Нощ на музеите

Нощ на музеите


15 - 17 май 2014
Бургас също се включва в Европейската нощ на музеите със серия от културни събития съвместно с Националния исторически музей и Исторически музей Поморие. Събитието започва още на 15 май, когатои всички бургазлии и гости на града ще могат да посетят съвместната изложба на РИМ-Бургас и Община Бургас Островът на лечителката, експонирана на о-в Св. Анастасия.


В Историческия музей в Бургас ще бъде открита съвместната изложба на Бургаския музей и Националния исторически музей - Шарен свят, представяща материали от трите основни дяла на традиционната култура на българския народ – традиционни тъкани, народно облекло и метални накити. От постелъчните тъкани, които са неделима част от българските традиционни тъкани са включени вълнени черги и черджета; килимени черги и килими, вълнени и козиняви халища; китеници. Те са от различни краища на България. В експозицията могат да се видят мъжки и женски народни носии от различни райони на българските земи - Дунавската равнина, Добруджа, Тракия, Родопите, Шоплука, както и на преселници от Беломорска Тракия, Мала Азия и Македония. Те са показани в групи по основни видове: двупрестилчено, сукманено и саяно при женското и белодрешно и чернодрешно при мъжкото облекло. Колекцията от метални накити включва женски накити, които са неделима част от украсата на женската носия.
Във всички Бургаски музеи ще се проведе благотворителната кампания Ще намерят ли нов дом в музея?, цел на която е да се съберат средства за създаването на зала с вкаменелости в Природонаучния музей.


Програма 15.05.2014
:

о-в Света Анастасия
18:45 Островът на лечителката - изложба на РИМ Бургас

Програма 17.05.2014

Исторически музей

18:30 изложба Шарен свят - български традиционни костюми, накити и тъкани от IX и XX в.

Природонаучен музей
18:45 Благотворителен базар

Исторически музей Поморие
18:00 Златните накити на Лесескепра - гостуваща изложба на РИМ Бургас

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.