• Къщата, която Джак построи

  5 май 2019

  Режисьорът Ларс фон Триер ни отвежда в САЩ през 70-те години, когато изключително интелигентният Джак се превръща в сериен убиец за период от 12 години. Преживяваме историята през неговата гледна точка, а тя е, че всяко убийство представлява произведение на изкуството. Докато полицейското разследване неизбежно приближава до целта си, Джак започва да поема все по-големи рискове в опитите си да създаде абсолютното изкуство. Гледаме филма в Euro Cinema на 5 май от 21:15.
 • Ratio: кръвопийци

  7 май 2019

  "Пролетта дойде, а с нея идват и комарите", развалят ни настроението от Ratio. За да си го оправим, а и да научим как да се пазим от кръвопийците, на 7 май сме на научнопопулярната среща в City Stage с водещ д-р Огнян Миков. Как ни таргетират комарите, носят ли насам тропически болести, размножават ли се някъде из дома ни и помага ли чесънът в тази неравна борба, слушаме, без да се почесваме, след 19:00.
 • Esquire gentlemen’s football club

  8 май 2019

  Ако така и така тръпнете за полуфинала на Шампионската лига, защо не се заобиколите с още зарибени, които иначе няма как да поберете в хола си? Реваншът Аякс-Тотнъм се играе на терена на клуб Yalta на 8 май и всички са поканени да крещят срещу големия екран след 21:00, а домакинът – Esquire, носи джаги и футболен куиз, които добавят още кеф и яки награди за ползване и преживяване.
 • Арабска калиграфия

  4 май 2019

  Роден през 1963 в Аман, Йордания, Абд Масуд заминава за Виена, за да учи изкуства, като постепенно се запознава отблизо със ситопечата, графичния дизайн, типографията и реставрацията на дървени мебели и скулптури, а през 2018 по негова инициатива отваря врати и Vienna Calligraphy Center - център за представяне на изкуството на калиграфията и нейните културни особености. Абд сега пристига в София с кратка лекция + работилница по арабска калиграфия - с вход свободен на 4 май от 11:00 до 13:00 в НДК като част от София хартиен арт фест.
 • Козуначено бирено парти

  29 април 2019

  Ако бабиният козунак вкъщи не ви стигна, а вече е аут, ето къде ви чака още една празнична порция. На 29 април, 14:00-22:00, магазин-барът Crafter (Княз Борис I 65) сервира домашен козунак по тайна рецепта и посочва кои бири наоколо най му отиват. Ако биячът ви още е здрав, може и него да си донесете - или ще избие всички яйца наоколо, или ще си имате още нещо за хапване в чинията.
 • Bazooka

  30 април 2019

  На 30 април от 20:30 гръцките пънкари финишират в Mixtape 5 малкото си европейско турне, което от началото на април сипва на феновете от новия им албум Zero Hits, който слушаме срещу 15лв на входа.
 • Жан-Мари Дона

  2 май 2019

  Разгръщаме масивния му архив от намерена фотография в изложба, чието откриване на 2 май от 19:00 е цяло парти с диджей и с автора, който идва от Франция.
 • Jin Monic & Vick+Tino

  1 май 2019

  На 1 май Jin Monic разлистват инди рок мелодиите от албумите си в клуб Строежа, а преди тях Vick и Tino ни подгряват с колаборацията си, от която струят авторски песни и кавъри от 22:00 срещу 10лв от eventim.bg и на входа.
 • Мила Роберт

  3 май 2019

  В новото си парче се разхожда сред купчините пясък по Графа и танцува със замаяна усмивка, вдъхновена от (зло)качеството на ремонта. Слушаме го на концерта й на 3 май, когато Мила вади и "много нови песни, които вероятно още не съм измислила даже". Началото е в 20:00 след 10лв на входа на Mozei – новото място на Иво Димчев, в което има редовна и доста експериментална музикална програма.
 • Фестивал на чипровския килим

  28 април 2019

  снимка Елиса Арт

  Някога били само в черно и червено и в тях се втъкавала и годината им на създаване. Днес палитрата е малко по-богата, а супер красивите килими с две еднакви лица и геометрични мотиви са културна ценност на ЮНЕСКО. Ако я искате за вкъщи, давайте към Чипровци за уикенда 27-28 април, когато на традиционния фест гледаме, пипаме, разбираме как се правят и купуваме килими (или поне сувенири в същите шарки).
 • A.D.H.S, Steven, Versus, Vanina

  27 април 2019

  В случай че по Великден търсите и велика нощ, ето една – в събота (27 април) в EXE четиримата от заглавието пускат електронни звуци с различни настроения от 22:30 до призори. Водачът е A.D.H.S. – берлинчанин, който движи тълпата с мощно техно и хаус, редувани с дълбоки афро-хаус тракове. Тук го подкрепят Steven от Metropolis, Versus от Пловдив и резидентът на клуба Vanina, а от нас чакат 10лв на входа.
 • Marble Meets

  26 април 2019

  Музикалният колектив Marble Souls прави крачка встрани от обичайните си партита, но не повече – в нова серия срещат музиката с изкуството, като канят различни артисти да говорят за работата си. Първи в графика са местни графити мастъри, които през 2018 отиват да рисуват в Ню Йорк, а сега се събират да разкажат – слушаме Xpome, Glow, Felon, Maze и Konte в Gifted на 26 април от 19:00, музиката идва след приказките.
 • Незалязващо слънце на площад Света Неделя

  24 април 2019

  Най-добрият начин да изживеете белите нощи вероятно е да заминете на север, но ако нямате свободен уикенд през следващото арктическо лято, вижте незалязващото слънце на площад Света Неделя. Finlandia го улавят в три инсталации, коктейли, музика и лед - вижте тук и на място до 26 април между 18:00 и 22:00.
 • Хората на София

  22 април 2019

  Гледаме ги през фотографското око на Вихрен Георгиев от People of Sofia в УниКредит Студио в изложбата, която открива шестия фестивал Фотофабрика. От 18:00 на 22 април сме там за двойното откриване изложба+фестивал, а портретите ни гледат от стените до 18 май.
 • See It Be It #8

  23 април 2019

  Не го чувате за първи път, но да – днес у нас жените все още взимат по-ниски заплати от мъжете. Някои казват, че те сами са си виновни – защото природата им е да избягват сценарии, в които "нахално" изискват онова, което смятат, че заслужават на работното място. Мнението си по въпроса може да споделите и обогатите на 23 април от 18:30 в cosmos coworking camp, когато Дора Стрезова от Danone поема микрофона на SIBI.
 • World of Co

  25 април 2019

  снимк Демелза Уотс

  Новият випуск артисти-резиденти в апартамента на World of Co, които идват в София да работят за няколко седмици или месеца, завършват с изложба на 25 април в Място 167 - от 18:30 до 22:00 гледаме какво са направили тук фотограф от България и мултидисциплинарни артисти от Русия, Щатите и Великобритания.
 • Уикенд базари х2

  21 април 2019

  снимка Atomo Studio

  Ако и на вас ви се иска с пролет-та нещо ново да грейне в интериора ви или върху вас, в почивните 20 и 21 април има къде да го търсите. Даже на две места: в SOHO между 11:00 и 19:00 посрещат сезона с БГ марки за дизайн, които правят всичко от плакати до тениски, а на Fika Interior Market в Спутник същите часове са за мебели първа и втора ръка и добри брандове за детайлите в дома.
 • Архитектурен форум Без страх

  20 април 2019

  Юбилеят на Conveyer и гладът му за градивен диалог с още БГ архитектурни студиа за добрите и лошите посоки в сферата у нас бяха повод за първия безстрашен форум преди година. Получи се супер, така че следва втори – пак в Генератор, на 20-21 април, с 10 студиа (като Transformatori и I/O Architects), които повеждат дискусии и лекции за работата с рециклирани материали, про боно и въобще всичко по темата Без пари.
 • Машина за омраза

  17 април 2019

  С танцов пърформанс, хореографът Марион Дърова изследва въпроса за най-лесния начин да формираш идентичност - омразата. Машината за омраза върви най-добре на бързи обороти, така че да нямаш време да мислиш, а да взимаш само готовите чужди мнения. Къде стоим ние в това се пита премиерно на 17 и 18 април в ДНК от 19:30 през устите на Михаил Стоянов, Борис Георгиев, Васил Зелямов и Мартина Апостолова (вижте тук интервюто ни с нея).
 • Братя Карамазови

  16 април 2019

  Македонският режисьор Деян Пройковски нерядко поставя на чужда сцена, а по покана на Мариус Донкин сега той работи и у нас, като със своя прочит на Достоевски си пази място в официалната програма на Пловдив 2019. В София гледаме неговите Братя Карамазови премиерно на 16 април от 19:00 в Народния театър.