Шшш, заспивай5 октомври 2017 текст Севда Семер
Някои умни технологии са просто хитри. Други честно правят живота по‑добър.


С какъв голям свят се срещаш, когато имаш за приятел човек с неприязън към малки разговори за времето. Някой път ще те пита как спиш, вместо дали мразиш дъжда. Въпросът първо ти се струва нелеп, после смрънкваш, че ти пречи градът нощем, а той веднага връща топката – "пробвал ли си машинка за бял шум?".

Пробвахме и работи като песен. Ясно е, че в началото изглежда дяволски странно – да си пуснеш бял шум, когато не успяваш да заспиш заради звуци или стрес, защо? Принципът е този: ако в стаята има фенер, насочен към възглавницата ти, докато спиш, по-добре да светнеш лека нощна лампа и да провериш дали така няма да си по-спокоен. По сходен начин белият шум не само дави мърморенето на града навън, но и успокоява, понеже дава мек фокус – някъде извън мислите в галоп, които пречат да заспите.

Не си представяйте досадния, лепкав звук на телевизор между каналите. Машинките по-скоро звучат като малък вентилатор в кутия, а и можеш да ги регулираш до съвсем тихо жужене. На външен вид приличат на голямо радио, на малък куб, на космически кораб с крачета или на мини колонка, готова за път. Работят според настройката – за половин час или за цялата нощ.

Намират се и приложения за телефона, които дават шанс за първа среща с белия шум, за да разберете дали изобщо е за вас. Ако след това вече искате да се обвържете, има смисъл да извадите между петнайсет и сто долара за малкия механизъм – аповете гълтат батерията на телефона, а и всички знаем как не е добре да държим устройствата около главата си нощем.

Без да връщаме разговора към времето, ще кажем и че някои модели комбинират белия шум с дъжд, водопад или море – за пълно потъване в спокойствие. Ако пък сте измъчен родител отскоро, важната точка е тук: машинките проверено успокояват и приспиват бебета. Така най-накрая всички спим като къпани.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.