Три кофички сняг


3 май 2018 текст Виолета Иванова снимки Анелия Тодорова
Ако трябва да сме точни, сместа в кофичките ни вероятно е по-чиста и от сняг. Пълним ги в Savini – новото място със сенчеста гледка към Къщата с ягодите, което от месец глези Оборище с божествен занаятчийски сладолед.

Сещате ли се за Gelateria Naturale на Шишман? Савина Николова (от сегашния Master Chef) е дъщерята в семейния бизнес, която му дава и логото, и сладоледеното ноу-хау, акумулирано с курсове в родината на джелатото Италия. Шест години тя живее, учи и работи в рекламна агенция там, преди скандал за наличието на адски вредната палмова мазнина в продуктите на най-големите є клиенти да я изправи пред невъзможен сюжет: да спасява репутацията на брандове, които тя самата вече не би сложила на масата си.

Ето защо се връща насам и за кратко застава зад витрината на Шишман, докато опипа почвата за собствен сладоледен проект. Който се случва по-бързо от очакваното, щом в картината влиза и Влади – клиент на джелатерията, откраднал сърцето ѝ от раз. Днес двамата вече са и семейство (което всеки миг ще порасне с +1), и съдружници в Savini с обща мисия да правят продукт, който с чиста съвест да подават и на дребосъците. Защото занаятчийски сладолед не значи просто да приготвяш ледената смес на момента, а да не допускаш Менделеевата таблица да припари и на метър от нея. Което не се намира на много места – нито тук, нито по света.


"Да даваш на хората нещо, наблъскано с хидрогенирани мазнини, консерванти и емулгатори, е като да ги убиваш бавно – така се получават алергии, диабет, аутизъм и хиперактивност при децата", обяснява Савина, която сама разработва рецептите за био вкусовете в Savini. Можете да ги взимате в големи кутии за вкъщи и ще ви оцелеят цяла година без проблем. В джелатерията обаче не се задържат и ден – хората от квартала започват да чукат по стъклото още от сутринта и едва дочакват отварянето по обяд.

"Бял сладолед имате ли?", пита възрастен мъж. Чиста сметана или йогурт с анасон са вариантите за него, докато ние опитваме всичките осем за деня. Касисът, тип сорбе, събира плод, вода и захар в ултра наситена на вкус и цвят смес, шоколадът (ползван и в Мишлен ресторанти) влиза в две роли – със и без мляко, а шам фъстъкът, направен от смлени на паста ядки, вече кара небцето да пише поезия. Ако пък идвате насам с хлапета, дано улучите ден, в който са извадили най-интересните за тях неща: синьо и сиво джелато, оцветени съответно със спирулина и активен въглен. Което ги прави суперхрани, разбирате ли ни? Докато облизваме лъжичките си финално, си мислим две неща: че ще идваме тук прекалено често и че да се накапеш със сладолед е най-сладката драма, щом знаеш, че бързото топене значи липса на опасни съставки.

Savini е на Сан Стефано 9, savini.bg и facebook.com/savinigelato
Работно време: пн-нд 12:00-22:00


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.