Времето в София


21 септември 2017 текст Емануела Иванова снимки Виолета Иванова
Ако ни попитат за часа, въртим китка или протягаме ръка към телефона, защото вече не може да се разчита на слънцето. А колко щеше да е хубаво да можем да се сверяваме с едно просто вдигане на глава? Възможно е от безброй години, но и ние не помним кога спряхме да забелязваме фасадните градски часовници. В София са безчет и повечето са в час – отделете 5 минути и ще ви ги покажем.


Часовникът на църквата Свети Седмочисленици


Дори да циклите пред църквата Свети Седмочисленици през ден, пак може да не сте забелязали часовника над входа ѝ, който отброява всеки миг от щастливото губене на време под себе си. Не, не е там отскоро, а от 1930 и е сглобен от един от първите часовникари в България – Георги Хаджиниколов. В началото на миналия век майсторът внася знания от Швейцария и отваря първата фабрика за часовници у нас, от която излизат циферблатите на Финансово-стопанската гимназия в Лозенец и Агенцията по заетостта.


Площад Славейков

Ако ще се съобразявате с този на червената сграда на Дондуков 3 (най-отгоре тук), знайте, че е точен само в 3:30 сутринта или следобед. Изящните му скулптури обаче са хубави по всяко време. Само за красота са немалко часовници в града – преди време 200 от тях дружно замръзват на 11:59, когато държавата спира Радиосинхрона. Така се е казвал предавателят, който само с един импулс е държал всички свои механични подчинени в крак с времето. Днес тези, които работят, действат самосиндикално – със собствено ел командно устройство, с което реставраторите заменят старите колела.


Телефонната палата


Българска народна банка


Модерен двигател чака и часовникът на Министерството на труда и социалната политика. Ако минавате през Триадица 2, спестете усилие на вратовете си – него го няма, но Гаро Шадиян, трето поколение часовникар, обещава да го върне. "Той е много специален часовник, защото е правен от един от най-големите български майстори – Ранков. Уви, командната му система е много стара и иска много, много работа, но ще успеем да го поправим и ще заработи отново."


Централни софийски хали


КООП Хотел София, Искър 3


Под "ние" майсторът има предвид себе си, Beefeater и @ClocksOfSofia – групата в инстаграм, която месеци преди нас се сеща да погледне нагоре и оттогава споделя циферблати от града в профила си. Сговорната дружина събира подкрепа за часовника на социалното министерство с музика и сладоледите на Power Pops на 30 септември в Generator, след като стрелките покажат 8 вечерта.

До партито на Черни връх 46 има много време, затова днес отделете час за разходка в центъра. Ние го направихме и срещнахме с очи близо 10 от часовниците на София. Разказваме за тях тук в снимки, a вие ги обиколете на живо и не пропускайте да погледнете към върха на КТБ на площад Гарибалди. Там двама атланти подпират наследника на първия обществен часовник в София, който е броял минутите в сградата на тогавашната телеграфопощенска станция.


Гранд Хотел България, Цар Освободител 4


Площад Гарибалди


Всъщност, този и часовникът от старата централна гара в София спорят за първенството, но кой печели, не знаем – вече не могат да се изкажат. Няма го и кръстникът на Къщата с часовника на Московска 15, точно срещу Двореца, по който едно време Батенберг е настройвал времето си. Много стари и чисто нови часовници в София обаче са живи, красиви и заслужават вашия миг внимание – отделете им го, няма да коства нищо на безценното ви време.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.