• CreativeMornings

  25 януари 2019

  илюстрация Шарлот Дюмортие

  Реално, сюрреално и виртуално. По какъв начин технологичната рамка променя дискусията за ролята на твореца днес? В презентацията си Момчил Алексиев разказва за връзката между тези три термина, как можем да говорим за виртуалното тук и сега и показва примери от практиката си в сферата на киното, театъра и образованието - на 25 януари от 08:30 на креативната закуска в Генератор. Входът е свободен срещу регистрация на creativemornings.com.
 • Sofia Game Jam Week

  22 януари 2019

  Между 25 и 27 януари 600+ локации по света събират млади таланти, които да създадат нова видеоигра само за 48 часа. Ако офертата ви е по мярка, четете всичко за хакатона (и за кариерния панаир през седмицата) на sofiagamejam.com. Иначе и ние се строяваме за дните 21-24 януари, когато във Френския, Полския и Гьоте-институт влизат серия безплатни лекции на големи риби в гейминга, анимацията, спец ефектите и музиката.
 • Олаф Николай

  24 януари 2019

  В галерия Структура в момента камък, стъкло и принт разказват история за връзката между природа и изкуство. Пак по тази тема идва немският артист Олаф Николай със своя аудио пърформанс, в който звуци от протести се сливат с други шумове. На 24 януари от 18:00 слушаме него и цигуларката Биляна Вучкова, която му гостува, преди във втората част самата тя да изпълни музикално-сетивен соло пърформанс.
 • В/ХОД А

  23 януари 2019

  Познаваме ли собствените си съседи, питат риторично майсторите на документалния театър Vox Populi и В/ХОД, за да подскажат откъде идват репликите в следващите им 8 вербатим стендъп спектакъла. Започват с В/ХОД А на 23 януари от 19:00 в Петък, когато Весела Бабинова и Владимир Зомбори рецитират "гласове от тълпата, които имат какво да кажат", режисирани от Неда Соколовска.
 • Чети така, както ти харесва

  21 януари 2019

  Ако обичате да поглъща книгите с ушите си, тази изложба ви е по мярка. В галерия Credo Bonum слагаме слушалките за инсталацията Чети така, както ти харесва - представяне на българската версия на Storytel, платформа за аудиокниги. Там е до 23 януари.
 • Михаил Баришников

  20 януари 2019

  Наричат го един от най-великите балетисти изобщо, затова е огромно събитие, че гледаме и тук Бродски/Баришников: соло спектакъл между танц и театър. Историята за близкия му приятел Йосиф Бродски е изкарана от сърцето и протича като ток през тялото на сцената – на 19 и 20 януари от 19:30 в Софийска опера и балет, останали са билети от 180-220лв.
 • Real hip-hop night

  19 януари 2019

  Първо вижте тук за инфото кога чакаме Das EFX на наша земя, а щом грабнете билет, ви искаме обратно, за да ви кажем и за пред-партито, с което още тази седмица загряваме за концерта. Мястото е City Stage, входът – безплатен от 21:30 до 23:30 и 5лв след това, а зад пулта кръжат Skill и STARTERAs с точната хип-хоп миксология.
 • Иван Паскалев

  18 януари 2019

  В биографията му има научна работа, музикален клуб и видео-арт, с който сега гостува на 0GMS – галерия-шкаф с площта на няколко чекмеджета. Щом отворите вратичките, събуждате Прототип: технологичния метод на Иван за генериране на картини, които няма да съществуват без вашето участие. Всичко е в ръцете ви до 28 февруари във фоайето на СГХГ, където живее 0GMS, но първо го открийте – на 18 януари от 18:00.
 • Планът на София

  10 януари 2019

  Недомислиците са така големи, че е лесно да седиш безпомощен пред тях. Все пак обаче градът е в ръцете ни, затова включете се в обсъждане за нов градоустройствен план, а той е важен, защото контролира всичко от паркове до транспорт. Специалисти разказват повече и питат за мнението ви в София Тех Парк на 17 януари от 15:00 до 18:00. Работен ден е, но ще има и живо предаване от Визия за София във фейсбук.
 • Praktika: Душан Дракалски

  17 януари 2019

  Накратко му казват Дуле, а надълго – творчески директор на Ray Productions за цяла Европа. Ако това не ви говори достатъчно обаче, ето още: Дуле е рек-ламист и режисьор от 1997 насам, с опит в агенции като Saatchi & Saatchi и New Moment и като жури на фестове като Cannes Lions и Golden Drum. Иначе казано, изпускате доста, ако не минете да чуете безплатно размислите му за рекламата днес в Carrusel на 17 януари от 19:00.
 • 3500км по Апалачката пътека

  14 януари 2019

  След поредното си вълнуващо пътешествие из далечните земи, пътешественикът мечтател Петър Ванев отново е у дома и ще ни гостува в клуба на Пътешественика, за да ни разкаже за последното си зашеметяващо преживяване по Апалачката пътека на 14 януари от19:00 за 7.50лв от travellersclub.bg
 • Лешникотрошачката

  16 януари 2019

  Детската мечта за оживяващи играчки се изправя на пръсти под музиката на Чайковски и по стъпките на Питър Райт, за да доведе при нас Кралския балет. Под коледната елха малката Мари се радва на своя лешникотрошач, а изящното па-дьо-дьо на феята Драже и Принца е момент, който кара стените да изчезнат и куклите да се размърдат.Чакат ни на 16 януари от 19:00 в кината Арена Младост и Арена Запад.
 • Музикална модерност

  15 януари 2019

  Ритъмът подскача навсякъде, инструментите изглежда губят пътя си и мелодията изчезва. Диригентът не греши, слушате модернизма в музиката на миналия век. За това радикално ново начало и как да го разчетем и извадим удоволствието от него разказват в седеммесечен курс за широка публика в Гьоте-институт. Започват на 15 януари от 18:30 с безплатен вход, следете ги за следващите дати.
 • Ден на българското кино

  13 януари 2019

  От 2005 насам на 13 януари кинаджиите ни си честитят професионалния празник, но и ние сме канени на двудневна почерпка със серия прожекции на БГ филми (като Възвишение, Дъвка за балончета или пресния Далеч от брега), която започва от 12 януари. Билетите са по 5лв, а програмата, пръсната между Одеон, Дом на киното, G8, Люмиер и Euro Cinema.

  Снимка: Далеч от брега
 • Coldplay Tribute

  12 януари 2019

  Няма да свири банда на живо, но цялата вечер ще е посветена на Coldplay, а музиката ще звучи от колони, които ще оглушат залата, докато от специална видео стена ни се усмихват Крис Мартин, Гай Бериман, Уил Чемпиън и Джони Бъкланд. За да се доближим максимално до изживяването от големите концерти, организаторите подаряват на всеки по малък подарък, който става част от преживяванетo, което е в Зала В парка на 12 януари от 19:00 за 7/10лв от bilet.bg
 • Texas

  11 януари 2019

  Защо името на втория най-голям щат в Америка е надраскано на толкова места в София? Някои просто вдигат палец нагоре или надолу за тези графити, а други се вдъхновяват или дразнят от тях толкова, че хващат по един маркер и рисуват собствени послания отгоре. Надаваме око за този уличен диалог с фоторепортажната изложба Do not cross в Gifted до 22 януари.
 • ESP 2019: Мастерклас с Пиер Ходгсън

  8 януари 2019

  Вход свободен, предварително записване на arteurbanacollectif@gmail.com и добър английски са билетите ни за мастъркласа на британския сценарист Пиер Ходгсън на тема Защо да правим независимо кино на 8 януари от 18:30 във Френския институт. По същото време там ще се прожектират и късометражни филми от Европа, а пълното инфо е тук.
 • Дъщерята на самурая

  10 януари 2019

  Никой не знае защо Уме носи на главата си огромна купа за ориз, а единствено малкият Итароу не ѝ се подиграва и става неин приятел, за да развалят тази странна магия. На 10 януари от 19:30 японският артист Уатару Караки разказва на хлапетата 6+ (и не само) тази приказка на конци на камерната сцена в Сълза и смях срещу 6-12лв, за да напомни, че щастието зависи единствено от самите нас.

  снимка Гергана Дамянова
 • Кутия за мръсни приказки

  27 декември 2018

  Погледнете настрани, ако сте си обещали само чисти мисли през следващата година. Останалите могат да слушат на 27 декември в Sofia Live Club втория сборник с мръсни приказки, който идва с представяне и четене на живо от главни герои в проекта. Началото е 20:00, входът е 12лв предварително, 15 на вратата.
 • Атанас Пацев

  9 януари 2019

  Първо е партизанин, после учи в Художествената академия в период на драматични промени, а през 1968 негова изложба е замеряна със словесни камъни, които го пращат в лагер за непослушни интелектуалци. Бунтът бележи и живота, и картините, и текстовете на Пацев, а последните две сега са събрани в изложба в СГХГ до 22 януари.