• Годос

  12 октомври 2018

  Гугъл превежда думата, отдавна излязла от разговорния литовски, като "сънища" или "мечти", но норвежците Анне Екенес и Пиа Холден интерпретират "годос" като "песен на сърцето". Тя вдъхновява хореографиите в първата част от спектакъла, който (след антракт) продължава под ръководството на литовката Бируте Летукайте, пресъздала в танц популярни митове от родината си. Движенията на шестимата танцьори попиваме в Дом на културата Борис Христов на 12 октомври от 19:30.
 • CineLibri

  11 октомври 2018

  Филмът или книгата? Поне за две седмици през октомври може и двете. Фестивалът CineLibri за кино и литература не се опитва да отговори на въпроса кое е по-добро, а да покаже специалната им връзка в списък с филми, създадени по книги. Първите два - Червено, твърде червено и Есенна соната идват на 11 октомври от 18:30 и 20:45 в Lucky Дом на киното.
 • Фокстрот

  10 октомври 2018

  Военна кодова дума или танц, в който накъдето и да стъпиш, се връщаш в изходната позиция – това са двете значения на фокстрот. Не бързайте обаче да избирате едното, защото израелецът Самуел Маоз ги използва сплетени в този свой втори филм, който сега влиза за премиера в Lucky Дом на киното. Прожекцията на 10 октомври е от 17:00.
 • Моята прекрасна лейди

  9 октомври 2018

  Сценаристът Алън Лернер и композиторът Фредерик Лоу трансформират пиесата Пигмалион от Бърнард Шоу в мюзикъл и го качват на Бродуей. Превърнал се моментално в класика, днес спектакълът оживява и на пловдивска сцена, при това в оригиналната си оркестрация. Ще го видим отново в Дом на културата Борис Христов на 9 октомври от 19:00, ден преди да се качи като гост на сцената на старозагорската Опера.
 • Three for Silver

  8 октомври 2018

  Фолк музикантите от Орегон влизат с акордеон, цигулка и контрабас под шатрите на фестивални сцени и семейни трапезарии по целия свят, водени от дрезгавия глас на Лукас Уърфорд. „Детето на Том Уейтс и Уес Клейпул“, казва за него легендата Baby Gramps, а ние проверяваме дали е вярно в Библиотека Захарий Княжески на 8 октомври в 18:00 при свободен вход. • Първа среща & Демони

  7 октомври 2018

  Щом се приемеш, какъвто си, влизаш в първия ден от един по-ценен живот, убеждава ни ултратехничният Ин Со Лий с моноспектакъла Първа среща, който показва как артистът се запознава наново със себе си. И това е само половината от Вечерта на корейските хореографи, в която влизаме с комбо билет на 7 октомври от 19:30 в Дома на културата в Пловдив. В другата ½ – миниатюрата [ДЕМОНИ], трима танцьори (сред които и хореографът им Джин А Ким) качват на сцена съвременна версия на Salp’uri – корейски народен танц, прокуждащ зли духове, проклятия и черна енергия.

 • Лело Петрарка

  6 октомври 2018

  Композитор, аранжор и мултиинструменталист със слабост към пианото, Лело Петрарка пристига при нас заедно с Винченцо Фаралдо на контрабас, Алдо Фучил на барабани и общия им албум Musical Stories от 2016, който събира в себе си джаз, блус и поп мелодии. Чакаме триото в Bee Bop Cafe на 6 октомври от 21:00.
 • Нощ

  5 октомври 2018

  Изборите, които правим, за да открием непознати територии и пространства, са важна сюжетна линия в работата на португалската компания Circolando. "През нощта може да се случи всичко" пък е мотото на спектакъла, с който тя пристига тук за One Dance Week. Чакаме го в Дом на културата Борис Христов на 5 октомври в 19:30 с настройката, че е 16+.
 • Представяне на Затопек

  4 октомври 2018

  Писателят Ян Новак е в България, за да представи графичната си новела Затопек - историята на олимпийския шампион, спечелил три златни медала.
  Книгата, рисувана от Яромир 99, ще бъде представена от автора, преводача Васил Самоковлиев и издателя Манол Пейков във Vintage House на 4 октомври от 18:00
 • 3/4

  3 октомври 2018

  Ако Златният леопард от Локарно не ви е достатъчен, за да гледате филма на Илиян Метев, ще добавим по-важното: вместо с пресилени реплики и битов банализъм (най-плашещите в българското кино), екранът тук държи с небрежната проникновеност, която се достига в разговор между деца, и сцените от един уж чужд живот, в които ще намерите забравени частици от вашия собствен. Премиерата е тази седмица в Lucky Дом на киното, прожекцията на 3 октомври - от 17:00.
 • Мястото

  2 октомври 2018

  Паоло Дженовезе обича истории с много герои и след шестте в Перфектни непознати тук удвоява с цели единадесет – плюс един, седнал в дъното на кафенето Мястото, при когото останалите се отбиват за по няколко тежки минути. Какво искат те от него и какво той от тях, гледаме на голям екран в Lucky Дом на киното на 2 октомври от 19:00.
 • Нестинарка

  1 октомври 2018

  Първата музикално-сценична творба на Марин Големинов е поставена на сцена през далечната 1942. Седем десетилетия по-късно балетната трупа на старозагорската Опера се връща към драматичната история на Демна, за да я изправи отново на палци под въздействащата музика на композитора - чакаме я на 1 октомври от 19:00 в Държавна опера Стара Загора.
 • Великият укротител

  30 септември 2018

  Трудно ще обясним как няколко облечени танцьори могат да изглеждат като един съблечен, затова вижте трейлъра на този пресен (и 14+ заради голотата) спектакъл на гръка Димитрис Папайоану. Наричат го "артист за всяка сцена", защото е превземал и мини зали, и Олимпийски стадиони, затова не пропускаме последното представление на Великият укротител в Пловдив - на 30 септември  от 17:30 в Дом на културата Борис Христов.
 • Стара хартия за нова книга

  29 септември 2018

  Финалът на кампанията тази година ще бъде поставен в Пловдив на 29 септември от 10:00 до 14:00 на пл. Стефан Стамболов пред Общината. Там малчуганите ще имат възможност да влязат в „дрешника“ на приказния свят на Нарния, преди да отнесат своята нова книжка у дома - естествено срещу 5 килограма стара хартия за рециклиране.
 • #BeActive

  28 септември 2018

  Отново отбелязваме Европейската седмица на спорта в Пловдив с открити тренировки, демонстративни мачове и турнири, които стартират от Младежкия център край Гребната база на 27 септември в 15:30. На следващия ден, 28 септември, активностите се пренасят в Цар Симеоновата градина с начален час 17:00, преди да се върнат край Гребния канал в събота и неделя с програма още от сутринта.
 • Шоуто на ABBA

  27 септември 2018

  Двучасов лайв с парчетата на ABBA - това ни очаква на този трибют в изпълнение на шведската група Waterloo и Националния симфоничен оркестър на Лондон. Режисиран от Матю Фрийман и със саксофона на легендарния Улф Андерсон от оригиналната банда, спектакълът се качва на Античния театър в Пловдив на 27 септември в 20:00.
   
 • Горан Брегович

  26 септември 2018

  120 минути луди балкански ритми със сръбския виртуоз и неговия Оркестър за сватби и погребения - best of концертът на Горан Брегович оглася Античния театър в Пловдив на допълнителната дата 26 септември в 20:00 преди редовната на 28 септември.
 • Слънцето в нас

  25 септември 2018

  Жулиет Бинош влиза в ролята на разведена художничка от Париж, която не се отказва да търси истинската любов в романтично-драматичната лента на Клеър Денис. Гледаме филма на голям екран в Lucky Дом на киното на 25 септември от 19:00.
 • Семинарът

  24 септември 2018

  Фестивалната публика подозира какво може да се очаква от режисьорa със Златна палма за В класната стая от 2008 – мрак със социален подтекст, сплитане на фикция с реалност и една стаена лудост на ръба да избухне. Семинарът влиза премиерно тази седмица в Lucky Дом на киното, а прожекцията на 24 септември е от 14:45.
 • Irfan

  23 септември 2018

  Електро-акустичният им уърлд фюжън хипнотизира с мелодия, сякаш събрала пластове история – слушаме и разлистваме назад до Средновековието в неделя на Небет тепе в Стария град на Пловдив от 21:30 веднага след Kutsulan и Ailia X.