• Михаил Новаков

  16 септември 2019

  Започва да снима за списание Едно, през 2010 е селектиран за пътуваща изложба на Vice, а днес всички го знаем като фотограф и оператор с фокус върху градската култура и социалното наблюдение. В КО-ОП тъкмо наредиха новата му солова изложба Сладко-киселият час – "откраднати моменти на покой", запечатани по време на пътешестването на Михаил из Китай. Минете с отпочинали очи до 2 октомври.
 • Пикник Строежа

  15 септември 2019

  Кажете на GPS-а да ви води към goo.gl/maps/FI93J или, алтернативно, към 12:00 на 15 септември се строете пред Строежа за всеобщо придвижване нагоре към конкретната поляна над Железница. На нея клубът нарежда барбекю, кегове бира, генератор, техника, пуска музиката да тече и чака всички да наобиколят покривката. Каквото са донесли домакините, ще е безплатно, но все пак и вие се заредете с хам-хум.
 • Парти на покрива

  13 септември 2019

  снимка Deensel

  Rooftop Сonnections гърмят два заека с едно парти, когато на 13 септември закриват летния и откриват есенния сезон на нощите ни по покривите. Локацията е дворцова – около 21:00 в петък потъваме във вход А4 на НДК, като предварително сме пратили 15лв към bilet.bg, и се настаняваме по високите етажи чак до 6 сутринта. Какво ще звучи от колоните засега е неизвестно, но не вярваме да е некачествено.


 • Кино в парка на Военната академия

  12 септември 2019

  Първият човек, който ни разказа за Щастливият Лазаро, беше суперщастлив, че го е гледал, а на 12 септември вечерта ще е още по-силно – филмът тече на фона на щурците в парка на Военната академия. Следващите три дни там гледаме Граница (наричан едновременно "особняшки" и "класика"), Джебчии (за крадливо семейство със Златна палма от Кан) и Капернаум (с титанска роля на 12-годишния Заин от Бейрут). Началото е винаги в 20:30, а гишето за билети по 10лв отваря на място още в 19:00.
 • Алея на книгата

  11 септември 2019

  От вторник до неделя тази седмица (10-15 септември) да се шляете по Витошка може да е умно – белите шатри на пътуващото книжно изложение опъват платна в отсечката на булеварда между Патриарха и Узунджовска. 70+ издателства подреждат книгите си по лавиците на открито между 10:00 и 20:00, а ако търсите и събития – най-активната и шумна точка е до паметника на Алеко Константинов.
 • Уилфред Алмендра

  10 септември 2019

  Ако си спомняте, през април ви запознахме с него – френско-португалски художник, който дойде в София, за да действа по проекта за публично изкуство Sariev + Markov и наесен да инсталира своя работа в града ни. Ето я и нея – скулптурата на Алмендра е готова, наречена е VLZ310 Later (2019) на модел градинска косачка и я отвиват пред нас на 10 септември в парк-музей Врана. Точните могат да видят автора в 18:30, за останалите времето за посещение е чак до 30 октомври.
 • Нямаме план(ета) Б

  9 септември 2019

  Визуалният спектакъл, който популяризира идеята, че грижата за природата е обща мисия, в която успехът идва само ако всички полагат усилия заедно, се прожектира всеки работен ден в периода 9-20 септември, от 21:15 до 22:00 пред Национална галерия Квадрат 500.
 • Ninavale

  8 септември 2019

  Последни дни, в които можете да посети изложбата Ninavale, в която арт дуото ни води между състоянията на водата – в началото като лека пара, а в края като тежка вода или 2H2O, използвана и за ядрени оръжия в галерия +359 до 15 септември.
 • Caged

  7 септември 2019

  Kорейският хореограф Пансън Ким оставя парижката сцена зад гърба си, събира мулти култи трупата Gaya Dance Company тук и вече месеци работи с нея по спектакъла Caged. "Страхът е отровата, която щурмува съзнанието ни", е идеята, която той ще ни предава – с танц и кукловодство – в Дом на културата Борис Христов в Пловдив следващата събота. За премиерата на 7 септември от 19:30 билети по 10-20лв теглете от epaygo.bg.
 • Sofia Food Truck Fest Autumn Edition

  6 септември 2019

  Камиончета и каравани пълни с храна се нареждат в Маймунарника за един вкусен уикенд от 6 до 8 септември от 11:00 срещу 0лв вход.
 • Ratio: A Star Is Born

  5 септември 2019

  Знаете ли, че към 97% от телата ни са изградени от елементи, родени от термоядрените реакции на звездите? На практика без тях, значи, нямаше да има и човеци. Как и защо умират тези космически тела и какво ще стане, когато и на Слънцето му дойде редът след 5.5 милиарда години, разбираме от физика Виктор Данчев на следващата безплатна научнопопулярна лекция от серията Ratio. На 5 септември от 19:00 в Kino Cabana.
 • Джон Клийз

  4 септември 2019

  снимка Bob King

  Винаги е гледал от веселата страна на нещата, затова и в своите 79 години един от основателите на Монти Пайтън забелязва само добра възможност за име на стендъп. Последен шанс да ме видите, преди да умра е на 4 септември в Зала 1 в НДК – ако искате да слушате от черния хумор и тежката му ирония и сте готови да го докажете с 55лв, от eventim.bg ще ви ги разменят за билет.
 • Исторически маршрут Женски пазар

  1 септември 2019

  Още през ранния 20 век хора в носии са продавали чушки на господа с костюми и шапки – това е най-възрастният пазар в града. Районът е пълен с история, из която гид ще ни бъде Здравко Петров: той отдавна води своите исторически маршрути, а сега ги пусна и като книга. Срещу 15лв и със записване на historicalroutes.bg на 1 септември той ни сочи точно накъде да гледаме, за да видим следите от миналото.
 • Музикален куиз #20

  3 септември 2019

  Отбор от 3 до 8 меломани с разнообразен вкус и маниакални музикални знания е най-доброто ви оръжие на 3 септември в бар Тънка червена линия. Подбирайте ги добре и после записвайте тима с лично съобщение към @trl.bar във фейсбук, ако искате да скочите в боя за първите три места във викторината, които си тръгват опиянени и заредени с мелодични или литературни награди. Началото е в 20:00, участието струва 5лв на човек.
 • София: 2050

  2 септември 2019

  След 2 години анализи, дискусии и обратна връзка от гражданите, екипът на Визия за София е готов да очертае идеите си какъв трябва да стане градът ни до 2050, преди да ги подаде към съответните власти. На форум с отворен вход (2 септември, 15:00-20:00, театър Азарян) и живо излъчване във фейсбука на проекта архитект Любо Георгиев и компания говорят за всичко важно: от транспорт, градска и околна среда до идентичност и култура.
 • Neon Shame Party

  31 август 2019

  Август вече е септември, така че след кратък гастрол по морето парти линията Shame се завръща на твърда софийска земя, за да продължи да ни пуска всичко онова, на което тайно обичаме да танцуваме. Поп принцеси, стари бой банди, срамен ретро рап – всичко може да се очаква от плейлиста, докато от вас се иска да не се плашите от неонови бои. Не си слагайте новите дрехи и пишете в календара си: 31 август, 21:00, Culture Beat, 10лв.

  снимка sValio
 • Разказ за едно пътуване

  30 август 2019

  Огромният Гентски олтар, рисуван от братята Хуберт и Ян ван Ейк през 15 век, е пътувал повече от доста хора във времето си: бил е скриван от фанатизирани иконоборци, на части е пренасян в Париж или Берлин, а след Втората световна война е открит в солна мина. Слушаме цялата му история на 30 август от 19:30 в cosmos coworking camp, когато за 10лв Кристина Тужарова разказва и за своето пътуване до него. На страницата на История на изкуството за любители във фейсбук може да си запазите място.
 • Grand Stand-up Garden с Дими

  29 август 2019

  Опитвали сме от хумора на Дими и с чисто сърце ви пращаме към градината на Grand Hotel Sofia, където на 29 август микрофонът е за него и стендъп комедията му. Подкрепа му дава друг смешен човек от екипа на Inside Joke - Надя Брайт. Търсете ги из мрежата и ако ви допаднат, вадете по 13лв за вход (билети от тук), запазете си място на 02 8110 940 и бъдете на адреса в 20:30.
 • Illustration Pop-Up

  27 август 2019

  илюстрация Pllik

  В това събитие от шапката изскачат илюстратори в различни стилове, които гледаме в КО-ОП от откриването на 27 август в 18:30 до 29 август. Не е просто изложба, а възможност да си приберете подписана работа от супер хора като Даниела Янкова – shadowschaser, Виктория Николова – pllik и Александра Георгиева – sa6ettu. Обещават и специални случки през тези три дни, следете ги във фейсбук на @koopsofia.
 • Gin Mare

  28 август 2019

  Това е името на джин, дестилиран в Испания от специфичен сорт маслини, овкусен с мащерка, розмарин и босилек. Звучи като за дегустация, да – затова и в Craft ни черпят с няколко глътки от него, а ако ви хареса, взимайте маса в градината и за няколко коктейла със същия герой. Капачката се развърта на 28 август между 18:00 и 23:30.