Бързо, приятели!


12 май 2016 снимки Анелия Тодорова
Фалафелът и хумусът вече редовно прескачат от Израел до масата ни в ресторанта, но днес ни хващат в крачка – Пекарна за приятели не е място за разточителен обяд, а за бърза автентична среща с вкусовете на Обетованата земя.

"There is чушка in it, домат, a little bit of лук и моите special ingredients", обяснява ни Аби над горещия тиган с традиционното израелско ястие шакшука.


Върху зеленчуците, приготвени предварително, за да се вмести такава храна в обедната ни почивка, е чукнал две яйца, които не искат повече от 5 минути на котлона. Шакшука още бълбука и пари вкусно носа, когато топваме вътре първото парче хляб. Правим го спонтанно, защото ястието наподобява онова, което в нашите села ще чуете да се нарича "пържено". А и колко пъти да казваме, че в източните кухни пръстите са важен прибор.

Посягаме с тях и към сандвича сабих с плънка от хумус, приятно нагарчащ патладжан и варено яйце с кадифен жълтък. Толкова просто и толкова вкусно. Жалко само, че днес тънките питки се бавят някъде по трасето и хлябът е бяла багета – много мека и прясна, обаче, и така е екстра.


Ред е на топчестите фалафели или препоръката, която изобщо ни води на този адрес, заедно с домашния хумус на Аби. С магданоз, със сусам, пикантни или обикновени, фалафелите му са райски и не може да ги вземете от всеки бърз тезгях в града. Тук ги поднасят в салатена компания по избор, а ние малко прекаляваме с лука – в порцията ни има един с куркума и друг със сумак, отделно синьо зеле, картофки и хумус, поръсен с тахан и зърна нахут. На витрината са заредени още яйчена салата, моркови, лимони, лют и по-лют пипер, сосове и всичко.


Засега – за три месеца живот – менюто стъпва на тази основа, но по план скоро ще правят и бързо пиле. Такава е стратегията на Аби, който постоянно пресича граници, за да отваря подобни заведения – вече има в Полша, Германия, Швейцария, а щом заработят, тръгва към следващата страна, в която израелската кухня се чака за бърз обяд. Колко хубаво, че се е сетил и за нашата.

Пекарна за приятели е на Трапезица 4, до подлеза на метростанция Сердика в посока Опълченска
За контакт: 02 / 999 75 85


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.