• Мелба на живо 4

  11 декември 2018

  В новата порция срещи за дизайн съставките и този път са три високи топки от различни сфери: Росица Ралева говори за работата си с плакат и книги, Светослав Симов от студиото Fontfabric – за шрифтове, а Мария Балева от Funkt – за интериора на новото заведение Компанията. Всяка от трите хапки е композирана максимално апетитно и за непрофесионалисти – в Генератор на 11 декември от 18:30 без пари за вход.
 • Ейми Уайнхаус & Адел Трибют

  12 декември 2018

  През песните на двете царици минават гласът на Деница Георгиева и инструментите на Кирил Георгиев, Божидар Стоичков, Валентино Едуардо Бабат и Ивелин Атанасов на 12 декември от 22:00 срещу 10лв от eventim.bg
 • Иво Димчев

  10 декември 2018

  Интерактивен музикален пърформанс за бяло пространство – така наричат The Selfie Concert, сглобен по идея, текст и музика на Иво Димчев. "Selfie е не толкова за мен, колкото за нас", казва той и това не са празни приказки – в белотата на галерия Структура на 10 декември публиката играе важна роля в шоуто му. Каква точно ще разберете след 20:00 срещу пас за 20лв от bilet.bg.
 • Руски балет на лед

  9 декември 2018

  След Лешникотрошачката, Ромео и Жулиета и Спящата красавица трупата от Санкт Петербург идва тук и с Лебедово езеро в акробатичен вариант, за който Зала 1 на НДК замръзва под кънките на шампионите Людмила Белоусова, Олег Протопопов и още 20-има руски фигуристи. Шоуто от 17:30 се разпродаде, но на eventim.bg още има билети по 40-100лв за часовете 15:00 и 20:00 – на 9 декември.
 • Unfinished Sympathy

  8 декември 2018

  Симпатията към бижутата на Армавени Стоянова трудно е половинчата – така фини и леки са, че се харесват и на човека, който не носи украшения. Новата ѝ колекция с поеми по гривните и перли по пръстените е в коуъркинга Малките 5 на 8 и 9 декември между 15:00 и 20:00 на фона на хербарии от художника Мартин Атанасов. Деликатна работа.
 • It's a Date

  7 декември 2018

  В календара на Димитър Драгнев от Smugglers Collective датите не са просто цифри – от февруари насам той пълни инстаграма си @posters_365 с велики плакати в чест на събитие, което празнува годишнина в съответния ден. Така изложбата му ще ви захрани не само визуално, но и с факти (като кога са подкарани първите водни ски в света) – в Bold Showroom от 7 декември с откриване в 18:00 и една седмица престой.
 • Дни на Хвърчащите хора

  3 декември 2018

  От 3 до 9 декември в Младежкия театър се потапяме в света на Валери Петров и в рамките на седмицата, посветена на него, ставаме част от различни събития, свързани с творчеството му. Показват ни архивни материали от спектакли на театъра, свързани с поета, а актьори от Младежки театър Николай Бинев представят любимите си стихотворения от Валери Петров, докато по пътя за Камерната зала може да разгледате и изложба с произведения на студенти трети курс в специалност Плакат и визуална комуникация. Първо се насочваме към театъра на 3 декември в 9:00 срещу вход свободен.
 • Магията на Burning Man

  6 декември 2018

  Веднъж годишно хора от цял свят се събират в пустиня в Невада, за да вдигнат временния град Блек Рок Сити - място, пълно с чудати арт инсталации и хора, което живее по собствени, доста хипи правила. Накрая се гори и скулптура на човек. Няма да казваме що за карбонен отпечатък има цялата работа върху света, както и всички останали негативи в сянка - вместо това сядаме за личния разказ за преживяването на Тихомир Недев от тазгодишния фестивал. В cosmos coworking camp на 6 декември от 19:00 с безплатен вход, но с предварително записване чрез лично фейсбук съобщение към домакина - инфо тук.
 • Context

  5 декември 2018

  "Превръщам във визуален образ философските идеи на Раймондо Варсано", казва Маргарита Русева, която вече веднъж е делила пространството между две корици с писателя. Новата им фотокнига Context говори почти без думи за страха от любовта и глупостта да пропилееш късмета си например. Разлистваме за първи път на 5 декември от 18:30 в Книгата, преди снимките от нея да излязат за изложба в Аросита от 19 декември.
 • Fooling the AIs for fun and survival

  4 декември 2018

  Може ли машина да симулира сложния човешки ум, или това е научна арогантност? Въпросът идва от Ratio, а отговорът – от Христо Томов и Георги Янев, които ще обяснят как се обучава изкуственият интелект, защо е крехък и кога става плашещ. Слушаме ги безплатно на 4 декември в Строежа след 19:30, а музиката в паузите пуска Shaker Maker.
 • The tote is bag

  2 декември 2018

  От 2012 насам фондация Surfrider Bulgaria привлича артисти към мисията си да опази океана от боклук. Как? Като им дава да рисуват върху памучни торби, с които после ние можем спокойно да отказваме найлона в магазина. Новата партида вече е готова – гледаме и купуваме от изложбата в Bold Showroom (Христо Смирненски 58) до 2 декември.

  Дизайни от Алекси Иванов (ляво) и Илиан Илиев (дясно)
 • Коя е Ода Жон

  1 декември 2018

  Нейната вечеря-пърформанс в Двореца отвори вече остарялата според нас тема какво е позволено на художника, но в страстния дебат липсва най-вече усещане за контекст. Коя е Ода Жон отговарят във филм (на германска режисьорка и с премиера на Берлинале 2016) галеристи, колекционери и самата Ода. Част от изложбата й Сърцевина, прожекцията е в Двореца на 1 декември от 16:30 с вход свободен и в нейно присъствие.

  снимка Елена Ненкова
 • Филмови дни ЛУКС

  30 ноември 2018

  Трите претендента за филмовата награда ЛУКС тази година пълнят екраните в седем града от 30 ноември до 12 декември, обединени от темата за силните жени. Началото дава Стикс в Дом на киното на 30 ноември от 19:00 с историята на Рике – лекарка, която по време на почивката си в Гибралтар се отправя сама на морска обиколка с лодка, но вместо това я очаква сблъсък с бежанци. Нататък в програмата се нареждат още Другата страна на всичко и носителят на наградата Жена на войната. Къде и кога да ги гледаме с вход свободен срещу безплатен билет от касите на кината – следим на europarl.europa.eu.
 • In Belief Is Power

  29 ноември 2018

  На 29 ноември от 18:00 в галерия Структура разгръщаме новия фотопроект на ПУК!In Belief Is Power на Христина Ташева, провокиран от статиите в западните медии за българските "ловци на мигранти" и заснет през 2017 в района на Странджа. Религия, политика, традиции, пропаганда и национализъм се сблъскват в снимки, текст и рисунки под заглавието, вдъхновено от надписа "Във вярата е силата" върху параклис в близост до границата с Турция.
 • Black Sea MAP

  27 ноември 2018

  Три години учени от цял свят търсиха тайните на Черно море, а на 27 ноември от 13:00 в Националния археологически музей можем да научим резултатите от морската експедиция Black Sea MAP. Сред тях е най-старият потънал кораб в света, открит на около 50 мили от брега на България, данни за промените на нивото на Черно море в последните 10 хиляди години, както и отражението им върху хората, обитавали брега. Гмуркаме се в дълбоките води чрез интерактивно съоръжение, за да разгледаме кораба, но преди това бързаме да се запишем на blackseamap.com/registration до 26 ноември.
 • Перспектива: Златин Радев

  28 ноември 2018

  Кой друг да ни говори как се дава живот на движещи се картинки, освен топ режисьора и сценарист на анимации Златин Радев? С номинация за Оскар към името си, 5 години преподавателски опит и собствено студио за анимации, Златин говори от подиума на Кино Култура на 28 ноември от 19:00 в Практика (събитията на The Smarts, които ни срещат с умните в рекламата и маркетинга).
 • Signs of sound

  26 ноември 2018

  Класически концерт в стара водна кула? Не е толкова странно, когато става дума за етажите на галерия +359, където този месец ни завъртя инсталация на Стела Василева с визуализации на звукови вълни. Не само слушаме, а и гледаме музиката, композирана за мястото от Милен Апостолов – за закриването той размахва палка пред няколко цигулки, кларинет и виола за два безплатни концерта на 26 ноември, от 19:30 и 20:30.
 • The sunday bunch

  25 ноември 2018

  Дневно парти ни раздвижва В парка (залата в малкото НДК) между музикалните вълни от пулта на Робин Ордел, който тръгва от Франция, после става резидент в Лондон и накрая се озовава в Берлин. Хаус миксовете му с джаз и прогресив събират хиляди нощни птици, което ще се случи и тук, но по светло – от 14:00 на 25 ноември със солидна загрявка от наши диджеи и срещу 16лв от residentadvisor.net.
 • Народен rave

  24 ноември 2018

  На 24 ноември се сливаме в един ритъм с тълпата пред Народния, където по сигнал натискаме "play" на mp3 файл, предварително изтеглен от vibesradio.org. Бъдете там в 19:00 със слушалки в ушите, дебело яке и готовност да се движите (локациите разбираме на място). Вместо топъл чай, после има афтър хаус – от 22:00 на тайно място в НДК, което чакаме ТАКТ и ФАЗА. да обявят във фейсбук и да ни съберат по 25лв през bilet.bg.
 • Urbanites: Introducing (Vol. 1)

  23 ноември 2018

  Платформата събира архив от артисти в инстаграм, но сега излиза от мрежата с поп-ъп събитие в Bold Showroom. На 23 ноември @pastedko и @sa6ettu вадят първата си арт книга, принтове, инсталации и нещо голямо и синьо, докато музика пускат Григовор и Djobry, а на 24-ти @jawpains показва снимки, принтове, костюми и обекти с вокален фон от Мила Роберт. Входът е 7лв за ден и 10лв за два, стартът – все в 18:00.