош де бакаляо, тапиока хлебче и пащел де ната за десерт. Това ще си вземем, ако решим да се довършим още с Tuga – португалският ресторант, който мести кухнята си тук от Мадрид 12 и приготвя право на улицата няколко реда от менюто си. Същото правят и съседите по кулинария Korea, Royal Thai и Hamachi-ni, а околосветската обиколка на небцата ни продължава
през Турция, Италия и Франция. Ако, разбира се, не се застоим твърде дълго при бавната храна на Багри и веган опциите на Soul Kitchen.


СЛАДКО & СОЛЕНО
Кейк с маслен крем, френски макарони и сорбе от сливи и шоколадов чай. Ако сте "искам от всичко", няма грижи – 100 грама сладки, Chez Fefe и Gelateria Naturale подреждат рамо до рамо тези и още сладкиши за хапване на крак. На StrEAT се запознаваме и с чисто новите Super.Natural, които вадят сокове, смутита и минимално обработена "етична" храна, а Хляб&Soul влизат в играта със седем вида хляб (включително един с цвекло) плюс веган и безглутенови сладки.


ПИТИЕТА
Специални кафета от Drekka и Chucky’s, сто вида крафт и не-крафт пиво, коктейли с него или пък с американския бърбън Bulleit (в който търсим нотките на ванилия и пипер). Вино също – например малиново и последното от избата на Thirst Wines, която вади бутилки с жестоки етикети и колекционерска стойност, заради символичната им бройка. Всичко това и още ще се налива по чашите или ще се взима за вкъщи от щандове на пазара и поп-ъп барове едно ниво над него.


ПРОИЗВОДИТЕЛИ
Шоколад с лимон и спирулина? Има. Правят го Bio Benjamin, които подреждат още от нестандартните си шоко произведения в зоната на пазара, където ще намерим и енергийните барчета на Roobar и Musala, и сладкото от рози на Rosey’s Mark, и лютата серия (от сосове през сол до ракия) на Chilli Hills, и месо, и гхи, та даже и сирене от кашу. И това е само процент от цялата БГ продукция, която пазаруваме на феста.


ЗА ДЕЦАТА
Представяте ли си как ще обуздаете своите минита, докато бавно дегустирате вино например? Ами никак. Затова са се сетили да вдиг­нат детски кът (на ръка разстояние от този за възрастни), където хлапетата ще си построят забавлението сами с гигантски конструктор от Музейко. Ако пък им омръзне, влейте ги в класа на академия Светулка, в който шеф-готвачи ще ги учат на А-то и Я-то в приготвянето на здравословна храна – и то в игрови формат.

StrEAT Fest е на 30 септември от 10:00 до 22:00
10лв вход (5лв за деца), в които са включени 5лв консумация
Пазарува се с фестивалната валута бакхус, като 1лв = 1бакхус


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.