Покана за обяд


26 януари 2017 текст Наталия Иванова снимки Анелия Тодорова
"Навън има сняг и е студено. Защо вместо да ходите до храната, не оставите храната да дойде до вас?" На драго сърце, стига да знаем какви гости очакваме в чинията си – днес сядаме в Столова на Roo’bar, за да пробваме вкуса на тази топла покана от кухнята.


Часът е близо 12 и макар да не попадаме тук в нашата обедна почивка, за час време се чувстваме сякаш на визитките ни също пише Roo’bar. Не че се оплакваме от работното си място. Но не можем да се похвалим със собствен кът за хапване и още повече такъв, който изтупва праха от хубавото старо "чакам те в столовата". Кредитите са за Анита и Калин, които за десет години превръщат тефтера си със здравословни рецепти в собствен бизнес със сурови десерти. Идеята им от самото начало е една и съща – всеки заслужава добра храна, приготвена с внимание. Днес за нея работят много повече хора (а Яни Драгов допълва дуото начело до трио), затова грижата им започва от най-близката вилица в тяхната компания и стига чак до вашия офис. Но за това по-късно.


Сега държим табла. Оказваме се раздвоени (или раздесеторени) още пред салатите, но накрая взимаме решително печена тиква с киноа и каперси и руска салата с артишок и веган майонеза. И към двете посягаме с любопитство, което прераства в "ммм, как не ни е хрумнало?!" Печената тиква определено заслужава много повече от мед и захар за компания – тези ситни каперси довършват тънкия й характер до нещо съвсем ново. На руската салата пък не й липсва нито един елемент, особено въображение (или пък шунка).


Изобретателността в тези рецепти дължим на готвачите Георги и Бранко, които са тук от сутринта, за да приготвят ястията за деня от пресни сезонни продукти. Необработвани и от нашия пазар. Вижда се добре във фермерската супа, заради която хващаме черпака – бистрият бульон с ароматни подправки смело прегръща картоф, морков, чушка, нахут и магданозено песто, точно навреме за лютата зима. Още първата лъжица сгрява и отваря двоен апетит за предстоящото основно.


Докато оглеждаме бавно витрината, обедната почивка е напълнила масите наоколо с приятна глъчка. "Това е много вкусно, пробвайте го", сочат в различни посоки редовните в Столовата. На нас обаче ни е лесно колкото на гладен турист на ол инклузив. От лозовите сармички до тайландското зеле със зеленчуци и тофу има гастрономична пропаст за всеки неопитен, затова си сипваме и от двете. Всичко е наред – постните сарми с ориз са като най-хубавите домашни, а омекналото зеле е страшно вкусно в една хапка с това опушено тофу. Остава ни място дори за едно кюфтенце от нахут, към което безуспешно се стремим у дома – тук подправките са на място и въобще не се разпада при първата си среща с вилицата. Герой.


"Трябва да поръчате в петък, когато има и бургери", казват ни от съседната маса, докато преглъщаме. Шегуват се още как всеки предубеден си мисли, че веган версията на сандвича изглежда като самотна маруля в голяма чиния. Нищо подобно – в Столовата правят бургер с нахут и печено цвекло и друг с шарен боб и чили, а дори страстните месари казват, че по-вкусни не са яли. Ясно е, че менюто тук не използва никакви животински продукти, но нарочно не го подчертаваме – това е просто хубава храна. Пред нея отваряме съзнание за нови комбинации и вкусове, докато в същото време си припомняме един поза­бравен ритуал – да обядваш с колегите и сам да пълниш чинията си. За всеки като нас, който няма столова на горния етаж на офиса, опцията е доставка на топли кутии с от-всичко-по-малко. Компанията за обяд вече зависи от вас – ние се радваме, когато е в същите пропорции.

Седмичното меню на Столова и вариантите за доставка са на foodpanda.bg
Още информация на facebook.com/stolovabyroobar и roobar.com


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.