Настоящ адрес


7 януари 2016
Четирите ни нови места тази седмица предлагат загадки, туршии, елени и айляци – кое къде упътваме веднага.

Brave Moustache
Дидо Пешев, който е не само мустака, но и сърцето, ума и ръцете на тази марка, не си пилее времето. Затова му стига едновременно да свири в бандата Them Frequencies, да рисува с точки (техниката се нарича дотуърк), да отпечатва собственоръчно илюстрациите си върху дрехи и чанти и накрая да създаде място за работите си под слънцето. Последното е почти буквално, защото досега дизайните му ходеха навсякъде по улиците, но можеха да се купят само в мрежата. Офлайн домът им е малко пространство с монохромен интериор (в тон с илюстрациите), от витрината ни гледа красивият елен от логото, а по стените са окачени работите на Brave Moustache върху хартия и текстил. Не бихме го нарекли магазин, защото е повече от това: занапред Дидо и тримата му помощници планират изложби на артисти, музикални събития, представяне на други дизайнери (стига да пасват на пространството) и дори да наредят кът за сядане, ако някой иска да се застои за кафе и приказка с тях. О, ще минаваме.

Г.С.Раковски 122Б (вход откъм Хан Крум), пн-пт 11:00-19:00, сб 12:00-18:00

Dextrophobia Vol.2
Помните ли популярните преди години флаш игри, в които бягаш от заключена стая, въоръжен само с логиката си? Е, тези стаи излязоха от екрана и заеха реални адреси из града – за последните две години в София се появиха около шейсет, а всичко тръгна от първата Dextrophobia (на Цар Самуил 50Б). Сега събираме в отбор най-умните си приятели и ги теглим нагоре по склона на Лозенец към новото предизвикателство от същите създатели. Ако сте опитни в бягствата, знаете колко трудно се говори за такива стаи, без да изпуснем някой спойлер в разказа. Затова слагаме ръка на биещия в гърдите орган и казваме само, че Vol.2 не е просто добро продължение, а и изненадва с оригинални загадки. Иначе първата Dextrophobia продължава да действа и даже вече има свой близнак в Банско (никакъв мързел за мозъчните клетки и през ски почивката).

Кораб планина 54, пн-нд 12:00-22:00

Beera
Новото място за крафт пиво е на тройка експерти – Любо от бар Kanaal, Ростислав от 100 бири и Филип от beers.bg. Вътре обаче ни посреща усмихнатият Андрей, който запълва дупките в рафтовете след погрома по празниците. А и тези в главите ни – връща отговор на всеки въпрос като "Тази защо има тапа като на шампанско?" (защото продължава да ферментира в бутилката, ето защо). Тук сме в друг свят, в който бирата не е бира – тя е ейл, стаут или друго, и не се прави просто от хмел – в нея има портокалови корички, подправки, плодове и какво ли още не. Асото в селекцията на Beera е американската The Lost Abbey (същата с тапата), която се намира трудно наоколо. Иначе по редиците с бутилки четем етикети от Дания, Белгия, Холандия, Бразилия, Сърбия, а централното място е дадено на нашенските крафт марки. Докато гледаме и питаме, Андрей отваря един Ailyak и го разделя с нас като добър домакин – да, гостоприемството също е крафт.

Христо Белчев 29, пн-нд 12:30-20:30

Talegas
Посоките са Перу и България, а основната представка бързо става ясна – като се започне от обещанието за суперхрани, мине се през суперполезните обяснения как да ги готвим и се стигне до суперзелената идея за опаковките. В Talegas от скоро са се настанили чували перуанска чиа и бяла, червена и черна киноа, но ако климатът ни беше подходящ да ги гледаме, и те щяха да са локални като останалото в магазина: мед, вино "Препоръчано от Трифон", манастирски зеленчуци и – от хладилника в дъното – домашни туршии. Всичко ви чака опаковано в бурканчета, които да намалят пластмасата по отпечатъците ни (после може да ги върнете празни, както и да пълните свои), но не минавайте оттук само на път към кухнята. На бара ще ви настанят за чаша вино, сандвич или тортия, които излизат от съседния перуански ресторант Lomo, където пък готвят с продуктите от Talegas. Два съседа в супер разбирателство, от което ние само печелим.

Шейново 4А, пн-нд 09:00-21:00


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.