Дом за нашите тела


16 март 2017 текст Виолета Иванова снимки Ралица Димитрова
"Събувате обувките, влизате и сте си вкъщи", посрещат ни на Добруджа 9 треньорите от Studio 7 – един по-различен спортен център, на който само кухня му липсва, за да поискаш сериозно да се нанесеш. Извървяваме тези първи боси крачки, за да разберем, че има смисъл да се върнем тук и утре.

Ако работите в офис, сигурно имате диспенсър за вода. И сигурно сте назначили колега със здрави ръце, който да инсталира пълните бутилки на върха му. "Една клиентка дойде веднъж да ми благодари, че съм я направил независима – вече можела да сменя тубата сама", разказва Венислав, един от треньорите в студиото, за да стигне до същината на въпроса – защо този колега да не бъдем ние? Малко работа с тежестите под негов надзор и лесно ще станем.


Че правенето на мускули е цел, която всеки трябва да гони, без значение от пола си, е основна линия във философията на Вени. Идеята му обаче не е в постигането на релеф. Мускулната тъкан може да е функционална и без да прилича на планинска верига, а поддържането ѝ във форма става с ежедневно движение. И се отплаща във всичко, което уж трябва да сме способни да правим без усилие, но често не сме. Като да носим дете на ръце, да се затичаме след кучето или да се качим до шестия етаж, без да се задъхаме.


Дотук отметнахме само една от залите на Function, както наричат третия и най-млад център от семейството на Studio 7, току-що заел ъгловата къща, където преди беше бар Parter. Още от входа се усеща домашният уют, който са гонили създателите му Татяна Стоянова и Йолана Анчева. Постигат го със светъл интериор, лек аромат (от стаята за масажи), закачливи картини по стените, цветя до прозорците, кът за почивка, удобна съблекалня с душове, кърпи и сешоар (отварят доста място в сака за насам) и малки помещения, в които няма да делим тренировката си с повече от двама-трима непознати наведнъж (ако изобщо).


Нуждата от такова място се избистря за Татяна след дълги години в колективния спорт и твърде много срещи с хора, които изтръпват от обичайната фитнес атмосфера. Първата ѝ стъпка в посока "нов ред" е Studio 7 Pilates на 6-ти септември 14 – адресът, ако искате да пробвате реформърите за пилатес, но за тях ще разкажем някой друг път. Филиалът Aqua пък се появява през ноември в басейна на хотел Sense – там ходим за водна гимнастика, каквато е добре да практикува всеки, ако иска красив силует, уверява Татяна.


После ни води в стая с желязна решетка на тавана, от която висят двойка ластици. Наричат ги 4D PRO и чрез безкраен набор от упражнения каляват всичко от мускулите и координацията до пространствената ориентация и вестибуларния апарат. Водещ треньор на дисцип­лината е Мариела – екс балерина, която първо ни показва, че да отпуснеш тялото си 45° назад с тях не е страшно, а после – че връщането на 90° е голяма играчка. Няколко полета във въздуха и небрежна левитация на сантиметър от пода по-късно вече сме видели и че цялата работа е адски забавна. След "тежестите не са само за мъже" Вени пък има да ни преподава още един урок: "люлките не са стриктно дамски уред". Затова се увива като змия в сивия плат и опитва за първи път пред нас позите Буда, Скорпион и Спайдърмен. Имената ни дойдоха ей така, от раз. Желанието да ги пробваме – също.


Ако вече се оглеждате за спининг колелата, сочим кардио стаята, но дойде време да издадем друга ключова идея на Studio 7, която звучи нетипично, но работи: запишете ли се при тях, забравете да избирате сами кога какво ще спортувате. Или пък треньорът, с когото да сформирате дует. В графика ви задължително ще се извъртят всички осмина от екипа, а с тях – и дисциплините, в които са най-добри. Затова и студиото не работи с еднократни посещения, а предлага карти за период (от месец до година). Целта? Да извади главите и телата ни от заучените рамки, за да им отвори път напред и нагоре. Защото знаете как, ако плувате по километър на ден, в един момент това ще започне да ви се струва твърде лесно. Като защитна реакция организмът се адаптира към повтарящото се натоварване и то спира да му се отразява – и зле, и добре.


След всичко остана да уточним няколко неща. Studio 7 е мястото, ако ви трябва зала за цялото семейство (обещават, няма да върнат нито 5-, нито 85-годишните). Или ако в края на деня имате нужда веднага да изтриете вината за последните 8 часа, прекарани на стол. Но най-вече, ако търсите разнообразно раздвижване по мярка – едно упражнение, което няма да ви прави състезатели, а иска само да го правите редовно.

Studio 7 Function е на Добруджа 9
пн-пт 07:00-21:00, сб-нд 10:00-16:00
Първата тренировка е безплатна
За контакт 0878 840 369 и studio7.bg


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.