One Design Week

One Design Week


20 - 29 юни 2014
Фестивалите на Едно се превърнаха в традиционни и чакани събития. Началото на лятото по право е посветено на всичко онова, което е пряко и косвено свързано с думата дизайн. Тазгодишното издание на One Design Week (20-29 юни) ще протече във великолепния Пловдив и отново предлага богата на събития програма и много чуждестранни гости.


Пловдив: Капана
Градът под тепетата е на удобно разстояние от столицата и сме единодушни, че атмосферата му е повече от подходяща за провеждането на различни художествени събития. Мотото на One Design Week за 2014 е Номад и изданието се фокусира именно върху образа на съвременния номад – нуждата от движение, промяна, пътуване, гъвкавостта, мобилността, лекотата, компактността и всички удобства, произлизащи от това, които отговарят на нашето време. Седмицата на дизайна ще се концентрира в квартал Капана, който ще претърпи цялостно преобразяване благодарение усилията на няколко международни дизайнери. Шестима творци от Полша (Studio Ganszyniec), Чехия (Vasku & Klug) и Словакия (Allt Studio), избрани по проекта Вишеград, в рамките на четири дни ще развият на проект и дело собствените си идеи за визията на Капана, използвайки за целта предмети и материали, открити там – книги, мебели, текстилни и железарски изделия от местните магазинчета.
Другият проект е озаглавен Освети ме и по него работят дизайнерски студия от Норвегия (Frøystad + Klock), Финландия (Company), Исландия (Vík Prjónsdóttir и Бриняр Сиграсен) и Швеция (What’s What и Катя Петерсон). Дизайнерите запретват ръкави десет дни преди началото на фестивала и целта им е да обединят дизайн, технология, текстил, илюстрация, мултифункционалност и устойчиво развитие, изхождайки от темата за светлината. Направеното от тях ще бъде подредено в изложба (ул. Магура 5, 21-29 юни).
В метаморфозата на Капана се включват още австрийското студио за продуктов дизайн Walking Chair (техни клиенти са Coca-Cola, Wallpaper Magazines, Albertina Museum и BMW/Mini); департаментът за визуален комуникационен дизайн на Техническия институт Холон от Израел (интерактивна изложба по проект на Боб Орел – едногодишно проучване на 44 вида храни и информация за тяхната всекидневна употреба); холандецът Флор Найдекен (инсталацията за съвместно тъкане Crossover Collective); българска следа ще оставят модният дизайнер Николай Божилов, бижутерът Нева Балникова заедно с Христо Савов, продуктовият дизайнер Деница Бояджиева заедно с марката Гардероб и студиото за комуникационен дизайн Постстудио. Директно от Пловдив се включва студиото за продуктов дизайн Archabits (съвместно със Smart Fab Lab и KidsLab@DSL ще организират детска работилница за 3D принтиране), ателие Ръкоделница (три детски работилници) и производителите на велосипеди Sprint.

Форум: Задължителен
Форумният ден е предвиден за 28 юни в Дома на културата и е единственото платено събитие във фестивалната програма. Лекторите са повече от интересни, темите – разнообразни. Американката Джесика Уолш е арт директор в нюйоркското дизайн студио Sagmeister & Walsh. Уолш е дизайнер с буквално сто ръце, а нейни клиенти са New Yorк Times, Levis, KIA cars, Computer Arts, HBO, Vitra, Droog, Guggenheim Museum, Casa da Musica, Jay-Z и Брайън Ино. Лектор ще е и Джулиет Кинчин, куратор в Департамента за дизайн и архитектура на МоМА, Ню Йорк. Кинчин става част от екипа на МоМА след преподавателска кариера в Glasgow School of Architecture и след динамична кураторска дейност на Острова (няколко музея и галерии в Глазгоу, Victoria & Albert Museum в Лондон). Една от знаковите изложби, които организира, е Century of the Child: Growing by Design 1900-2000, посветена на едно столетие продуктов и графичен дизайн за деца.
Ще чуем още Азуса Мураками и Александър Гроувс от лондонското студио Swine (работили за Heineken, Veuve Clicquot, Unilever & Droog), които се занимават с дизайн, мода и архитектура. Двамата създават дизайн чрез иновации в материалите и чрез усвояване на устойчиви системи. Носители са на наградите Wallpaper Design Award и Gold Prize BIO23 Biennale of Design Slovenia.
Българското участие във Форума е поверено на Теодор Ушев, който се занимава с анимация, преподава и провежда семинари и майсторски класове в повече от 20 университета и фестивали по света. Припомняме, че през 2013 филмът му Gloria Victoria бе част от финалната селекция на Оскар-ите за късометражен филм.
За своята работа ще говори берлинчанинът Свен Еман, творчески директор на берлинското издателство Gestalten. Соня Щумерер и Мартин Хабслайтер от австрийската компания Honey & Bunny ще разкажат що е то дизайн на храна, а италианецът Енрико Бресан и иранката Тахмине Джавънбейкт (Artecnica, Ел Ей) - за проектирането на осветителни тела. Студиото за шрифтове Type Together, (чехкинята Вероникa Буриан и аржентинецът Хосе Скалионе) ще представи свои проекти, шрифтът Maiola, например. Даниел Грос и Йорис Малта са създатели на холандското дизайн студио Catalogtree и ще демонстрират как статистически данни могат да бъдат визуализирани по интересен начин.

Деца: Дизайнери

В One Design Week са предвидени доволен брой детски събития, подбрани от Зорница Христова – съосновател и главен редактор на издателство Точица. Споменаваме част от тях: Прожектанти (8-12 години) или рисуване върху калкани в квартал Тракия (Регионален етнографски музей, 25 юни, 10:30; зала на Район Тракия, 28 юни, 10:30); Работилница Направи си играчка от дърво (кино Космос, 21 юни, 10:30); Изработване на парцалена-кукла мече (пред Район Тракия, 22 юни, 10:30 и в Регионален етнографски музей, 29 юни); Деца правят велосипед (за деца от 5 до 8г в Капана, 26 юни и за деца от 9 до 13г на 27 юни); Работилница за комикс (Етнографски музей, 22 до 24 юни, 10:00), в която мъниците ще създадат заедно историята на един пътешестващ триъгълник; изложба и работилница, посветена на чешкия художник Радек Пиларж, създателят на Сънчо (къща-музей Хиндлиян, 20-29 юни и ГХГ Енчо Пиронков, 20 юни-6 юли); изложбата Книги-пътешественици в Artnewscafe, по време на която художници, писатели, преводачи и издатели ще разкажат за любимите си книги и илюстрации (28 юни, 17:00).

Музика: Номадска
Тази година на музикалната програма на фестивала е побрана в отделен модул, за чиято подредба се е погрижил Галин Попов. Откриващото парти ще е на високо – Бунарджик тепе с канадския музикант и продуцент Дан Бодан (20 юни, 21:00). Всяка вечер между 21 и 29 юни в зоната за почивка на фестивала в Капана ще слушаме подбрана музика от пловдивски диджеи: Melformator-САЮЛКЕ, Noboris, Melformator-ATNS, KAY BE, Galin, Alexfuko и Melformator-WAYSIE. Постпартитата започват в Библиотека в полунощ с включвания от 1000names (21 юни), Moustache Love (26 юни), Visitor Q (27 юни).
На 28 юни с голямо парти в Stage 51 блогърът Паскал Ери ще закрие музикалната част от One Design Week.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.