Назад във времето

Назад във времето
18 юни 2014 текст Стохрифор Лукомб
Романтичното увлечение по Средните векове е явление, което не отшумява със смяната на епохите, дори се засилва. Най-цветното и забавно проявление на това увлечение са именно средновековните панаири, а първият софийски такъв ще се случва този уикенд на единственото адекватно място наоколо – двора на Боянската църква.
Първоначално насрочените дати (21 и 22 юни) съвпаднаха с ужасните събития във Варна и Добрич, затова организаторите решиха да отложат провеждането на Панаира за 5 и 6 юли.
Следват така важните подробности.Панаирджийски
Средновековните панаири са традиционна част от пролетно-летните забавления в Западна и Северна Европа, но не са непознати и в САЩ (където предпочитат да ги наричат Ренесансови). По обясними причини (почти пълната липса на запазени средновековни сгради), в България подобна традиция липсва и точно заради това Софийския средновековен панаир ще бъде едно интересно начало.

Боянската църква
... е единственият възможен домакин на подобно събитие. Построен още през 10-11 век и изрисуван с безценни стенописи, средновековният храм Св. св. Никола и Пантелеймон все още носи духа на силното и преуспяващо Второ българско царство. На 5 и 6 юли в двора на църквата ще можете да се потопите в бита, изкуствата и военното дело на Средновековна България, но и на Византия, Източна, Западна и Северна Европа, Латинските държави и Близкия Изток. Организаторите от Modvs Vivendi обещават спектакли, демонстрации и експозиции, които едновременно аткрактивно и исторически достоверно да ви върнат десетина века назад.

Музика!
Въпреки че ще ни е особено любопитно да наблюдаваме демонстрациите на средновековна фехтовка, например, най-силната част от програмата на Панаира е музикалната.
Ще можем да слушаме Der Dudelgeist (средновековна западноевропейска гайда, български тъпан и персийски даф), а още Erinei (стилен неофолк и леки ориенталски мотиви) и Ambient Folklore (където срещаме хора от Исихия и Кайно йесно слонце, представящи балканска и старинна европейска музика) и дуо Bass Dance (този път са трио – заедно с певицата Евелина Парапанова), които специализират в музикални пиеси от 14-16 век.

Софийски средновековен панаир е в двора на Боянската църква, 5 юли (10:00-18:00) и 6 юли (10:00-17:00), вход свободен
Програмата по часове ви чака тук


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.