С дъх на нови цветове


28 април 2017

New Bloom Winery ни покани на вечеря и ни поднесе винена листа с траен послевкус.



Миди Сан Жак, потопени в сос от маракуя. Снежен рак върху кадифена салата от манго и класическа маринована сьомга с мус от лайм. Последният поразително напомня на кубче саламурено сирено. Но разбира се не е – все пак във висшата кулинария грешни ходове не се допускат и особено когато шестият елемент е с приятно съдържание на алкохол. Кулинарното правило гласи, че блюдото определя питието, но и най-стегнатият протокол се пропуква под пенливия натиск на чаша New Bloom Sauvignon Blanc & Chardonnay. Именно неговите леки тропически нотки и приятна киселост са А-Б-то в апетайзера на четири-степенното меню на шеф-готвач Андре Токев.






Поводът да изненадаме (съвършено приятно) небцето? Новата идентичност на винарска изба Съединение, която отскоро познаваме като New Bloom Winery (тук в България и в поне още 20 точки по света). От своите 6000 декара лозя в сърцето на Тракийската низина избата прави модерни вина за модерни градски хора. Първото, което опитваме от тях – New Bloom Sauvignon Blanc & Chardonnay, е доказателство, че когато два сорта с история се съчетаят правилно, духът остава в бутилка. Пие се с повод и за настроение, отваря апетита и предизвиква към общуване в градска среда. Същото прави и Verano Azur Rose, с което си прокарваме път към скаридите върху диня с мента и пилешкия галантин с раци върху ягоди. Плодовата му свежест ни замисля за предстоящите летни следобеди и насочва мечтите ни към скални брегове и пясъчни ивици с мека фонова музика и малко Марвин Гей за разкош (и за любов). И точно когато усещаме, че рецепторите ни са готови за още малко неподозиран вкус, неочакваното ни връхлита със стрийт стайл блюдо от мини бургер с говеждо и бри сирене, свински гърди на барбекю в тортийа с авокадо крем и парма шунка със сушени череши и какаово-балсамов сироп. Вдъхновението за този шедьовър с три вида месо е Pixels Cabernet Sauvignon – вино със силно, хармонично присъствие и плодови нотки, които са пикселовата сглобка в това запомнящо се питие с плътно червен цвят.


Виното свършва бързо и безболезнено, храната – също, но се оказва, че финалът едва сега започва. И обещава да бъде грандиозно сладък. Опитваме от тарт татина от карамелизиран патладжан и шоколадов мус с лют пипер и от морковите в сироп от мед и стафиди, гарнирани със сорбе от червено вино. Докато небцето ни старателно изследва вкусовете, ни поднасят голяма чаша F2F Dornfelder. Цветът му е няколко нюанса по-тъмен от този на Pixels Cabernet Sauvignon, а нотките му са силно наситени, но меки като кадифе. И да, върви прекрасно с нещо сладко, дори да е просто еклер с шоколадова глазура. Не чакаме втори рунд. Взимаме си за вкъщи, а изборът е лесен – от всеки вид по бутилка. Сред тях не пропускаме и New Bloom Rose – също премиерно вино, обединило Cabernet-Sauvignon, Cabernet Franc и Sira и чудесно за сбирки с приятели в и извън домашна среда. И не, нямаме усещането, че ще потънем в краен хедонизъм. Поне не и ако следваме правилото на сомелиера, че хубаво вино може да се пие по всяко време – стига да е с чувство, с мярка и никога за време.





 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.