• Музикална модерност

  15 януари 2019

  Ритъмът подскача навсякъде, инструментите изглежда губят пътя си и мелодията изчезва. Диригентът не греши, слушате модернизма в музиката на миналия век. За това радикално ново начало и как да го разчетем и извадим удоволствието от него разказват в седеммесечен курс за широка публика в Гьоте-институт. Започват на 15 януари от 18:30 с безплатен вход, следете ги за следващите дати.
 • Ден на българското кино

  13 януари 2019

  От 2005 насам на 13 януари кинаджиите ни си честитят професионалния празник, но и ние сме канени на двудневна почерпка със серия прожекции на БГ филми (като Възвишение, Дъвка за балончета или пресния Далеч от брега), която започва от 12 януари. Билетите са по 5лв, а програмата, пръсната между Одеон, Дом на киното, G8, Люмиер и Euro Cinema.

  Снимка: Далеч от брега
 • Coldplay Tribute

  12 януари 2019

  Няма да свири банда на живо, но цялата вечер ще е посветена на Coldplay, а музиката ще звучи от колони, които ще оглушат залата, докато от специална видео стена ни се усмихват Крис Мартин, Гай Бериман, Уил Чемпиън и Джони Бъкланд. За да се доближим максимално до изживяването от големите концерти, организаторите подаряват на всеки по малък подарък, който става част от преживяванетo, което е в Зала В парка на 12 януари от 19:00 за 7/10лв от bilet.bg
 • Texas

  11 януари 2019

  Защо името на втория най-голям щат в Америка е надраскано на толкова места в София? Някои просто вдигат палец нагоре или надолу за тези графити, а други се вдъхновяват или дразнят от тях толкова, че хващат по един маркер и рисуват собствени послания отгоре. Надаваме око за този уличен диалог с фоторепортажната изложба Do not cross в Gifted до 22 януари.
 • ESP 2019: Мастерклас с Пиер Ходгсън

  8 януари 2019

  Вход свободен, предварително записване на arteurbanacollectif@gmail.com и добър английски са билетите ни за мастъркласа на британския сценарист Пиер Ходгсън на тема Защо да правим независимо кино на 8 януари от 18:30 във Френския институт. По същото време там ще се прожектират и късометражни филми от Европа, а пълното инфо е тук.
 • Дъщерята на самурая

  10 януари 2019

  Никой не знае защо Уме носи на главата си огромна купа за ориз, а единствено малкият Итароу не ѝ се подиграва и става неин приятел, за да развалят тази странна магия. На 10 януари от 19:30 японският артист Уатару Караки разказва на хлапетата 6+ (и не само) тази приказка на конци на камерната сцена в Сълза и смях срещу 6-12лв, за да напомни, че щастието зависи единствено от самите нас.

  снимка Гергана Дамянова
 • Кутия за мръсни приказки

  27 декември 2018

  Погледнете настрани, ако сте си обещали само чисти мисли през следващата година. Останалите могат да слушат на 27 декември в Sofia Live Club втория сборник с мръсни приказки, който идва с представяне и четене на живо от главни герои в проекта. Началото е 20:00, входът е 12лв предварително, 15 на вратата.
 • Атанас Пацев

  9 януари 2019

  Първо е партизанин, после учи в Художествената академия в период на драматични промени, а през 1968 негова изложба е замеряна със словесни камъни, които го пращат в лагер за непослушни интелектуалци. Бунтът бележи и живота, и картините, и текстовете на Пацев, а последните две сега са събрани в изложба в СГХГ до 22 януари.
 • Холмс и Уотсън

  7 януари 2019

  Докато чакаме третата част от Гай Ричи, тази пародия с Уил Фарел и Джон К. Райли в карирани костюми обръща Бъкингамския дворец с краката нагоре. Двамата имат четири дни да разрешат мистериозно убийство, иначе следващата жертва ще бъде самата кралица. Абсурдът клони към максимум, а Ралф Файнс като злодея Мориарти не води до нищо сериозно – в кината от 4 януари.
 • Дон Кихот

  6 януари 2019

  Вдъхновен от героични рицарски истории, Дон Кихот и верният му слуга Санчо Панса тръгват на пътешествие, за да търсят идеалната жена. Това е Дулсинея, разбира се, но сега гледаме легендата за лудия мечтател, изправена на пръсти по музиката на Леон Минкус и с Алексей Лопаревич и Екатерина Крисанова от Болшой балет в главните роли – в Cine Grand на 6 януари от 11:00 срещу 15лв.
 • Димитър Казаков-Нерон

  4 януари 2019

  Името на художника стои върху над 15 000 работи, но знаете ли, че на 5 юни 1990, на изложение на занаятите и изкуствата в Орешак, за едни шест часа той рисува цели 18 картини върху дървени експозиционни пана? Всички те плюс любителски филм от въпросния ден откриват ново място за изложби и коуъркинг – КО-ОП на Янко Сакъзов 17, и остават там до 17 януари.
 • Аквамен

  5 януари 2019

  Предпочитаме Джейсън Момоа като хал Дрого, но и в този супергеройски екшън не са прикрили нищо от масивната му аура, ако това ви привлича. След като майка му умира, Артър Кари разбира, че не е обикновен човек, а е предопределен за владетел на всички морета. Ще успее ли обаче да седне на трона вместо брат си Орм? Естествено, щом Амбър Хърд идва на помощ.
 • Terra Nomadica:Organic Beats

  3 януари 2019

  Lexi Fleurs лети от Шотландия, за да ни залее с музиката, която среща номадските души и ги прави най-близки за вечер. Миксът ѝ се настанява в бар Tell Me на 3 януари от 22:30 срещу 5лв на входа.
 • Магията на танца

  1 януари 2019

  Празничният концерт Магията на танца идва на 1 януари в 18:30 в зала 1, за да сложи край на Новогодишния музикален фестивал на НДК. Музика от Вагнер. Чайковски, Понкиели, Шостакович, Хачатурян, Хинастера, Маркес, Дворжак, Григ и още композитори ни вкарва с танцова стъпка в новата година, благодарение на Фестивалния симфоничен оркестър с диригент емил Табаков и флейтата на Патрик Галоа. Билетите (25-80лв) са на
  tickets.ndk.bg.
 • Явор Костадинов

  2 януари 2019

  Джовани Сартори е политолог, който въвежда термините homo videns и видеокрация, за да говори за днешното общество, зависимо и манипулируемо от видео медиите. Явор Костадинов пък е млад художник, който поема и доразвива в картини темата за свят, доминиран от визуални образи и политическо говорене. Вникваме в тях до 20 януари в галерия Гешов на ул. Сердика 4.
 • Бащата

  31 декември 2018

  Пиесата на Флориан Зелер е безжалостно точно изследване на деменцията, което се завърта около Андре (Владимир Пенев) и усилията на дъщеря му Ана (Радина Кърджилова) да балансира между любовта към баща си и личния си живот. Колко коства това гледаме на 31 декември от 19:00 в Народния театър под режисурата на Диана Добрева.
 • Новогодишен оперетен бал

  28 декември 2018

  Зала 1 на НДК ни посреща с най-доброто от класическата оперета, изпълнено от солистите, хора, балета и оркестъра на Националния музикален театър. На 28 декември от 19:00 звучат най-популярните и обичани арии, дуети и ансамбли от Щраус, Лехар, Калман, Офенбах и Целер срещи 20-40лв от eventim.bg. И като на всеки бал – не може да мине без виенски валс, полка, но и без темпераментните кан кан и чардаш и празничния Радецки марш.
 • Актьори срещу поети

  29 декември 2018

  Битката, в която се разменят крошета между авторското четене на поезия и актьорското ѝ изпълнение, заема голямата сцена в Сфумато за последно тази година. На 29 декември в 19:00 на арената излизат по седем бойци от отбор с Лили Гелева в ролята на съдия, а последната дума за победителя в дуелите отново има публиката, която си плаща за честта с 14лв за билет.
 • Петък точно в 5

  30 декември 2018

  Монолозите на Китодар Тодоров се понасят по микрофона в City Stage не точно в петък и не точно в 5, но с характера, който ни кара да се превиваме от смях, докато в същото време се замисляме над абсурдите у нас, приети за нормални. Кито ни чака на пост на 30 декември от 20:00 срещу 30лв от epaygo.bg и eventim.bg.
 • Коледно-новогодишна пързалка

  26 декември 2018

  Ако търсите мотивация между празниците да излезете извън дивана, ето го: късна ледена пързалка със свободен вход. Ако нямате кънки, можете да наемете, но сте поканени и с личните си - между 21:00 и 22:30.