Четири стаи


13 август 2015 текст и снимки Севда Семер
Какво е общото между еклер, сладолед, уиски и изсушена роза?
Това, че и четирите са нови в града и заслужават да промените маршрута си, за да минава през домовете им.


AMOR MIO




"Prodotti del cuore", казват тук, или създадени от сърце. Тази пекарна говори на италиански в рецептите, в кухнята и дори в сайта си (е, на живо ще ви обслужат и на прост софийски). Двамата собственици идват от Сардиния без да знаят какво ги дърпа точно насам, просто искат да правят сладкиши в центъра на града ни. Сега са на Денкоглу в малко помещение с открита гледка към кухнята, от която всяка сутрин излизат бомболони (италиански донът, тоест мека топка с ядро от ванилов крем), плодови тарталети, папасини (типични за Сардиния дребни сладки), кроасани, бисквити и всичко, за което имат апетит и поръчка за деня. Сложиха ръка на сърцето си, че сладкишите им са вечно пресни, но ние все пак минахме два пъти да проверим. Крехки еклери в 11 сутринта ни се сториха лека задача, но потвърждаваме, че и в 9:30 вечерта са все така върховни. Казваме им brava и за късното работно време – пудра захар по брадичката и носа се римуват идеално с нощна София.

ул. Иван Денкоглу 36, работи всеки ден от 11:00 до 22:00


100 ГРАМА СЛАДКИ




Новият им дом на Шишман е образцов за джелато, еклери и макарони (френските сладки, не пастата). Обзаведен е с бели стени, големи полилеи, шоколадов фонтан и няколко маси за бързо кафе с три ледени хапки. Италианското джелато го правят по свои рецепти – освен обичайните вкусове, имат плодово сорбе (включително и на клечка) и изобретателни комбинации като лайм и бъз, солен карамел и печени фъстъци. Гордостта им е сладоледът от шамфъстък – ядката е близо 100% от състава му! Изборът на еклери също не е малък (ние омекваме пред малиновия и карамеления, ако слушате препоръки). Хайде да си дойдем на думата обаче, а тя е "макарон" – няма начин да не обичате сладките с форма на мини хамбургер, а тук двете им половини са залепени със сладолед. И кафе, разбира се, ще ви направят, а може и афогато – напитка, която е половин джелато, половин горещо еспресо. Животът рязко стана по-добър.

ул. Гурко 38 (вход откъм Шишман), работи всеки ден от 10:00 до 22:00


SWITCH




Отвори преди дни под Моста на влюбените – точно там, където допреди година живееше Radio Cafe, а след него и Trip Ten. Пространството е претърпяло тотална промяна в една смела посока: от графитите по стените, яхнали високи вълни и горски баири, и лампите, сковани от стари скейт дъски, се разбира моментално, че Switch идва от любов към екстремните спортове. Не че трябва да сте сноубордисти или байкъри, за да се отбивате тук, но ако сте, веднага ще намерите сродни души. Вечер ще пускат приятна музика от диджеи, които имат в плейлиста си фънк и суинг (вместо хаус), сутрин ще правят кафе, но бонусът на мястото е един, кристално ясен – градината. Няколко маси, помислено осветление, достатъчно въздух за малка тълпа плюс планове за бургери, барбекюта, партита и какво ли още не – мерси, не ни трябва повече, вече се събухме боси по дъските.

бул. България 2, работи всеки ден от 10:00 до 04:00


ЗОЯ




Познатият ни смесен магазин на Аксаков вече е специализиран само в храните, а козметиката на бранда му стана съсед – малко по-надолу, на ъгъла с Добруджа, се появи голяма нова Зоя. "С момчетата и някои от момичетата страшно обичаме домашно направена козметика", признаха ни зад щанда, и затова формулата тук е направи-си-сам. В огромни буркани имат парченца пчелен восък, изсушен розов цвят, масла, хума и още много съставки, които да комбинирате вкъщи според нуждата (рецепта за коктейла, подразбира се, ще ви дадат на място, ако искате). В сайта им zoya.bg ще откриете и безплатна книжка, която ни учи как се използват етеричните масла. Естествено, тук има и вече готова козметика, ако не искате да се забърквате в другата – основната част е био, но и останалата е проверена, изпитана и максимално чиста.

ул. Добружда 12, пн-пт 09:00-20:00, сб 10:00-20:00, нд 12:00-19:00


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.