• XL Северен парк

  1 декември 2019

  Без значение грее ли, вали ли, това трасе – последно в календара на XLkmrun всяка година – е благоприятно за най-широк кръг бегачи заради нулевата си денивелация. Подметките ви ще облизват ту асфалт, ту почва (в отношение 40:60, ако сте чак такива математици), стига само да минете първо през 5kmrun.bg за регистрация (20лв) и да сте на старта на 1 декември в 11:00. Дължините са 6, 12 и 18км, може да ги тичате и сами, и в отбор.
 • Roller Bounce

  27 ноември 2019

  Запазвате равновесие в ролкови кънки или ролери (със задължителните силиконови колелца) в Mixtape 5, когато селекцията на Ramsey Hercules разгрява с диско, фънк и соул парчета е като извадена от американски филм. Обикалянето започва в 19:00 на 27 ноември срещу 5лв на входа, като подвижните обувки са от вас.
 • Най-доброто от Стендъп Комедията

  26 ноември 2019

  Петя Кюпова, Николаос Цитиридис и Кристиян Терзиев ви разсмиват в продължение на час и половина със своите най-добри и любими шеги в най-новата зала на Комеди Клуб София - Комеди Клуб Московска на 26 ноември в 21:30 за 10/12лв.
 • Радичков в киното

  29 ноември 2019

  Десет тома – толкова тежат досега излезлите събрани съчинения на Радичков. Сигурно знаете обаче, че значението му не е само в библиотеките, а и в киното и именно нататък поглежда том #10. Писал е немалко сценарии и има доста екранизирани разкази, а представянето им между корици е в естествената им среда – пред екрана на кино Одеон на 29 ноември в 18:30, когато ще има и прожекция на Горещо пладне по негов текст.
 • Форум колекционери

  28 ноември 2019

  Не става дума за марки и картички – фондация Отворени изкуства и Сариев канят колекционера Кристиан Каспар Шварм да разкаже за артистите в списъка си, голямата си библиотека и онлайн архива си за хора като него. Разговорът ще е за изкуство, но и за пари – Кристиан смята, че няма нужда да си богат, за да имаш колекция. На 28 ноември в Гьоте-институт от 18:30 идете да питате как.
 • Bold design week

  25 ноември 2019

  снимка Paladim

  Шоурумът за събития и изкуство организира първия си дизайн фест: една седмица с лекции за умни офиси и домове, нови тенденции и списък с БГ изложители. Ще има ъпсайкъл, бижута, интериорни елементи и дори дизайн на храна – смело наистина. Започва на 25 ноември, подробна информация за седемте дни вижте във фейсбук @BoldTheShowroom.
 • Андрей Тарковски. Киното като молитва

  24 ноември 2019

  Документалният филм за руския режисьор, сниман от неговия син, е олицетворение на откровеността, в което Тарковски споделя спомени и разсъждава върху изкуството, живота на твореца и смисъла на съществуването. Гледаме го на 24 ноември в кино Люмиер от 16:15 срещу 10лв от tickets.ndk.bg
 • Karpov not Kasparov

  23 ноември 2019

  Вместо в Spotify, търсете ги на видео, ако това ще е първата ви среща с ексцентричните букурещяни Валериус и Едуард. Фамилиите им впрочем не са нито Карпов, нито Каспаров, а какво общо имат с шаха, може да ги питате лично на 23 ноември в Koncept Space след 21:00. Срещу 10-15лв за билет от epaygo.bg получавате и свръхдоза от тяхната марка диско-джази-ориенталска музика, за което ви подгрява Патрик Пюр.
 • Skapto re:launch

  22 ноември 2019

  "Вече си имаме наша си бира и честно казано е окей", хвалят се хората от Skaptobara и Skaptoburger и обявяват, че двете им места отсега нататък ще се казват просто Skapto. На 22 ноември те стават на шест и празнуват с подаръци за нас: на Искър 11а цял ден се лее безплатна бира, докато халбите наброят 120, а след 18:00 вадят и бургерите – също толкова на брой, така че не чакайте последния момент, ако сте гладни.
 • Don't Waste, Taste Festival

  15 ноември 2019

  Зад това име се крие светла идея: участниците в софийската хранителна система (от институции през заведения до всички нас) да се обединим срещу хранителния отпадък. Ако хвърляте и една люспа от шипките за мармалада си, и вие сте част от проблема, така че слушайте: с начало на 15 ноември в баровете Public (от 21:00) и Black Flamingo (малко по-късно) фестът цял месец дава поводи да се научим как се яде, пие и живее устойчиво. Всичко е на @dowatabg във фейсбук.
 • Rick and Morty Trivia

  18 ноември 2019

  Ако отговорът ви на "кисела краставичка?" е "умен начин да се избегне семейна терапия", вероятно помните как в един епизод Рик позеленя, изгуби крайниците си и стана по-кисел и от обичайно. Този куиз е за вас - по повод новия сезон в Barabar питат въпроси в кръгове от "тестови" до "изродски", така че съберете отбор от 3 до 8 приятели, запишете се със съобщение във фейсбук и пригответе по 5лв на човек. Събират ги и започват на 18 ноември в 20:00.
 • Zagovor

  21 ноември 2019

  Ако според речника това е „тайно съглашение за извършване на престъпление“, в книгата на Kanaal значи нещо съвършено различно: "крафт бира от сърцето на московския ъндър-граунд", както описват продукцията на руската пивоварна Zagovor. Нямаше така да се вълнуваме да я опитаме (премиерно на 21 ноември в бара), ако не бяхме видели що за цветове вадят малините и хмелът вътре. Прилагаме снимка, за да ожаднеете и вие.
 • Арт+феминизъм: уикипедия редактон

  20 ноември 2019

  Всичко започва през 2014, когато някой някъде си казва "хей, не е ли странно, че за мъжете в изкуството има толкова много и така богати Уикипедия страници, а за жените – не съвсем?". И се събират едни 600 души, които да разширяват и добавят статии, за да се поправи балансът. На 20 ноември тази идея стига и до нас – ако искате да се включите с труд и ум, чакат ви в Гьоте-институт между 17:00 и 20:00.
 • The Cactus Run

  17 ноември 2019

  Няма нужда да си чупите краката за награди – раздават ги на лотариен принцип, а ще загубите много, ако от бързане не се полюбувате на трасето, дълго 1, 7, 14 или 21км. Тръгва от стената на езерото Панчарево в 11:00 на 17 ноември и се вие по пътища и пътеки с избуяли кактуси и изглед към водата. Регистрацията е на drace.bg и на място преди 10:30, таксите варират от 0 до 30лв. И една специална молба - не скубете сукуленти за вкъщи, тези виреят само на свобода.
 • Борис Далчев

  19 ноември 2019

  Питахме го за Нещата от живота му още при първата му номинация за Икар, а днес той вече стиска сноп награди. Не са за литература, както фамилията му може да ви подведе – Борис действително е от рода на Атанас Далчев, но гори за сценография, костюми и визуално изкуство. В мини галерията Spazio от 19 ноември (19:00) до 4 декември гледаме какво рисува последните 2 години върху листа джобен формат.
 • Нощ на театрите

  16 ноември 2019

  Театър в обичайни и необичайни часове, пърформанси, дискусии, изложби, концерти, поетични рецитали, импро, фокуси, събития за деца, срещи зад кулисите, отворени врати в театър София, Народния и Операта... Да продължаваме ли с причините да вмъкнете Нощта на театрите в плановете си за 16 ноември? Подробната програма е на theatresnight.org, а на programata.bg сме ви подчертали някои от акцентите.
 • Нова колекция на Нева Балникова

  11 ноември 2019

  "Забелязвам как постоянно се опитваме да облагородим бруталността, а мен ме впечатлява", каза ни Нева, когато преди време ѝ гостувахме в разговор за тогавашната ѝ колекция бижута. Сега очакваме подобни смели и насечени форми в новото ѝ изкуство за пръст и китка с името Rendez-vous - в Koncept 7 (Цар Калоян 7) ги срещаме на 11 ноември до 16 ноември между 16:00 и 19:00.
 • Откриване на Киномания

  14 ноември 2019

  Кинофестивалът вече обяви себе си с прожекции в Одеон и Люмиер, но официалният му старт предстои на 14 ноември в 19:00, когато в Зала 1 на НДК влиза Засукан свят. Това е първото завъртане на новия филм на Мариус Куркински по разказ на Хайтов, в който режисьорът играе и централната роля: антигероя Милю, който все е на ръба между живота и смъртта, любовта и омразата. Как продължава Киномания нататък, вижте тук.
 • Куиз за сериали

  12 ноември 2019

  Ако нищо не знаеш, Джон Сноу, върви си – този куиз е за хора, които разбират от сериали. Ако сте от тях, съберете между 3 и 8 приятели, които най-редовно ви казват "днес не мога, излиза нов епизод", подгответе си по 5лв на човек и бъдете в Тънка червена линия на 12 ноември в 20:00 (пишете и на бара във фейсбук за регистрация). Сега остава и да решите дали да вкарате в отбора и баба си – в сложния кръг ще влезе ли Дързост и красота?
 • Dead Man's Hat

  13 ноември 2019

  снимка Ахмад Мадхун

  Албумът им Emotional Shortcut се покатери по музикалните платформи след живото му включване още през август. Инди рокът им пак звучи, но този път на закрито в клуб Строежа, на 13 ноември от 22:30 за 10лв от eventim.bg.
  Гласът на Ража върви по нотите на всички песни, а личния ѝ плейлист слушаме тук.