Срещи в кухнята: Ноах от Израел


23 юли 2015 текст и снимки Севда Семер
"What does майката прави?" – пита Ноах, докато се опитва да си спомни думата. "Баница!" – отговаря му Мая през рамо от кухнята. Днес сме при двойка, която се разбира ей така, от две думи и между няколко езика. Какво общо има това с най‑еврейското ястие, което сме дошли да опитаме, става ясно на масата им.


Фасулска работа е да се каже кое е то, убеждава ни Ноах, готвачът ни днес. Фалафел. Но дали е само еврейско? Хората по света го ядат от толкова отдавна и на толкова места, че въпросът за родината му е сериозен кулинарен спор. Стига се дори до там, че ливанска организация обвинява Израел в кражба на рецептата. В този ден обаче конфликтът не ни вълнува – дошли сме да гледаме Ноах право в ръцете, докато приготвя фалафел. И да разберем защо "храната на бедните", както му казват в Израел, е толкова любима на човек със сериозен бизнес като него.


Докато приготвя сместа за фалафела, Ноах започва историята си от там, че семейството му пристига в Израел от Румъния. Когато го питаме какво е обичал да хапва като дете, отговорът ни сгащва неподготвени. Нито пълнените чушки, които баба му приготвя по румънска рецепта (с много месо в плънката и заливка от доматен сос), нито хумусът с хляб успяват да подмамят апетита му. Оказва се, че човекът, който днес може да направи бриош (хлябът на хлябовете във Франция) и чийзкейк, мек като облак (с почти килограм и половина Филаделфия в рецептата), изобщо не е обичал храната през по-голямата част от живота си. Как така?


Нали знаете, любовта понякога стъпва полека. В случая на Ноах емоцията към храната се вмъква бавно под кожата му в зряла възраст, около 50-те, покрай един от тримата му синове. Последният е страстен чревоугодник и често води цялата фамилия в интересни ресторанти, където е оставен да поръчва на своя глава, без другите да знаят какво ще пристигне на масата. Чиниите им винаги са общи – за да може всеки да опита от всичко. Така хапка по хапка Ноах обиква храненето, а малко по-късно се предава и на готвенето.


"Израел е смесица от много култури, там се събират хора, живели къде ли не по света – от Мароко до България, които носят различни традиции със себе си. Затова и израелската кухня е такъв миш-маш, че чак е трудно да я определиш", обяснява ни Ноах. После се обръща към Мая (любовта, заради която днес е в страната ни) с изречение, което смесва иврит, български и английски, а ние виждаме на живо какво е културен микс. В тази кухня всичко е позволено, готви се, както се говори, омесено и вкусно. Ноах го прави всеки ден, със страст и желание – защото, както казва, докато ни подава първия готов фалафел, "най-хубавото нещо на готвенето е да гледаш лицата на другите, щом опитат". На нашите се чете нещо като "it’s amazing, много е вкусно!". Следва рецептата, за да си намерите и вие вашето възклицание.


РЕЦЕПТА ЗА ФАЛАФЕЛ
От предната вечер се накисват две чаши суров нахут. След изцеждане се слагат в блендера заедно с връзка магданоз, две шепи стар хляб, няколко големи скилидки чесън, сол и червен пипер. Ако сместа изглежда гъста и ронлива, докато мелите добавете малко вода (на око). След половин час престой в хладилника, може да слагате тигана. Тук идва голямата тънкост – олиото трябва да бъде точният градус, за да не се разпадат фалафелите. Как да разберете? Пуснете малко от сместа и ако веднага започне да се готви, като първо потъне, а после веднага изплува, сте точни. Пържат се до златисто.

КОМПАНИЯ ЗА ФАЛАФЕЛ
По еврейски фалафелите се ядат, пъхнати в мека питка домашен хляб (с мая). След като я разрежете, първо намазвате вътрешността с хумус и тахан (разбит с лимон, вода и чесън), после забождате фалафелите, добавяте малко туршия и малко салата (домати, краставици, лук и магданоз, нарязани на ситно, както го правят в Израел). За финал близвате върха с още малко тахан и захапвате. "Ако фалафелът е направен както трябва, сосът ще се разтече до лактите ви", смее се Мая. При нас се получи, вие сте на ход.

Кампанията Многообразието е вкусно е на multikulti.bg/tasty

Там ще откриете всички рецепти от проекта, а щом ги приготвите, пратете им снимка и участвайте във фотоизложба през есента


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.