• Фермерски базар

  24 февруари 2019

  Защо той стана част от културния календар на Общината ли? Защото има забава и смисъл да търсиш местни сортове вина и сирене и да взимаш за вкъщи диви сладка и сиропи. Държавната подкрепа значи, че пазарът ще е по-голям от преди, а планът е да се случва всеки месец – започват на 24 февруари в началото на Оборище, зад Александър Невски, между 11:00 и 18:00.
 • Basics Market Vol.11

  23 февруари 2019

  Може би сте зареждали гардероба си с втора ръка находки от този базар, но темата му сега сочи към библиотеката и грамофона ви – на 23 и 24 февруари след 11:00 в Спутник разглеждаме и взимаме за вкъщи списания като Monocle, The New Yorker, Cereal, Егоист, фотоалбуми на Taschen и плочи от Дюкян Меломан, My-vinyl.com и пловдивския Underground Vinyl Market. Ще има и коктейли, и диджеи с винили.
 • Sound Talks vol.8

  17 февруари 2019

  След кратка пауза, на 17 февруари от 16:00 в бар Петък #SoundTalks се завръщат с осмо издание на серийните си дискусии на тема музиката отвътре. Лектори сега ще са Албена Костова (магистър по Предприемачество и Мениджмънт в Музикалния Бизнес и мениджър в блокчейн компанията æternity), Весела Кондакова (от БМА), София Щерева (от ПРОФОН), Румяна Колева (от Музикаутор) и Симеон Веселинов (от The Innkeepers).
 • Party next door

  22 февруари 2019

  "Почукай и ще ти отворят" е идеята на тези партита, вече три, които ви канят да чукнете на нова врата, вместо да ходите във все същите си любими клубове. Нищо против тях, но опознайте нещо ново - не говорим само за пространството, а и за музиката (обещават ви бленд от нов поп, електро, хип-хоп). Този път е в новият Micro, входът е 5лв, началото - в 22:00.
 • IC3PEAK & Стругаре

  21 февруари 2019

  Тъкмо стана ясно, че Стругаре, който прави поезия в рап и изкуство в клипове, ще затопли сцената за руското електронно дуо IC3PEAK – контра-културна формация, както сами се наричат, подхранена от дълги зими и безмилостни инструментали. Не без пощада, а направо жестоко изглежда ще бъде – на 21 февруари в Mixtape 5 от 20:45 срещу 20/25лв.
 • Talk 6: Women and culture

  20 февруари 2019

  Канската програма за борба с кариерния полов дисбаланс See It Be It, доведена насам под формата на голям семинар и тези редовни малки срещи, сега събира в cosmos coworking camp Адриана Андреева и Бояна Гяурова от Студио Комплект (журналисти и арт селектори) и Светла Баева от Fine Acts (активист за човешките права). Нa 20 февруари от 18:30 ги слушаме безплатно по теми от познатите им сфери.
 • Glamortal

  16 февруари 2019

  През лятото ви разказвахме за воуг – танц, роден не в клип на Мадона, а на бални сцени в Щатите. Историята е, че латино и цветнокожи момчета се преобличат като колежани или с перуки се преструват на жени, за да се състезават с танц. Сега идва такъв бал и тук, в който гледаме мъже и жени да се борят с воуг за първо място, вдъхновени от играта Mortal Kombat – на 16 февруари от 20:00 в Националния студентски дом (точно до опашката на коня).
 • Мелба на живо

  19 февруари 2019

  снимка Иглика Желязкова

  Събитието е кратък десерт от разговори в края на работния ден – трима човека от различни ъгли на дизайна ви дават да опитате парче от работата им. Диляна Манавска разказва за модния бранд Lame God, Филип Бояджиев – как се прави супернова идентичност за фолклорен център, а Люба Асадурова говори за ръчно правените килими с жестоки физиономии Nomad.ist. На 19 февруари от 18:30 в Генератор.
 • За кравите

  18 февруари 2019

  Руският режисьор Семьон Александровски пристигна на театралния фестивал NEDRAma преди няколко месеца, за да създаде с наши актьори За кравите – история за бедни животни, хванати в телевизионна драма. Самите крави успяват да се измъкнат без петно, за разлика от работещите във фермата. Мислим през смях по въпроса как ни служи и влияе телевизията в театър Азарян на 18 февруари от 19:00.
 • Mish-Mash Fest

  10 февруари 2019

  Шоколад, вино и авторски подаръци от български брандове се събират в уикенда преди 14 февруари, за да ви подготвят и за Трифон, и за Валентин. На 9 и 10 февруари масите В парка (залата над кино Люмиер) ще са отрупани с чаши и чинии за сладко-весел живот и правена с внимание продукция, с която да изчервите и на най-скъпия до вас. Отварят в 10:00, заключват в 19:00.

 • Валентинки x3

  14 февруари 2019

  Ако най-ясно чувате сърцето си в ушите, логично е и на 14 февруари да празнувате с концерт или парти. Какво да бъде? Романтичният глас на Белослава пълни Sofia Live Club, докато Остава са сладки като шоколад и дълбоки като океан в Terminal 1 (и двата концерта започват в 22:00 за 15лв от eventim.bg, 20лв на място). Ако пък ви е страстно да е смешно, Shame Party пускат разпасан поп в Carrusel срещу 10лв.
 • Какво не знаем за въздуха

  13 февруари 2019

  Като се замислите, е странно – при цялото говорене за мръсния въздух, не знаем много отвъд "вреден е". А е важно да научим, за да знаем как да действаме. За земята канят общински представители и НПО-та да говорят с нас по темата, което вече е добре, а е още по-добре, че е в извън-работно време – на 13 февруари от 18:30 в betahaus.
 • Лика Янко

  12 февруари 2019

  Родена е в Албания през 1928 и е живяла тук, където изложбите й са били забранявани, а дипломати са колекционирали картините й (когато е успявала да се раздели с тях). До 20 февруари гледаме нейни работи във Васка Емануилова, което обаче не успява да утоли любопитството към личността и изкуството й – затова на 12 февруари от 18:00 в галерията показват и филм за Лика Янко с вход свободен и среща с режисьора.
 • Lefties, Paracosm & Jackett

  15 февруари 2019

  Трите рок банди забиват в един концерт на 15 февруари в клуб RockIt от 20:00 срещу 8лв на входа.

  Снимка: Боян Йоцов
 • Направи си сам списание

  9 февруари 2019

  Ако бяхте главен редактор на списание за фотография, например на Българско фото, съществувало между 1966 и 1991, кои наши автори бихте сложили до Диан Арбъс или Анри Картие-Бресон? А къде бихте поместили задължителните хвалебствия за партията? Платформата за фотокниги ПУК! и изложбата на Антоан Божинов в галерия Synthesis ви питат на 9 февруари, когато от 14:00 до 20:00 може да сглобите собствени списания – от тях са старите броеве и ксерокса.
 • Музиката на Европа - Сърбия

  11 февруари 2019

  Кварто квартет се спират с инструментите си при сръбските композитори Милица Джорджевич и Джон Рипинер Хийт, чиито творби звучат в камерна зала България на 11 февруари от 19:00 срещу 12лв от epaygo.
 • Градски селектори

  8 февруари 2019

  Радарът ни засича нова парти серия с потенциал: City Stage пускат зад пулта си познати и непознати селектори, които да дирижират дансинга според любимата си музика. Така на 8 февруари танцуваме с рок-пънк-фънк-хип-хоп микса на Георги Згуров-Гурко (от Анимационерите) и Краси Москов. Началото е в 22:30, входът става 5лв след 23:30.
 • Перспектива: Владислав Георгиев & Огнян Бекяров

  7 февруари 2019

  С общо 40 години опит в рекламата и маркетинга Владислав и Огнян сервират двойна доза мнение по въпроси, които ни вълнуват и без да сме в същия бизнес. На събитието им, част от програмата Praktika на The Smarts, говорят например за дигитализацията, изкуствения интелект, инфлуенсърството и "триумфа на несъдържанието" днес – от 19:00 на 7 февруари безплатно в Gramophone.
 • Прея

  6 февруари 2019

  През 2019 Прея обещава албум, за който чакането да си е заслужавало. Дали ще изпълни нещо от него, не се знае, но на 6 февруари тя се качва на сцената на Kick's заедно с Евден Димитров (бас), Волен Милчев (беквокали), Trombobby (тромбон и контролер) и Радо Казасов (барабани). Започват в 20:30, входът за нас е безплатен.
 • Време и стил

  5 февруари 2019

  "Модата признава и веднага след това отрича", обобщава Мариела Гемишева – изтъкнат дизайнер, преподавател в НХА и многостранен артист с афинитет към провокацията. В 192-те страници на книгата си Време и стил тя събира есенцията на модата като социокултурен феномен през целия 20 век, а на премиерата на 5 февруари в 18:00 в галерия Структура ще има и музика, и пърформанс, и думи от Мария Василева и Кремена Димитрова.