• Запечатано в бутилка

  5 май 2016

  Тананикаме си тази вариация на Стинг, докато се готвим да завъртим средата на месеца около Spring Wine Tasting. Името на певеца тук не е случайно – част от личната му изба идва в България, за да се сбогува с тапите си в името на нашата пълна чаша.
 • .
 • Ела, излъжи ни

  28 април 2016

  текст Евелина Иванова, снимки Ивана Стоичкова

  Когато асфалтът се пропуква под краката ти, Лего човечетата стават на войници, а Пришелецът си взима стоп, вероятно по същата улица преди малко е минал Леон Кеер – един холандец с триизмерна четка.
 • Базарни стойности

  21 април 2016

  Силата на базарите не е (само) в шопинга, а в скъсяването на дистанцията – откакто ги има, срещнахме, пипнахме и опитахме три листа български марки, които знаят какво правят и как да го правят. На зеления SoBazaar този уикенд ще дойдат поне 50, но тук пускаме едни топ 8, които досега не сме похвалили на глас.
 • Little London

  21 април 2016

  Ако някога кажем "чао“ на България, ще ни липсват хиляда неща и поне половината живеят в хладилника. Същото важи за британците, сменили Лондон със София, затова, no surprise – от месец на Кракра плащаме с лев за продукти, оценени в паунд.
 • Пет във въздуха

  21 април 2016

  Миг преди да им дадем пет за това, че откриват нов закрит скейт парк в София и да ги извиним за малко баналното име, забелязваме инверсията. "Five High, защото сме на петия етаж и защото е високо", обяснява ни Румен Герасимов, докато търсим малко по-тихо място сред творческия метеж по всичките етажи на Culture Lab.
 • Страх и крафт в София

  7 април 2016

  Или как с един куршум удряме едновременно бутилка студен Flying Dog и изкуство за колекцията – единственият въпрос е как да отлюспим илюстрацията на Ралф Стедман, без да й нанесем щети?
 • Право към звездите: Матю Битон

  31 март 2016

  снимка Keil Lowres

  Фотограф, арт директор, дизайнер на албуми с номинация за Грами, рицар на изкуството и буквата в родната му Франция. Работи и по саундтраци, режисира документални филми, снима хора от Мик Джагър до Лана дел Рей и прави обложки за Принс и Тарантино. Днес обаче си разменяме мейли с Матю заради една обща работа с Лени Кравиц – двамата пращат при нас свои фотографски изложби, вързани на възел. За историите в тях, за най-добрата случайна среща по улиците на Ню Йорк, и за онзи тежък, но ценен съвет от Куинси Джоунс, говорим през няколко часови зони.
 • Закуски за шампиони

  2 март 2016

  снимки Лора Тодорова

  08:20 сутринта е, петък, а вратата на G8 се отваря през половин минута. Щом влезеш, те посрещат със "здрасти, добре дошъл" и веднага ти посочват палачинките и горещото кафе. Хайде, сядайте, Creative Mornings започва всеки момент, темата е етика.
 • Всеки ден, на практика

  25 февруари 2016

  текст Севда Семер

  Къде е мястото на йога между имейлите, работата и ежедневната пара на града? Точно тук, дишайте дълбоко.
 • Сноукайт: опит за летене през зимата

  11 февруари 2016

  текст Вера Гоцева снимки Миглена Цонева

  Атанас Русев е един от най-смелите мъже, които познавам. Човек без социална маска, който е открил отдавна, че истинската свобода е в това да следваш себе си и да бъдеш едно с природата. Повечето хора го свързват с плажа на Корал и битката му да го запази девствен, някои са изкарали обучението му по кайтсърф там, а други са имали куража да влязат с него в неизследвани пещери по дъното на света. Един ден ще разкажем и тези истории, но докато горе на Платото все още има сняг, Наско ни вдига във въздуха със сноукайта си.
 • Студио в раница: Калин Николов

  11 февруари 2016

  текст Севда Семер

  Всяка вечер през 90-те композира по едно парче на компютъра си, но нещата нито започват, нито приключват там и тогава. Връзката на Калин с музиката е горe-долу толкова дълга, колкото собствения му живот, и днес списъкът с театрални постановки и филми, на които е давал октави емоция, пълни няколко страници. Има два Аскеера и два Икара, а за последната година е работил по шест постановки – от Дакота и Любовта на Анатол до Квартет и Чайка. Да, слухът не ви лъже, той е обичайното музикално алтер его на Явор Гърдев, и знаем как разтърсва – сега влизаме на среща с него в най-малкото студио на света, за да открием епицентъра.
 • Коктейл от истории: Драгомир Иванов

  28 януари 2016

  текст Севда Семер

  За един от най-талантливите ни миксолози най-лошият знак е да харесаме всеки коктейл, който измисли – би значело, че не е достатъчно смел. Затова и в Щастливото прасе, където беше доскоро, и в Спутник, където е сега, и в Космос – който отваря след седмица-две на Лавеле – доматът при Драго може да се окаже в плодов коктейл, а халвата да е в една чаша с бял трюфел. Точно ресторантът с име на вселена ни дава повод да се видим – за него той работи в стегнат екип с амбиции, които стигат звездите. Не само храната и питиетата, там цялото изживяване ще бъде космос: музиката ще стимулира апетита, а менюто ще следва зодиака. Малко преди завесите да се вдигнат, сядаме с Драго да глътнем на екс няколко истории с дълъг послевкус.
 • Нещата от живота: Николай Грозни

  21 януари 2016

  текст Севда Семер

  Пати Смит казва, че романът му Вундеркинд "се разгръща като музика, сякаш си е служил не с пишеща машина, а с роял". Това слага нещата в точен контекст – Николай (Гроздински по паспорт) е писател и пианист, за да започнем от основното. Нататък чертаем четири години в будистки храм, обикаляне на света и резултат в шест книги, публикувани при нас и в Щатите. Наскоро се спря обратно в България, а по-конкретно – на 27 януари ще бъде в Перото за разговор със Захари Карабашлиев и Светлозар Желев. Малко преди това минаваме с него през важното в живота му, като тръгваме от точка първа.
 • Ръчна изработка

  14 януари 2016

  текст Севда Семер

  Обещахте ли си на 31 декември редовен спорт, повече сън и портокал на закуска? Вместо тях, опитайте друго – боя по пръстите, глина до лактите и готварска шапка на главата. Нищо против картата за фитнес, но в края на 2016 да можеш да правиш и друго ново с ръцете си, освен набирания на лоста, е по-силната година. Затова проверяваме три ателиета за възрастни, които ни учат на непознати движения.
 • Зън-зън, Коледа

  3 декември 2015

  Ако в края и на този декември ще подарявате чорапи, поне да са дизайнерски, коя година стана! Намирането на добрите празнични базари го свършихме ние, от вас се чака здрав кръст и хладна глава.
 • Lights out. Lasers on.

  3 декември 2015

  текст Виолета Иванова

  Тъмен лабиринт, мъжки глас, подвикващ наставления, оглушителна музика и светещи хора с пластмасови пистолети – това не е сюжетът на някой сюрреалистичен сън, а игра, която се чудим защо откриваме чак сега.
 • Сьомга срещу патица

  26 ноември 2015

  Тази битка е трудна, но не е проблем, щом накрая и двете падат в чинията ни. За лек обяд в понеделник следваме рецепти, извадени от книгата Манчев срещу Шишков, за да видим не кой е по-добрият, а колко е вкусно да готвим и ядем заедно.
 • Тайното меню на Цветомир Николов

  26 ноември 2015

  текст и снимки Севда Семер

  Минал е през повече кухни, отколкото може да си спомни, а наскоро влезе дори в каравана – Цветомир Николов е готвачът зад Street Chefs. Точно той прибра българската кулинарна купа за 2015, повечето му дни започват в пет сутринта, мисли нов свой проект, за който скоро ще чуем, и, естествено, обича храната – включително и да говори за нея. Ние пък обичаме да слушаме, така че я превръщаме в основна съставка на нашата обедна среща и я използваме почти като машина на времето, която пренася, напомня, разплаква и очарова.
 • Blek Celebration

  19 ноември 2015

  текст Никола Шахпазов, снимки Севда Семер

  В неделя по обед спираме на адрес извън града – в Горна баня дуото Blek Pine ще извади пред нас и още стотици гърла първите си два вида крафт бира. Между "Наздраве" и "Още една" успяваме все пак да поговорим с тях за домашни туршии, коледно пиво с борови иглички и как двама души могат да свършат работа за двеста.
 • Натисни до долу

  19 ноември 2015

  текст Виолета Иванова

  Да се сгънеш на две и да се напъхаш в кола, тясна като кибритена кутия, за да се блъскаш в някакви мръсни гуми, докато стискаш детско воланче? Може би сме луди, но е страшно парти.