Един дъх стига

27 август 2015 текст и снимки Вера Гоцева
Някои погрешно смятат йога за терапия, която изтрива проблемите ти с гума. Други не припарват до нея заради приказките за гурута и богове. Трети са открили силата й за себе си, срещайки точния учител – като Вера Гоцева, която днес ни запознава с Мария Ковачева от студио Urban Yoga.


Ще започна историята отдалече. През последните десет години имах два неуспешни опита с йога – не можах да се свържа нито със съзерцателната практика, нито с начина на преподаване. Затова реших, че йога е едно доста отвлечено занимание. Мина много време преди да срещна Мария Ковачева. След първата си практика по виняса флоу в студиото й вече знаех, че съм открила пътя към себе си и правилния учител, който да ме води през физическата работа. Самата тя, оказа се, е градска легенда, но повечето хора само са чували името й, без да знаят нищо друго. А Мария е човек, когото е важно да срещнеш.

Няма да забравя първата си практика при нея. Отидох без никакви очаквания, но с голямо желание да изляза от себе си и да преработя натрупаните мисли по друг начин. Влязох в студиото, запознахме се, поговорихме малко и бях готова. Седнах на пода, затворих очи и слушах инструкциите, които водеха дишането ми към все по-голяма дълбочина. Десет минути по-късно бях съвършено потна. Забелязах го единствено защото минах през поза, в която челото ми бе залепено за шалтето – когато вдигнах главата си, оставих мокро петно. Не мислех за нищо за първи път от месеци насам. Забравих всичко, с което влязох в студиото. Забравих дори себе си. Значение имаха само шумът от дишането ми, гласът на Мария и следващата поза. Всяко движение беше толкова дълго, колкото беше дълъг дъхът ми. Час и половина усилена физическа работа, в края на който си бях спомнила коя съм и че всичко е възможно. Бях свободна, чувствах се лека и знаех, че съм открила моя тип йога и учителя, който няма да ме поучава, а само леко ще ми помага да вървя по пътя си.

Всеки има своя момент за йога. Обикновено той е много личен и идва по средата на някоя житейска криза. Моментът, в който се питаме "Това ли е всичко?" Точно така се случи при мен. Така се случва и при Мария, която открива йога преди 15 години, докато сбъдва американската мечта, градейки кариера в голяма корпорация като финансов експерт. На пръв поглед тя има всичко – добро образование, сериозна работа в Бостън, отлично бъдеще. Но нищо от това не стига, за да отговори на вътрешните й въпроси. Тогава започва да посещава клас по пауър йога и открива, че всичко, което мисли, може да мине през тялото й. Малко по малко интересът й се засилва, умората от стерилните бизнес отношения и дни задълбава, и няколко години по-късно тя зарязва корпорацията и започва да посещава учители по йога из цял свят.

Когато след време се връща в София, Мария знае, че мечтата й е друга и сбъдването й е различно. Една вечер неин приятел я моли да покаже нещо от йога, после още едно, трета поза и абсолютно неочаквано тя провежда първия си клас в домашни условия. "Събирахме се трима човека вкъщи, беше много забавно", разказва ми тя. "После реших, че ако ще преподавам йога, ще го правя наистина и то след като открия някой, който ще ме превърне в учител".

Както в йога всичко е процес без бързане, така и Мария отделя време за всяка стъпка по пътя си. След две години търсене на правилен учител, открива Джули Мартин – американка, преподавала в Лондон, която в онзи момент вече има собствена школа в Гоа, Индия. Свързва се с нея, кандидатства за обучение и попада в прецизната й селекция от 12 човека. Прекарва два месеца в школата в много сериозно обучение, което включва анатомия, биомеханика, последователност – последното е ключово за стила виняса флоу, в който е важно как подреждаш упражненията едно след друго. След като две години преподава в Гоа, Мария се връща в София, за да отвори свое студио и да стане посланик на стила, в който позите преминават плавно от една в друга.

Кръщава студиото си Urban Yoga, защото смята, че хората в града имаме един и същи синдром на стрес. Винаги бързаме, имаме разкъсана мисъл и съкращение в раменете, задната линия на тялото и таза от това, че седим постоянно в някакви офиси и се разболяваме от стрес. Затова и ни трябва йога, която е много по-физическа. Онова, което се случва в студиото на Мария е здрава и постоянна работа. Ако не си готов да се отдадеш, няма да напреднеш много. Ако се отдадеш, йога ще промени живота ти. Ползите от практиката са на всички нива, а главната й цел е да повлияе на ума и да го събуди от амнезията, която сам си е причинил под влиянието на общество, родители, образование, мнението на другите за нас и какво ли още не.
Йога работи с дъха и това е първото, което забелязваш. Всяко движение минава през дишането и вниманието върху него. Това са средствата, чрез които ставаме по-съзнателни, виждаме какво правим и коя мисъл е провокирала дадена емоция или действие. И когато осъзнаем колко неща правим по навик, започваме да ги променяме. Откриваме в себе си свободата да не следваме установен модел. Йога не е състезание и в нея не е важно да се гонят постижения. Няма значение колко високо ще си вдигнеш крака и дали ще направиш докрай едно усукване. Важно е единствено да дишаш съзнателно.

За разлика от останалите студия Мария работи сама. Не е обвързана с никакви интереси и няма комерсиална цел. Дори само веднъж да отидеш при нея, разбираш, че тя иска да поддържа школата и практиките си чисти и прости. Затова и никога не е правила реклама на студиото си, всичко за Urban Yoga се предава от уста на уста. Нищо чудно там да срещнете приятели. Школата има собствен живот и естествен филтър за тези, които я посещават и остават. Обикновено това са хора, стигнали до момент от живота си, в който имат нужда точно от този тип йога и този учител. Също като мен. И може би теб.

Urban Yoga е на ул. Г.С. Раковски 108, ет.1
За контакт с Мария Ковачева: 0899 990 788

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.