Пет пъти за щастие


14 септември 2017 текст Емануела Иванова снимки Анелия Тодорова
Споделянето засилва емоцията, затова днес разказваме за петте порции щастие, които си делихме на две в новия ресторант Щастливеца. Сядайте с нас, има за всички.

Tрябваше да обуем официалните кецове, заблуждава ни за миг пищното фоайе на Сан Стефано 22, с което започва новият дом на Щастливеца. Ние обаче познаваме домакина си от Витоша 27 и сме наясно, че може да прилича на аристократичен частен клуб, но тежкият му шик всъщност е уют за всеки. "Добре сте ни дошли, щом обичате домашно приготвена храна", посрещат ни, а ние се настаняваме в царския диван на терасата – етаж над паветата на стара София вече няма съмнение, че сме на правилното място.


И в точния момент – новото сезонно меню тъкмо е влязло в петте (дотук) ресторанта Щастливеца (два в София, толкова във Велико Търново и един в Стара Загора). Преглъщаме с носталгия липсата на летния домашен сладолед с узо, но бързо намираме съперника му по точки с вкус на есен. Не е за финал, а за старт на обяда – крем супа от жълта тиква с мус от меко сирене, печени бадеми, фелд и филийка царевичен чипс.


Докато я снимаме, супата успява леко да се охлади, но пристига гореща – всичко тук се приготвя на мига, с пресни продукти и по авторски рецепти. Докосването на тиквения крем до небцето носи изненада: есенната кралица в менюто напомня с плътния си вкус на червена леща и това е комплимент. Комбинацията с мекото сирене и хрупкавия хляб ни кара да вдигнем ръка за още една порция, но пристигащото в този момент предястие ни спира навреме с аромат а ла закуските на баба.


Миш-маш върху хлебче, но не съвсем – яйца с домашна лютеница. Ефектът "нещо познато и любимо, но още по-добро" във всяка чиния тук е резултат от продължителни експерименти в кухнята. Не един, а екип от спец готвачи преработват рецепти с месеци, за да може всяко традиционно ястие да има вкус на себе си, но и на Щастливеца. Новите постижения от опитите им влизат постоянно в дневното меню, което допълва избора между 12:00 и 16:00 с още един лист. По всяко време иначе ще ви посрещнат и само за кафе и нещо сладко, защото ресторантът е и място за срещи, не само за хранене.

Днес все пак сме дошли за храната, така че посягаме с ножа към следващата чиния – вегетариански бургер. Преди да сте казали "ако в името му няма ангъс, не ми го хвали", чуйте това: с перфектно овкусеното си с кимион зеленчуково кюфте в мека питка с бяло сирене и страхотна билкова майонеза, този веджи-щастливец става резидент в заявките ни към кухнята занапред. Забележителен.


Трудно е да обясним как след това имаме място и за хрупкава пържола от млада кокошка, но имаме. Кацнала върху хлебно канапе, завита с пресни зеленчуци, тя току-що се е сдобила с коричката си в тиган с масло, затова бързаме да я съберем с топлите кръгове картофи наоколо и глъдка леден совиньон блан (на Katarzyna). Ако търсите друго вино, имат – във всички цветове и класове от отбрани български изби. Почти всяка бутилка се разлива и на чаши, благодарение на Corevin технологията, която сипва без да маха тапата и държи виното далеч от кислорода. И по-близо до възможностите на джоба ни.


С малки глътки приближаваме небцето до десерта – портокалов флан. Докато суперсладката лава от суфлето се разлива върху лекия яйчен крем, сме сигурни, че не сбъркахме, като не поръчахме шоколадовата вариация с малиново кули. Оставяме на вас да я опитате. Ако е "към края на септември", още по-добре – оттогава на Сан Стефано 22 ще ви подават и допълнително меню с ексклузивни за този Щастливец предложения. Ексклузивно е също, че в района му на плътна синя зона няма нужда да мислите за колата си – винаги може да заключите тази грижа в подземния паркинг на сградата и да опровергаете онзи, който казва, че пълно щастие няма.

Щастливеца е на Сан Стефано 22 (в Сан Стефано Плаза)
пн-нд 11:00-01:00
За резервации: 02 44 133 44


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.