• Магията на Burning Man

  6 декември 2018

  Веднъж годишно хора от цял свят се събират в пустиня в Невада, за да вдигнат временния град Блек Рок Сити - място, пълно с чудати арт инсталации и хора, което живее по собствени, доста хипи правила. Накрая се гори и скулптура на човек. Няма да казваме що за карбонен отпечатък има цялата работа върху света, както и всички останали негативи в сянка - вместо това сядаме за личния разказ за преживяването на Тихомир Недев от тазгодишния фестивал. В cosmos coworking camp на 6 декември от 19:00 с безплатен вход, но с предварително записване чрез лично фейсбук съобщение към домакина - инфо тук.
 • Context

  5 декември 2018

  "Превръщам във визуален образ философските идеи на Раймондо Варсано", казва Маргарита Русева, която вече веднъж е делила пространството между две корици с писателя. Новата им фотокнига Context говори почти без думи за страха от любовта и глупостта да пропилееш късмета си например. Разлистваме за първи път на 5 декември от 18:30 в Книгата, преди снимките от нея да излязат за изложба в Аросита от 19 декември.
 • Fooling the AIs for fun and survival

  4 декември 2018

  Може ли машина да симулира сложния човешки ум, или това е научна арогантност? Въпросът идва от Ratio, а отговорът – от Христо Томов и Георги Янев, които ще обяснят как се обучава изкуственият интелект, защо е крехък и кога става плашещ. Слушаме ги безплатно на 4 декември в Строежа след 19:30, а музиката в паузите пуска Shaker Maker.
 • The tote is bag

  2 декември 2018

  От 2012 насам фондация Surfrider Bulgaria привлича артисти към мисията си да опази океана от боклук. Как? Като им дава да рисуват върху памучни торби, с които после ние можем спокойно да отказваме найлона в магазина. Новата партида вече е готова – гледаме и купуваме от изложбата в Bold Showroom (Христо Смирненски 58) до 2 декември.

  Дизайни от Алекси Иванов (ляво) и Илиан Илиев (дясно)
 • Коя е Ода Жон

  1 декември 2018

  Нейната вечеря-пърформанс в Двореца отвори вече остарялата според нас тема какво е позволено на художника, но в страстния дебат липсва най-вече усещане за контекст. Коя е Ода Жон отговарят във филм (на германска режисьорка и с премиера на Берлинале 2016) галеристи, колекционери и самата Ода. Част от изложбата й Сърцевина, прожекцията е в Двореца на 1 декември от 16:30 с вход свободен и в нейно присъствие.

  снимка Елена Ненкова
 • Филмови дни ЛУКС

  30 ноември 2018

  Трите претендента за филмовата награда ЛУКС тази година пълнят екраните в седем града от 30 ноември до 12 декември, обединени от темата за силните жени. Началото дава Стикс в Дом на киното на 30 ноември от 19:00 с историята на Рике – лекарка, която по време на почивката си в Гибралтар се отправя сама на морска обиколка с лодка, но вместо това я очаква сблъсък с бежанци. Нататък в програмата се нареждат още Другата страна на всичко и носителят на наградата Жена на войната. Къде и кога да ги гледаме с вход свободен срещу безплатен билет от касите на кината – следим на europarl.europa.eu.
 • In Belief Is Power

  29 ноември 2018

  На 29 ноември от 18:00 в галерия Структура разгръщаме новия фотопроект на ПУК!In Belief Is Power на Христина Ташева, провокиран от статиите в западните медии за българските "ловци на мигранти" и заснет през 2017 в района на Странджа. Религия, политика, традиции, пропаганда и национализъм се сблъскват в снимки, текст и рисунки под заглавието, вдъхновено от надписа "Във вярата е силата" върху параклис в близост до границата с Турция.
 • Black Sea MAP

  27 ноември 2018

  Три години учени от цял свят търсиха тайните на Черно море, а на 27 ноември от 13:00 в Националния археологически музей можем да научим резултатите от морската експедиция Black Sea MAP. Сред тях е най-старият потънал кораб в света, открит на около 50 мили от брега на България, данни за промените на нивото на Черно море в последните 10 хиляди години, както и отражението им върху хората, обитавали брега. Гмуркаме се в дълбоките води чрез интерактивно съоръжение, за да разгледаме кораба, но преди това бързаме да се запишем на blackseamap.com/registration до 26 ноември.
 • Перспектива: Златин Радев

  28 ноември 2018

  Кой друг да ни говори как се дава живот на движещи се картинки, освен топ режисьора и сценарист на анимации Златин Радев? С номинация за Оскар към името си, 5 години преподавателски опит и собствено студио за анимации, Златин говори от подиума на Кино Култура на 28 ноември от 19:00 в Практика (събитията на The Smarts, които ни срещат с умните в рекламата и маркетинга).
 • Signs of sound

  26 ноември 2018

  Класически концерт в стара водна кула? Не е толкова странно, когато става дума за етажите на галерия +359, където този месец ни завъртя инсталация на Стела Василева с визуализации на звукови вълни. Не само слушаме, а и гледаме музиката, композирана за мястото от Милен Апостолов – за закриването той размахва палка пред няколко цигулки, кларинет и виола за два безплатни концерта на 26 ноември, от 19:30 и 20:30.
 • The sunday bunch

  25 ноември 2018

  Дневно парти ни раздвижва В парка (залата в малкото НДК) между музикалните вълни от пулта на Робин Ордел, който тръгва от Франция, после става резидент в Лондон и накрая се озовава в Берлин. Хаус миксовете му с джаз и прогресив събират хиляди нощни птици, което ще се случи и тук, но по светло – от 14:00 на 25 ноември със солидна загрявка от наши диджеи и срещу 16лв от residentadvisor.net.
 • Народен rave

  24 ноември 2018

  На 24 ноември се сливаме в един ритъм с тълпата пред Народния, където по сигнал натискаме "play" на mp3 файл, предварително изтеглен от vibesradio.org. Бъдете там в 19:00 със слушалки в ушите, дебело яке и готовност да се движите (локациите разбираме на място). Вместо топъл чай, после има афтър хаус – от 22:00 на тайно място в НДК, което чакаме ТАКТ и ФАЗА. да обявят във фейсбук и да ни съберат по 25лв през bilet.bg.
 • Urbanites: Introducing (Vol. 1)

  23 ноември 2018

  Платформата събира архив от артисти в инстаграм, но сега излиза от мрежата с поп-ъп събитие в Bold Showroom. На 23 ноември @pastedko и @sa6ettu вадят първата си арт книга, принтове, инсталации и нещо голямо и синьо, докато музика пускат Григовор и Djobry, а на 24-ти @jawpains показва снимки, принтове, костюми и обекти с вокален фон от Мила Роберт. Входът е 7лв за ден и 10лв за два, стартът – все в 18:00.
 • Доза стендъп

  22 ноември 2018

  "Фино селектиран сет от висококачествен материал", обещава Дими Деянски, който е хедлайнер на смешната вечер в Studio 5 на 22 ноември. 12лв в джоба и лична карта, която потвърждава вашите 18+, ви отварят вратите в 21:30 за дуетното му шоу с "кмета на българския стендъп" – Георги Кючуков от Inside Joke Stand Up Comedy.
 • Old school hip hop

  21 ноември 2018

  Потича не от касетофон, а от мощните колони в Terminal 1 и включва музикално меню по вкуса на всеки добър познавач на миналото: от Run DMC през Beastie Boys до Redman. На 21 ноември от 22:00, а по старата школа е и друго – за момчета входът е 5лв, докато момичетата влизат безплатно.
 • В ясен ден погледът стига вечността

  20 ноември 2018

  Какво вижда тук куратор от Италия, който посещава града и художниците в него за период едва от няколко седмици, в края на които трябва да направи изложба? В случая с Каролина Лио, поканена за резиденция Клик - че В ясен ден погледът стига вечността. В изложбата, която се открива на 20 ноември в Гьоте-институт от 18:30, четем имена като Правдолюб Иванов, Викенти Комитски или Недко Солаков.

  Снимка: Александър Вълчев
 • Still Corners

  19 ноември 2018

  През 2009 се срещат на спирка в Лондон и от там потегля кариерата им на банда, станала известна със своя дрийм поп и психеделия. Сега идват за концерт тук - преди да идете в Sofia Live Club на 19 ноември, качете се за малко с нас в кадилака им?
 • Вечер на вицовете

  18 ноември 2018

  Влизат в бар осем добри разказвачи на вицове... Не започваме шега, а описваме ситуацията, в която на сцената пред вас най-смелите (или първите записали се в събитието) се състезават с вицове за смеха ви и за каса бира. Ако ви липсва хъс да се показвате на сцена, поне идете да си упражнявате корема – в бар Петък на 18 ноември в 20:00, входът е свободен.
 • AnimAle

  17 ноември 2018

  Тази крафт бира е специална не само защото е "щедро охмелен лагер", но и заради друга щедрост – идва в помощ на приюта на Animal Rescue. AnimAle е в лапите ви на 17 ноември от 16:00 във Vitamin B, където може да подложите и с вегетариански хапки. Щастието е четириного и е така пивко да му помогнете.
 • Госпожица Юлия

  16 ноември 2018

  Физическият спектакъл на Живко Желязков (с музика от Иван Шопов) е движен от женския образ в пиесата на Стриндберг, в който вроденото и придобитото са в непрекъснат конфликт. Гледаме го на 16 и 17 ноември от 19:30 срещу 12лв от http://theatre.art.bg

  Снимка: Ивона Машова