Хрониките на нара



5 октомври 2017 текст Емануела Иванова снимки Виолета Иванова
Сезонът на носните кърпи е тук и, вместо да стискате палци верижната реакция след първия болен в офиса да ви подмине, разгрейте пръсти и си отворете един нар.


Хилядолетия преди нас човеците са знаели магията му, а днес е точно време да я преговорим – "бижуто на есента" тъкмо слиза от дърветата. Надолу разказваме убедително защо нарът трябва да влезе в менюто ви и как това да стане без да пребоядисвате кухнята.

Фараоните вярвали, че нарът е билет за живот след смъртта и го взимали със себе си в гроба, а персите смятали, че им носи свръхсили и го забучвали на копията си. На нас пък ни стига, че зърната му доказано ни пълнят със здраве. Следващия път, когато организмът ви настоява да дояждате витамин C от блистери, запушете устата му с нар – само един плод ви зарежда с 30% от нужната дневна доза. В същото време евакуира токсините от тялото и надъхва имунната ви система до макс – ако се заслушате, може би ще чуете как бацилите около вас си плюят на петите. Вие насочете вашите към плод-зеленчука, ако ви тормозят високите нива на кръвното, холестерола или захарта. Всъщност тези дни и нарът в супера е супер – зрее сега (чак до декември) в над 760 вариации по света, от които, слава на Тутанкамон, някой е решил да внася и у нас.

Ако никога не сте пробвали "ябълка с много семена" (от латинските pōmum – ябълка, и grānātum – със семена, в днешното английско pomegranate), да знаете, че боговете са замесени и във вкуса на зърната ѝ. Търкалят се като гигантски хайвер по езика и разпукват сладко-кисел еликсир по небцето, когато са натюр. Но са прелестни и в конфитюр. Днес обаче ние ги трансформираме в меласа – сироп, който ще ви витализира, обогатявайки до червено всичко на масата: питиета, дипове, салати и меса. Магическо нали? Направо Нарния, гледайте как става.

 

Публикация, споделена от ПРОГРАМАТА (@programata) на


Рецепта за меласа от нар
Първо: приберете предпазния костюм а ла Breaking Bad – разбиването на нар не е толкова лошо, колкото си представяхме и ние. Има трик. Целите средата на плода по хоризонталата и с остър нож натискате, докато усетите, че хлътва под кората. В тази дълбочина обикаляте до получаване на прорязан Екватор, след което разчупвате с лек натиск полукълбата с ръце.

Вторият етап също минава бързо, стига да не се отплеснете да броите дали зърната на нара са точно 613, както вярват евреите (плодът е символ на праведност и се смята, че семената му са колкото законите в Тората). Не търсете сметалото, а вземете лъжица, с опакото на която ще изкарвате червените нарови телца от съсечените половини – с бой по кората над дълбока и широка купа. От атаката леко пръска, но не е драматично и все пак – не си носете новите дрехи, момчета.

В трети рунд имате семената на 5 средно големи нара и трябва да им вземете сока. Мятате ги в блендера, колкото да се разпукат, и после ги довършвате с натиск върху сито. Събирате получените около 600мл сок с 1/2 чаена чаша захар и 3 супени лъжици сок от лимон в тенджера върху средно загрят котлон. Разбърквате, докато заври, после укротявате жегата и чакате сместа да намалее до 1/3, а гъстотата ѝ да достигне лепкав сироп – отнема към половин час. Още толкова ѝ трябва на готовата меласа да се охлади, преди да я сипете в съд, който се събира в хладилника ви. Няма да е трудно – петте нара дават малко над 100гр меласа, която може да живее на студено цели 4 седмици, но кой ще я пази толкова!? Ето какво можете да забъркате с нея още сега:

ЗА ПИЕНЕ
Разреждайте с изворна или газирана вода на вкус и мятайте кръг лимон в чашата – елементарно, вкусно и без никакви консерванти, Уотсън. Ако пък отваряте хладилника в края на тежък ден и в него случайно отлежават 30мл текила, смесвайте ги с толкова разредена меласа, няколко капки трипъл сек, сироп от агаве и резен лайм. Излишно е да казваме, че и само с текила, сок и лед си става супер Наргарита, нали?

Публикация, споделена от Kim and Chrissey (@margaritaholics) на


В САЛАТА
Меласата е рай за дресинг: 1 супена лъжица от нея с 6 лъжици зехтин, една винен оцет, сол и пипер на вкус са перфектната заливка за микс от булгур, магданоз, прясна мента, кашу и сушено френско грозде. Но няма нужда да сте толкова изискани – домашното ви сладко-кисело-тръпчиво балсамико ще завърши отлично всяка втора есенна салата.

Публикация, споделена от sarah pugh hicks (@never_trust_a_skinny_cook_) на


ЗА МЕСО
В случая – пилешко. Залейте с 3 супени лъжици меласа 2 нарязани на едро скилидки чесън и 1 зелена чушка и към тях добавете супена лъжица зехтин и прясносмлян черен пипер. В тази марината пилешкото трябва да почива два часа на студено преди да го изпечете, както обичате. Ние сме фенове на бутчетата и след 20 минути запичане върху хартия в 200-градусова фурна, ги вадим, за да ги оближем с глазура – смес от лъжица меласа и толкова мед, с която мажем бедрата, преди да ги върнем за още 10 минути солариум. Много им отива.

 

Публикация, споделена от Confessions Of Foodaholics (@foodconfessions__) на


В ДИП
На изток нарът е пълен падишах, така че логично меласата се разбира добре с всички вариации хумус и баба гануш. Вече може да си ги вземете готови от къде ли не, затова няма смисъл да ви учим да ги готвите – просто заливайте с няколко капки зехтин и меласа и сте готови. Е, стига да не трябва тепърва да месите и питите.

 

Публикация, споделена от Emily Watson (@nourishingmatters) на


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.