Дългата разходка с Ева Вентова


29 юли 2010 текст Дима Чакърова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио
Сценографът Ева Вентова е обикновено там, където има нужда от създаване на паралелен свят – на театралната сцена, по фестивали и нощни клубове или на филмовия терен. Преди около две години напуска студентските редици, но вече може да се похвали и с ИКАР за сценографията на едно от най-успешните представления от афиша – Четири стаи в театър София. Ежедневната си доза въздух и вдъхновение взима на разходка из центъра: “Голяма част от живота ми е минал там, а и е най-малко сиво, затова гледам да не го напускам.” След чаша зелен чай в Toba&Cо – Ева не обича и не пие кафе, ни води на кратка обиколка из личното си пространство.


Професионален ефект
За по-широката публика обикновено съм хореограф, или нещо друго, което завършва на –аф, просто хората често бъркат професията ми. А иначе най-важното нещо в работата на сценографа е стигането до идеята – това обикновено става в екип с някого – режисьор или организатор на събитие. Срещаш се с какво ли не. Случва ми се да ровя из интернет, за да се информирам какво означават разни думи или нещо абсолютно незнайно за мен. Последно рових в Google за зорбинг. Започнах с търсене по израза: човек в прозрачна сфера, хаха.

Първи стъпки
Първият ми професионален опит беше на голяма сцена с постановката Сбогуване през юни в Хасковския театър, с млад екип – беше голямо преживяване! Абсолютен сблъсък между очаквания и реалности. Така се научаваш докъде се простират правата ти, научаваш се да дишаш в театъра. Чувствата там са крайни – силно отрицателни, силно положителни. Театърът за мен е паралелна реалност.


Детство мое, реално и вълшебно
Все по-малко време прекарвам по барове. Обичам Архитектите – и ресторанта, и бара, и лятната градина. Покрай Спиро (кучето, което Ева има от 2 години – бел. авт.) обикалям всички възможни паркове. Докторската градина и улица Кракра са ми любими, защото там е минало детството ми и имам сантимент към това място. Обичам да минавам по Шишман. На София й липсва чистота, което е изключително важно. Липсва й още цвят, монументално изкуство ако щеш, а и Музей на модерното изкуство липсва. Мисля, че бившият мавзолей беше идеалното място за такъв музей.


Любов необяснима
Не мисля, че наградите са важни. Много по-важно е да имаш възможност да правиш това което ти харесва. Ако можех да избирам, предпочитам да не спирам да работя в театъра, отколкото да получа награда за едно представление и следващите няколко месеца да нямам проекти на сцена. А в момента ситуацията в театрите е много, много сложна и една спечелена награда е странна и нелепа. Хубавото е, че тази награда и още много се взеха от млади хора, което е абсолютна революция. Време е да се погледне на младото поколение като можещо, а не учещо се до 40 години, след което да вземе награда за дебют, а две години по-късно и за цялостно творчество.
Театърът, театърът ми е много любим. Там е паднало сърцето ми. Имам мечтана постановка и това е Вишнева градина. Чехов сам по себе си е една провокация, която можеш да разчиташ във всеки един момент от живота си.


Културна доза
Интересувам се от всичко, което се случва в културния живот. А и габаритите са малки – всички се познаваме, и да не се интересуваш, няма начин да пропуснеш събитие. Хубавото е, че напоследък се случват много – така и трябва да бъде. Трябва да имаш избор, да видиш доста неща. Изобилието е необходимост, за да могат да се случват и качествени проекти. Българската публика трябва да се научи на всякакъв вид изкуство. Без да е научена, не може да каже това ми харесва, а това не – иначе ще си остане консервативна.
Живеем в един страшно визуален свят. Можеш да получиш искра от всичко заобикалящо. Много, много силно ми повлия моята професорка Чайка Петрушева, при която завърших. Тя много силно ме запали. Да започнеш да гориш, не просто да приемеш това, което вършиш като работа. Вдъхновението обикновено идва от разговори. Връхлита те. Не е ясно как. Просто каца на рамото и е много хубаво.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.