• Микеланджело: Безкрайност

  22 октомври 2019

  Микеланджело: Безкрайност е първият арт филм, направен някога за абсолютния гений на Ренесанса и историята на универсалното изкуство - Микеланджело Буонароти. Този удивителен филм, заснет с най-съвременните технологии, проследява основното скулптурно и живописно творчество на Микеланджело, показвайки най-известните му шедьоври. Прожекцията е на 22 октомври в Lucky Дом на киното от 19:00.
 • Работно време

  21 октомври 2019

  Пиесата на Камен Донев отваря дома на Стефчето и Венко за една дузина особняци, които да съсипят вечерта им с куп непредвидени и комични ситуации. Тъст и тъща с нотариален акт за двойно гробно място, луд съсед и малтретирана съпруга от италиански произход са само началото на серията странни събития, които ни очакват на 21 октомври от 19:00 в Драматичен театър Пловдив.
 • Казандзакис

  20 октомври 2019

  Сюжетът се уповава на автобиографичния роман Рапорт пред Ел Греко и проследява местата, които бележат развитието на писателя – островите Крит и Егина, Берлин и Виена, Русия и Франция. Лентата се завърта в последния ден на фестивала Cinelibri - на 20 октомври от 18:30 в Lucky Дом на киното.
 • Продавачът на вестници и цигари

  19 октомври 2019

  Към актьорите, решили да пишат, критиката често е мека – всички приемат, че скоро ще им омръзне и това ново хоби. Нищо подобно с австриеца Роберт Зееталер, стигал дори до финала на наградата Букър. Продавачът на вестници и цигари ни среща с момче, което в предвоенна Австрия се влюбва и отвсякъде търси съвет за ситуацията, преди да се съсредоточи в източника на мъдрост с кръгли очила, който често го посещава. Така той започва да разменя пури срещу разговор със Зигмунд Фройд, а това порасtване и първа любов във Виена са така добре пренесени на екран, че почти усещаш вкуса на щрудел. Уверяваме се в това в Lucky Дом на киното, където се завърта лентата на 19 октомври от 18:30 в рамките фестивала Cinelibri.
 • A simple space

  18 октомври 2019

  Когато мислим за цирк, си представяме мрежи, визуални илюзии, грим и светлинно шоу. Една трупа от Австралия разбива конвенции не само с името си Gravity and Other Myths ("гравитация и други митове"), а и с решението да показват циркови номера без предпазни мерки. В този награждаван спектакъл те излизат по мускули и трико, за да се строяват на кули и да се подхвърлят в напрегнатото пространство наоколо. Чакаме ги в Дом на културата Борис Христов на 18 октомври от 20:00 и на 19 октомври от 11:00.
 • Акустична версия

  17 октомври 2019

  Програма, съставена от великолепни джаз стандарти, преведени на уникален музикален език - така накратко описваме звученето на групата в състав Антони Дончев [пиано], Христо Йоцов [ударни], Борис Таслев [контрабас], преди да ги чуем на живо в Bee Bop Cafe на 17 октомври в 21:00.
 • Фалстаф

  16 октомври 2019

  Последната творба на Верди по пиесите Веселите Уиндзорки и Хенри IV на Шекспир влиза за пръв път в афиша на Опера Пловдив. Режисьорът Нина Найденова поверява ролята на комичния чревоугодник и рогоносец Сър Джон Фалстаф на баритона Кирил Манолов, но вместо в Средновековието, ситуира действието в 60-те години на миналия век. Заемаме места за второто представление на спектакъла в Дом на културата Борис Христов на 16 октомври в 19:00. 

 • Лебедово езеро

  15 октомври 2019

  Балетният сезон на старозагорската Опера стартира на 15 октомври в 19:00 с едно от най-известните произведения по музика на Чайковски, за което от Виенската Щатсопер в града на липите пристига премиер-солистът Денис Черевичко. Очакваме го на сцената като принц Зигфрид заедно с Одета/Одилия, в която се превъплъщава примабалерината Анелия Димитрова.
 • Котка върху горещ ламаринен покрив

  14 октомври 2019

  Дали богатството и алчността са в основата на разрухата на едно семейство или липсата на искреност, внимание и любов се осъзнават, едва когато вече е твърде късно? На тези въпроси търси отговор режисьорът Бойко Илиев, чийто спектакъл гледаме като гост на пловдивска сцена - в Дом на културата Борис Христов на 14 октомври от 19:00.
 • Чернобилска молитва

  13 октомври 2019

  Когато Светлана Алексиевич спечели Нобел за литература през 2015, едва ли много хора са знаели коя е, преди да питат Гугъл. Днес писателката от Беларус е известна със стратегията си да публикува разговори по тежки теми, без особен свой коментар – това е нейният начин да остави оцелелите да водят историята. Така е и с Чернобилска молитва: свидетелства на хора, видели катастрофата, експериментаторски заснета във филм от Люксембург с няколко награди, който Cinelibri показва и у нас. Прожекцията в Пловдив е в Lucky Дом на киното на 13 октомври от 20:45.
 • Някога преди

  12 октомври 2019

  Канадската танцова компания Out Innerspace използва театрални илюзии, призрачна сценография и кукли, за да ни покани в странен свят. Някъде между реалното и неясното танцьорите играят с представите ни за света, а виртуозните им движения полека отхвърлят логиката, с която сме свикнали. Поредният спектакъл от програмата на One Dance Week се играе в Дом на културата Борис Христов на 12 октомври от 20:30.

 • Европейски дни на птиците

  11 октомври 2019

  Докато милиони мигриращи птици се отправят към местата си за зимуване в Африка, 41 държави в Европа насочват поглед към техния осеян с опасности път и ни приканват да научим повече за света на пернатите чрез най-различни инициативи. В Пловдив честванията са в Природонаучния музей на 11 октомври между 11:00 и 14:00 и включват игри за деца, посветени на царския орел, беседа пред експозицията с хищни птици и наблюдение на Данов хълм.
 • Мъжът, който си играеше с огъня

  10 октомври 2019

  Едно от най-значимите имена на шведската журналистика и литература - Стиг Ларшон, така и не успява да види трилогията си Милениум отпечатана. С 88 милиона продадени екземпляра в света и адаптации за телевизията и киното, тя му подсигурява посмъртна слава, а интересът към личността и работата му не стихва до днес. Уверяваме се в това от документалната лента, разкриваща лицето му на разследващ журналист, която се завърта в Lucky Дом на киното на 10 октомври от 18:30 в рамките на Cinelibri.
 • Евита

  9 октомври 2019

  Един от най-известните мюзикъли на Андрю Лойд Уебър и Тим Райс се качва на пловдивска сцена под режисурата на Нина Найденова, за да разкаже противоречивата история на Мария Ева Дуарте Де Перон - втората съпруга на аржентинския президент Хуан Перон и първа дама на южноамериканската република. Спектакълът се играе на 9 октомври от 19:00 в Дом на културата Борис Христов.
 • Ще ти разкажа за Америка

  8 октомври 2019

  В тази мрачна, абсурдна като живота комедия, написана специално за актьорите Красимир Ранков и Мария Статулова, се разказва за онова, с което може да се сблъска човек, завърнал се от Америка след повече от петнадесет години. В текста са събрани реални случки, лично преживени от автора и режисьор Димитър Димитров, които достигат до нас от сцената на Държавна опера Стара Загора на 8 октомври в 19:00.
 • Казанова, последна любов

  7 октомври 2019

  През 18 век Джакомо Казанова, известен с вкуса си към забавлението и игрите, пристига в Лондон, където е изпратен в изгнание. В града, за който не знае нищо, той среща млада куртизанка, която го привлича до такава степен, че да забрави за други жени. Филмът по истинската история на неустоимия съблазнител се завърта в рамките на Cinelibri на 7 октомври от 18:30 в Lucky Дом на киното.
 • Глава трета: жестокият път на сърцето

  6 октомври 2019

  Една от най-интересните танцови компании, излезли от Израел - L-E-V Company, идва за One Dance Week с трета част от изследването си за любовта, в която раздялата се превъзмогва, откривайки нови пътища пред човека. След световната премиера на спектакъла в Германия миналия месец, ред е да го видим и в Пловдив - на 5 октомври от 20:00 и на 6 октомври от 19:00 в Дом на културата Борис Христов.
 • 5 е съвършеното число

  5 октомври 2019

  Флиртът между киното и литературата е дълъг и щастлив, а фестивалът CineLibri го хваща в кадър за пети път от 5 до 20 октомври. В Пловдив откриваме форума с естетския и изключително забавен криминален трилър 5 е съвършеното число, адаптация по култовия комикс на Игор Тувери, който събира на екран две от най-ярките звезди на съвременното италианско кино – Тони Сервило и Валерия Голино. Прожекцията е от 18:30 на 5 октомври в Lucky Дом на киното.
 • Вадим Репин

  4 октомври 2019

  Руснакът с белгийско гражданство пристига в Пловдив с цигулката си Страдивариус от 1733, за да изтръгне от струните ѝ Интродукции и рондо капричиозо от Камий Сен-Санс, Концерт за цигулка от Макс Брух и Симфония № 4 от Феликс Менделсон. Придружава го Софийската филхармония начело с диригент Найден Тодоров, чиято палка очакваме да се вдигне точно в 19:00 на 4 октомври в Комплекс Сила.
 • Кокоро

  3 октомври 2019

  Това представление показва голотата и с метафоричното значение да бъдеш откровен, а и съвсем буквално – на сцената няма нито шев. Тук италианката Луна Ченере търси това, което японците наричат "кокоро" или вътрешното съществуване. Идеята ѝ е да ни покаже с него напълно нов начин за мислене на тялото – с фокус и интензивност тя си го представя като архитектурна композиция, пейзаж или скулптура, в които се вглеждаме от зрителната зала в Дом на културата Борис Христов на 3 октомври от 20:30.