Месец на нудлите


7 февруари 2019
На 5 февруари най-после дойде и китайската 2019, година на прасето, която местните празнуват почти цял месец. Окачват поетични послания на вратите си, с гонг и фойерверки плашат демони, с нови дрехи посещават семействата си. И ядат нудли, понеже символизират дългия живот. Пожелайте си го и вие с някоя от следващите купички.

Нудлите: В началото да кажем, че приличат на паста само по базовия принцип, че са направени от брашно и вода. Нататък китайските нудли се разклоняват в най-различни нишки: има оризови, с яйца или без, направени от боб, пресни, сушени. В супермаркетите ще намерите поне един вид, но в китайските магазини около Женския пазар има цели редици с различни пакети. Да се объркате какво да вземете е разбираемо, но не задължително – допълнени са с описания на български за вида и приготвянето им.

Пиле и броколи
Сварете нудлите според инструкциите на пакета, докато в тигана на среден огън пържите дребни парчета пилешко и малко лук. След това добавяйте по заповед на вкуса си: както виждате на снимката, при нас има червена чушка за сладост, броколи за свежест и четвъртинки репичка за бонус, но може да сложите и зеле на тънки ивици или пък гъби. Важно е само да вдигнете топлината, за да готвите бързо и всичко да остане хрупкаво. Почти веднага тиганът е готов да поеме първо соев сос, а после и нудлите. На финала поливате с друг жокер от китайските магазини – сусамово олио, което добавя жесток опечен аромат.

Джинджифил и зеленчуци
Ако сте вегетарианци и празнувате годината на земния корен, ето я вашата опция. След сваряването на нудлите в тиган съберете парченца пресен джинджифил с малко чесън, докато ароматът им не набъбне в кухнята. После пуснете при тях едро нарязани чушки и лук, шушулки грах и тънки парчета морков (които слагате последни, за да имат максимален хрус), а в чинията за връх капнете соев сос и поръсете със сусам.

Оризов оцет и фъстъци
За пълна свежест завъртете нудлите в друга посока – могат да се ядат и студени като салата. Отиват й най-тънките видове, които подправяте не със соев сос, а с оризов оцет (ще го намерите на щандовете за суши). Към това обърквате фини ивици морков и краставица, а начупените печени фъстъци, които поръсвате отгоре с щедра ръка, са фойерверкът за честита нова година.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.