Ден на майстора

Ден на майстора
13 ноември 2014
На първия Ден на българската крафт бира в София пивото ще срещне очи в очи хората от двете страни на бутилката – феновете и създателите му.


Наздраве, поне в една дисциплина България настига все повече европейските страни! Никой вече не се учудва на израза бирена култура (нито я свързва с тази на кебапчето, слава Богу), а местата, на които се предлага вносна крафт бира растат в геометрична прогресия заедно с ценителите й. Страхотно е, че отскоро имаме и българско пиво от същия ранг – бира, която бяга от фабричните формули и залага на занаятчийския нюх.
Сигурно ги знаете добре, но да минем набързо през малките ни пивоварни с големи идеи. Бял Щърк (българо-белгийско-американска копродукция) е вече с трета реколта и се търси с почти колекционерска страст заради изненадата във всяка следваща версия. В момента сме в очакване на разновидности с грейпфрут и лимец. Luc’s е с адресна регистрация Трявна и съчетава белгийския ейл с българската чубрица в неочаквано пивка комбинация. Гларусът разпери криле това лято и кацна на върха на личната класация на бираджиите с уклон към английския битър. Дивото пиво пък се появи през пролетта и също се харесва, и се помни дълго (не само заради мечока върху етикета).
И понеже за пиво не се говори на сухо, тази неделя ще има показно по българска занаятчийска бира. В бар Kanaal ще се случи първият изобщо Ден на българската крафт-бира. Освен да дегустирате различните деликатеси от хмел, ще можете да кажете “мерси и наздраве” на техните създатели и да поговорите с тях за майсторлъка и културата на бирата. Ние лично внимаваме какво ще извади този път от шапката си Рори Милър, след като преди три години пусна Бял Щърк (но неотдавна се оттегли от гнездото).


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.