• Структури на мисълта

  25 октомври 2018

  Дали дупката пред НДК, оставена от липсващия паметник 1300 години България е единствено на площада, или дълбае и в колективната ни памет? Художниците Сабине Битер и Хелмут Вебер дълбаят в темата, а резултатът е изложба. Открива се в галерия Структура на 25 октомври от 19:00.
 • Vitosha, I care

  27 октомври 2018

  На 27 октомври ставаме рано, за да си приготвим обяд, пъхаме работни ръкавици в лека чанта и се вдигаме към Златните мостове. Към 09:00 там започва почистването на канавките и водостоците на пътеката при Яворова поляна, като нужните инструменти са осигурени. За участие пишем на go.go.adventures.bg@gmail.com с име и телефон или звъним на 0899 009 664, включително ако ни трябва превоз нагоре.
 • Creative Mornings

  26 октомври 2018

  Ако не знаете кои са Еленко Еленков и Владимир Петков, значи не сте от 13-те хиляди, които слушат подкаста им Говори интернет, в който двамата обсъждат всичко от про колела до как се дреме на пейка в Дисниленд. Как се готвят за всеки епизод от шоуто и как то ги учи да са по-искрени хора, слушаме над сутрешното си кафе в 08:30 на 26 октомври в Генератор. Само първо се записваме на creativemornings.com.
 • Марк Рибо

  24 октомври 2018

  Ако не вдигате въпросителна вежда на "нюйоркски даунтаун авангард", вероятно сте чували за Марк. Китарата му е съставен елемент от албуми на Том Уейтс и Джон Зорн, а тук я слушаме като специален гост на Alarma Punk Jazz Festival - в една програма с белградския авангарден джаз квинтет Fish in Oil. В студио 1 на БНР от 20:00, 27лв.
 • Биенале на илюстрацията

  23 октомври 2018

  И вие не го помните, нали? Появява се за първи път в календара на София през 1958, но след няколко активни години просто изчезва. Сега Столична библиотека го връща обратно в арт програмата ни – между 23 октомври (от 18:00) и 10 ноември гледаме в изложби най-новите имена в илюстрацията, заедно с тези, с които започва всичко преди 50 години, а днес вече са класика.
 • Бразилско кино

  22 октомври 2018

  Какво знаете за него? Жокерът е списъкът на седмицата с бразилско кино. Включва 10 пълнометражни и 13 късометражни заглавия, всички с вход свободен. Програмата е тук.
 • Неделна с'бирка

  21 октомври 2018

  Или мини стрийт фест пред бар Road 66 на Позитано 15, където грабваме пушени месни специалитети от Васко и барбекю вана му, до който се паркира Шкембинатора. Между тях се шмугват люти сосове, бармани, фризьори и бръснари, ако случайно сте в нужда от подстрижка. Още много ще са там на 21 октомври, а всичко озвучават Ramsey Hercules и Skill, готови за целодневен парти маратон от 11:30 без никакви пари за вход.
 • Stinky Movie

  20 октомври 2018

  През януари 30 световни фрийстайл сноубордисти от семейството на чорапи бранда Stinky Socks кацнаха у нас, за да обикалят цял месец страната в търсене на топ местата за каране. Приключенията им от върхове и градове са хванати във филм, който гледаме за пръв път на 20 октомври в 21:30 в Дом на киното с билети по 7лв, а после оставаме и за афтърпарти до малките часове на неделята.

  снимка Михаил Новаков
 • Дефиниция на чувствата

  14 октомври 2018

  Ако не познавате работата (и личността) на Светослав Станков, направете си кафе и седнете за няколко минути със 7-те му момента при нас. А ако ви допадне стилът му, минете на 14 октомври след 17:00 през ресторант The Little Things, където откриват изложба с 16 негови нови постери с формат 50х70см. Ако не успеете тогава, работите му остават там до Хелоуин.
 • Ноев ковчег: Луда трева

  15 октомври 2018

  Какви биха били героите на Радичков, ако се родят и живеят днес? Около тази идея Маргарита Младенова завърта своите две представления, привлекли сериозен екип за работа върху текстове от три сборника на писателя – премиерата е в Сфумато на 15 и 16 октомври от 19:00.
 • Писателибезкниги

  17 октомври 2018

  "Имат ли писателите без книги почва у нас?", питат реторично от платформата, която за 20-и път доказва, че "да" – като отваря е-пощата си за кратки текстове от (още) неиздавани наши автори на проза и поезия. На 17 октомври от 19:30 и ние можем да седнем в бар Гарванът и гюлето, за да чуем как най-добрите от тях четат на разменни начала работите на колегите си.
 • Жлъч, Григовор, Гена + Trasher

  19 октомври 2018

  От промото на албума Прилив насам Жлъч и Григовор разпродадоха няколко концерта, обиколиха страната и редиха рими цяло лято над бийтовете на Гената, а сега идва ред да уважат и есента. Mixtape 5 е клубът, в който трябва да сте в 22:00 на 19 октомври с 12лв между пръс-тите, а как и Trasher се вписва в схемата, ще се чуе на място.
 • Killer Joe

  18 октомври 2018

  "Има изобилие от голота и жестоко насилие", казват на запад за пиесата на Трейси Летс от 1993, която през 2011 скача на екран с Матю Маконъхи на преден план, а сега стъпва на сцената в Зад канала под палката на Стайко Мурджев. Историята на Крис, наел Джо да убие майка му заради парите от застраховката й, се заплита и разплита премиерно на 18, 19 и 27 октомври все от 19:00.
 • Социален клуб: Венециански преглед

  16 октомври 2018

  Ако последните месеци не сте минавали през Венеция (и няма да успеете и в идните 45 дни), значи изпускате Архитектурното биенале там, но няма страшно – други хора вече са били. На 16 октомври от 19:00 в Generator слушаме от-първо лице разказите им за видяното и преживяното, и то без да вадим портфейли на входа.
 • Нещо ново, нещо старо, нещо назаем, нещо синьо

  13 октомври 2018

  Съвременното изкуство не е само за гледане – за да го видим истински, е важно около него да има и диалог. С тази мисъл Стефка Цанева стартира серията неформални срещи с млади артисти, на които слушаме за по една тяхна нова идея, един завършен проект, една важна чужда работа и... нещо синьо. На 13 октомври в 17:00 микрофонът е за Радостин Седевчев, който прави изкуство от чужди спомени – в галерия Структура, без вход.

 • Дивата патица

  12 октомври 2018

  Крис Шарков качва на камерната сцена в Народния театър тази семейна трагикомедия, която влиза в дома на търговеца Верле, тъкмо посрещнал сина си Грегерш след дълго отсъствие. Скоро отношенията им се изострят до конфликт, който оголва убежденията на младия човек – че истината трябва да бъде казвана на всяка цена, независимо колко висока е тя. Как се заплита и разплита историята им гледаме премиерно на 12 октомври в 19:00 (а после и на 13-и и 30-и).
 • Човекът, който уби Дон Кихот

  11 октомври 2018

  Какво друго да направи Тери Гилиъм с първия в света роман, Дон Кихот, освен да го докара до психеделия на ръба между пътуване във времето, сатира и сън? Адам Драйвър играе циничен рекламист, който среща Джонатан Прайс, убеден, че е Дон Кихот. И точно както в книгата, реалността и фантазията започват бавно да се сливат. Филмът гостува на фестивала CineLibri на 11 октомври от 18:15 в кино G-8.
 • Мелба на живо

  10 октомври 2018

  илюстрация Деси Баева

  Не покана за десерт, а за хапка от работата на трима дизайнери. От Лондон идва илюстраторът Деси Баева, от Парижката седмица на модата – дизайнерът Николай Пачев, а от бранда забавни чорапи Stinky Socks – Христо Петков. Разказват за последните си проекти не на езика на колегите си, а на този, който вдъхновява и нас – в Generator на 10 октомври от 18:30.
 • Ratio: Еволюция на храната

  9 октомври 2018

  Знаете ли, че може да си едновременно с наднормено тегло и недохранен? Темата какво ядем и как ни влияе това е голяма отдавна, но и прелива от заблуди. Затова на 9 октомври в 20:00 Ratio дава трибуната в Carrusel на трима специалисти, които да осветят разни хранителни въпроси, преди да видим (без субтитри) документалния филм Food Evolution за противоречията около генното модифициране. Всичко за 7лв през ratio.bg.
 • Ритуална рEволюция

  8 октомври 2018

  Дали художниците държат в ръка потенциал за революция? Докато някои течения се борят с идеята, че изкуството има нужда от цел, други с работата си търсят промяна. Социалното изкуство е тема на Старото училище – арт резиденция с тукашни и чуждестранни художници, които гледаме в The Laboratory Sofia (Владайска река 4, етаж 4) до 15 октомври.