Три пъти по 100

14 юли 2016 текст Никола Шахпазов, снимки Ралица Димитрова
Магазинът за крафт пиво 100 Beers току-що се премести с 25 номера по-нагоре по Юрий Венелин и вече е опасно близо до редакцията ни – как да не завием натам след работа, за да видим колко са пораснали и какво ново са заредили в хладилниците.


"Харесахме си името 100 Beers и започнахме с него, но тогава всъщност предлагахме около 80 вида бира. Сега местим магазина за втори път, защото имаме над 300, а скоро ще стигнем до 350," разказва ни Ростислав Бакалов – половината от дуото, отговорно за първия специализиран крафт магазин у нас. Помним добре как в началото едва побираха бутилките в тесен гараж в горен Лозенец, а после намериха място за повече рафтове на централния Юрий Венелин 26. Преди дни изненадаха дори себе си с експресно преместване на номер 1 на същата улица (почти на ъгъла с Шишман), където досега идвахме за татуировките на Smokov.

На пръв поглед всичко си е същото – Рости ни налива високоалкохолната Snake Dog IPA, от колоните звучи Always with a Beer in My Hand на Los Fastidios, а разговорът ни се къса многократно, за да си кажем "здрасти" и "наздраве" с добри познати като Жоро Христов от Ailyak. Новости обаче има, защото всяко движение на 100 Beers е крачка напред. Този магазин е доста по-голям, за да прибере и чисто новите варки на To Øl, десетте вида бира на британския бранд Thornbridge (включително много вкусния англо-американски светъл ейл Twin Peaks) и особената сухо-охмелена водка Simcoe на датските експериментатори Mikkeller. Скоро Рости се надява да финализира и дългогодишните опити да вкара тук продукти на най-добрата естонска крафт пивоварна Põhjala. "Все не успявах да ги накарам да ни продадат нещо, но може би забавянето беше за добро. На хората вече не са им интересни само немските и белгийските бири, готови са да пробват и много по-екзотично пиво."

Лесно е да забележиш, че 100 Beers не е просто магазин за бира, а място, където да спреш поне за половин-един час, докато пробваш нещо ново и питаш Рости за съвет какво да вземеш за вкъщи. И това се видя още на откриването, когато тротоарът и улицата бяха пълни, а пред студената бира се зави опашка. "Идеята ни не е тук да става бар, но със сигурност насърчаваме всички да питат и да споделят. Не сме супермаркет, през който да минеш набързо, при нас хората се срещат, запознават и разменят информация." В това време хладилниците са заредени с всякаква бира, а от крановете наливат Диво пиво и Гларус, към които в бъдеще ще добавят Mikkeller, Anchor и Anderson Valley. За пълно удобство магазинът има и тоалетна, а след дни ще се появи и велопаркинг, защото половината бираджии пристигат с колело, особено през лятото. Истинска екстра е и официалният мърчандайз на бранда – тениски в бяло и черно и "хипстърски чанти за хляб", както се шегува Рости, показвайки класически tote bag с логото на 100 Beers. "Мисля, че това е нашето място и ще можете да ни срещнете тук в следващите десет години", казва вече сериозно, а ние посягаме към хладилника за още един IPA, нямаше как.

100 Beers са на Юрий Венелин 1 и онлайн на 100beers.bg
Работно време: пн-пт 10:00-20:00, сб 10:30-14:00
За контакт: 0879 864 667

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.