Двупосочен до Перу


19 март 2015 текст и снимки Севда Семер
Пътуването и храната, когато са наистина добри, действат като допинг – дават сили за следващата отсечка. В средата на тежък ден имаме нужда точно от това. Няма как да отскочим до паспортна проверка в обедната почивка, но времето ще стигне поне за рецепта отдалеч.


За да опитат храна от далечна страна, някои хора резервират специално вечер от седмицата. Ние я обичаме и на обяд, защото нищо не зарежда така добре, както... купичка киноа например. Ще ви я сервират в Перу – страна с кухня като оплетено семейно дърво с много разклонения: в корените са инките, а в короната се преплитат китайски, арабски, италиански, африкански и японски традиции. В София перуанските рецепти идват от тефтера на Карлос Портен, който готви и класически, и свои интерпретации с местни продукти (ако се питате защо – част от съставките дори нямат име на български, какво остава да ги намерим на пазара).

И така, днес сме в Lomo – ресторантът на Карлос, който е различен не само като кухня, но и с любовта към старото дърво, менюто, написано с тебешир на дъската, и съчетанието от сурови и топли елементи в интериора. Когато седнете, проверете чекмеджетата на масата – отдавна се използват като пощенски кутии, в които неведнъж сме намирали обяснения в любов или бележки за "момента, в който ти си гледаш телефона, а аз гледам теб". И още нещо важно – малките прозорчета към отворената за погледите кухня. В този ресторант готвенето не е и не трябва да бъде тайна работа, която се случва зад затворена врата. Точно обрат­ното – то е близо до теб и докато отпиваш от чашата си, виждаш как се приготвя предястието.


Уцелваме един от онези моменти, в които Карлос сервира лично. Препоръчва ни да си вземем Комбо – обеден сет от няколко ястия, които избираме сами като комбинация и според апетита от кое колко ни се яде (всеки ден предложенията са различни, така че първо хвърлете поглед на черната дъска). В нашето комбо има боб с бекон, телешко в гъст сос и Ахитас де гайена (подобно на пиле фрикасе със ситно накъсано месо). Отделно взимаме сандвич със свинско, Папа райена – картоф, пълнен с кайма, и по чаша леко червено вино – тук е трудно да го пропуснем, защото винаги е отлично.


Ако сандвич ви звучи скучно, почакайте да го опитате. "В Перу обичаме сандвича да е толкова голям, че едва да се побира в устата, но ако искате, мога да ви направя и по-малък" – казва ни Карлос, но го поръчваме точно така, както той би го приготвил за себе си. Изборът ни е правилен – пристига съвършената комбинация от току-що изпечено месо от ребра (Чичарон), още топло хлебче, сладък картоф, свежи зеленчуци, лук и – както скоро ще разберем – страшно люта сурова червена чушка.


"Между перуанската и българската кухня има много общи неща", обяснява Карлос. Виждаме го по нашето обедно Комбо – бобът с бекон, късчетата пилешко с картоф и пълнената чушка са като познати рецепти на нов интересен глас. Горещите Папа райена от своя страна са пълнени с перфектната смес от месо, маслини, чушки и подправки, и веднага разбираме защо са една от знаковите перуански рецепти – те са пример за храна, която може да те накара да се чувстваш доволен и щастлив, а вкусът те пренася в кухнята на баба. Но това не важи само за картофите – на стената отсреща има надпис, който вече разбираме изцяло: "Не само на баба ти столовете, но и тиганите."


От телешкия стек в сос с грах и моркови поръчваме още малко, защото месото е крехко отвъд всяко описание. Впрочем, забелязвате ли колко често повтаряме месо в този текст? В Lomo са абсолютни майстори в приготвянето му, но същото важи и за рибата и вегетарианските им ястия (преди време опитахме и още помним Севиче – известна перуанска рецепта за сурова риба, маринована в сок от лайм). Интересно е как след всичко това ни остана място за няколко райски хапки тирамису и чаша кафе, но се справихме. Ако ни питате как оцеляваме в стресиран ден, ето така – пътуваме до Перу, макар и само за обедната почивка.

Ресторант Lomo е част от проекта и картата на Мулти Култи на Шейново 4,
работи от понеделник до петък от 12:00 до 23:00 (с почивка между 15:00 и 17:00) и в събота от 17:00 до 22:00
facebook.com/lomo.sofia


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.