TEDxWomen: Дами канят20 октомври 2016
От хазната на TED с хиляди лекции за превъртане днес си пускаме три, които говорят за проблемите между половете – но не с раздразнен императив и заплашителен показалец. Не е самоцелно: така настройваме честотите си за TEDxMladostWomen на 29 октомври, когато 12 български лектори ще търсят мястото на женския род под общата шапка "време" (която ни стяга все повече).


Чимаманда Нгози Адичи – We should all be feministsВ биографията й пише, че е награждаван новелист и феминист, а последното в родната й Нигерия (и не само) означава "тъжна жена, която няма съпруг". За да не стават обърквания, по-късно Чимаманда се определя като "щастлив африкански феминист, който не мрази мъжете, харесва червило и носи високи токчета". В тази лекция тя подправя десетина истории от живота си с щедра ирония, на която се смеем, разсъждавайки: да, има нужда да се говори, защото "преди хиляда години е било логично физически по-силните да ръководят света, но днес лидерът трябва да е креативен, интелигентен и иновативен, а за тези качества няма женски и мъжки хормони".

Паула Джонсън – His and hers… healthcareЗнаете ли, че всяка клетка в тялото ни има пол? Или че от 100 непушача, болни от белодробен рак, 70 са жени? На практика изразът "различни до мозъка на костите си" е напълно верен, а лекцията на доктор Джонсън обръща внимание на това, че жените и мъжете преживяват много болести (включително и тези на сърцето) по различен начин. Уредите за помощ и превенция обаче са изработени само спрямо мъжкия пол. Проблемът е ясен, чуйте останалото.

Джими Картър – Why I believe the mistreatment of women is the number one human rights abuse "Аз съм благословен да бъда бивш президент на САЩ", казва Картър – нобелов лауреат за мир и мисионер в над 145 държави, където не е подавал ръка само на аристокрацията. Тази лекция е важна от-до и стиска здраво за гърлото с всяка причина, която чуваме – от всички 30 000 цитата от Библията за това, че жената трябва да слугува на мъжа през женското обрязване до трафика на хора и проституцията, която насочва закона срещу жените. След всичко изброено, неговото последно заключение е: "истината е, че като цяло на мъжете не им пука". Иска ни се да не вярваме, че е така.

TEDxMladostWomen е на 29 октомври в ДНК и на tedxmladostwomen.com
В реално време слушаме лекциите на @TEDxMladostWomen в туитър и фейсбук

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.