• Roller Bounce

  16 октомври 2019

  Запазвате равновесие в ролкови кънки или ролери (със задължителните силиконови колелца) в Mixtape 5, когато селекцията на Ramsey Hercules разгрява с диско, фънк и соул парчета е като извадена от американски филм. Обикалянето започва в 19:00 на 16 октомври срещу 5лв на входа, като подвижните обувки са от вас.
 • АСТ фестивал за свободен театър

  18 октомври 2019

  АСТ фестивалът за свободен театър вдига градусите от 18 до 23 октомври и събира в шепата си четири чужди представления и най-доброто от нашата сцена за съвременен танц и пърформанс. Програмата започва с пърформансът Burn на холандската група United Cowboys точно в 19:00 в Червената къща. Останалата програма вижте тук.
 • Licitus

  17 октомври 2019

  Графичният роман на Виктория Стайкова е кръстен на космически кораб, в който между галактиките се срещат главните герои. Книгата е с награда от Атлантик Прес, но не само това я подплатява – вътре личи и проучването за специалната връзка между научната фантастика и илюстрацията. Съвсем скоро Виктория лично ще ни разкаже повече, но ако вече ви е любопитно, чуйте я на представянето – в КО-ОП на 17 октомври от 19:00.
 • Fuckup Nights

  15 октомври 2019

  Не е злобно да искаш да знаеш в детайли къде някой друг е сбъркал – и това е урок в живота. Звънецът бие в 18:30 в Национален студентски дом на 15 октомври, когато ни разказват как са се прецакали и какво можем да научим ние от провалите им сценаристът Тео Чепилов, журналистът Миролюба Бенатова, HR-ът Яна Вълчанова и предприемачът Георги Найденов. За да няма гафове и на входа, вземете си по-рано билет за 10лв от epaygo.bg.
 • БАН отварят врати

  12 октомври 2019

  Не казваме на 12 октомври да нахлуете в лабораториите им, а да преминете през свободния за деня вход на Ботаническата градина и четири музея – археологическия, природонаучния, етнографския или антропологичния. По повод празника си БАН ни канят да гледаме златни съкровища, тюлен монах, живота в селото и създаването на културата – да свържете точките с интересите си е единственото, което се чака от вас.
 • Улица Малко Търново

  14 октомври 2019

  Дълга е едва 60 метра, а под и край себе си крие спомени за римско време, Възраждането, любимия бар на Борис III и килиите на Държавна сигурност. Всякакви факти и легенди от историята на тази отсечка ще ни разказва интерактивният проект Улица на времето, мислен цяло лято, докато на Малко Търново течеше освежителен ремонт. Всичко това сега е готово за преглед и оценка от нас – на 14 октомври в 18:30 в бар After 5 някъде в началото на 60-те метра.
 • Раковски 127

  11 октомври 2019

  Ако този адрес отваря отново дупка в сърцето ви, прогорена след като затвори тамошния клуб Жул Верн, не кървете – вътре влиза нов живот. Три вечери, задвижени от проекта за ъндърграунд електронна музика ФАЗА, идват на 10, 11 и 12 октомври (след 22:00) с толкова важна саунд система, че я назовават по име – Danley Sound Labs, ако нещо ви говори. Така или иначе проговаря на всички нас със сетове например от Raredub, Algorithm и Margg Names.
 • Руди Нинов

  10 октомври 2019

  Гравитацията работи само когато погледнеш надолу, твърди художникът Руди Нинов. Ще се опита да ни убеди с обекти и живопис в изложба във Васка Емануилова. Самият художник, роден 1992 в Тетевен, се вълнува най-вече от "езика на анимацията... плазматичното тяло, анимираната линия и идеите за тотемизъм и анимализъм". Падаме в орбита на откриването на 10 октомври от 18:00.
 • София утре

  9 октомври 2019

  "Компактен, многообразен и адаптивен град, управляващ умело ресурсите си и включващ гражданите в решенията за бъдещето" – така Визия за София вижда нещата през 2050. След дълго очертаване на проблеми и решения за всичко от трафик през администрация до естетика на средата ни, проектът показва откритията си в изложба с помощта на силни дизайнери и художници – в Ларгото до 30 ноември.
 • Арх. Кенго Кума

  8 октомври 2019

  снимка Daici Ano

  Може да не сте чували за него, но това е само засега – Кенго Кума работи по проекта за стадиона за Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио, които всички ще гледаме през 2020. Безплатно обаче може да стиснете ръката му още във вторник – на 8 октомври в 19:00 майсторът на японската традиционна архитектура, който прави чудеса от дърво и трупа награда върху награда, е в УАСГ с лекция, изложба и студентска работилница.
 • Чешко-българска джаз вечер

  7 октомври 2019

  В 20:00 този понеделник, Чешкият център започва да слуша триото Treetop, с което споделя страна на произход. Те показват собствени интерпретации върху джаза със смесица от класическата, народната и съвременната музика, а компания на ушите ни по-късно ще правят и българите Y Jazz Quintet. Входът е дарение по избор.


 • Cinelibri: Заличено момче

  6 октомври 2019

  Автобиографията на Гарард Конли, писана в София, разказва как семейството му (във филма играни от Никол Кидман и Ръсел Кроу) го праща в християнски лагер, който ще опита да го направи хетеросексуален. Заедно с прожекцията от 20:00 в Люмиер, се срещаме и със самия Гарард.
 • Световен ден на астрономията

  5 октомври 2019

  Ако ви вълнува къде се раждат звездите и искате да чуете за странното магнитно поле на Меркурий, на правилните редове сте. Такива теми влизат в къси, лесносмилаеми лекции на 5 октомври, когато цяла вечер сме на гости на обсерваторията на СУ в Борисовата градина. От 16:00 до 22:00 там гледаме също астро демонстрации и макети, фотоизложба, наблюдаваме небесни тела с телескоп, питаме въпроси и въобще празнуваме Космоса.
 • PURE

  2 октомври 2019

  Във втория ден от Панаира на младите ставаме част от проекта PURE на хореографа Християн Бакалов. Всеки зрител бива потопен индивидуално в поредица от ситуации и преживявания, чрез които се стимулира въображението и възприятието му за реалността. Публиката става участник, преведен през различни пространства, в които визуални и сетивни композиции се активират от физическото му присъствие. Как се случва това на практика, разберете сами на 2 октомври между 14:00 и 22:00 в Младежкия театър с вход свободен.
 • Нилс Гейбелс

  4 октомври 2019

  Идва от Белгия и е паралелно музикант, визуален артист и куратор на бутиковия лейбъл Audio Visuals Atmosphere, който вади касетки с неговите колажи отгоре. Всички тези лица на Нилс пристигат тук за тридневна изложба в Bare Hands Society (4-6 октомври, откриване в 19:00) и парти с ембиънт/дроун проекта му Sequences и разни местни гости на 5 октомври от 20:00 във Фабрика Автономия срещу произволно дарение.
 • Sofia Blading III

  3 октомври 2019

  Не толкова да покажеш умения, колкото да се заобиколиш от хора с твоята мания – с тази идея фестът кани всеки с интерес към блейдовете да се срещне с големи имена от света, да участва в състезания, да гледа филми или да прати детето си на първи урок по каране. Входът за всичко е безплатен, а графикът, пръснат между Five High, Switch, улиците на града и датите 3-5 октомври, е във фейсбука на Sofia Blading.
 • Светулки рън

  1 октомври 2019

  Светулките сме ние, ако на 1 октомври сложим челник (или носим друг вид светлинка) и изтичаме заедно 5км по трасе в Борисовата с начало и край езерото Ариана. Стартът е по тъмно в 20:00, а регистрацията – час по-рано на място срещу благотворителна такса от (поне) 10лв, която отива за фондация Синергиа и по-добрия живот на незрящите у нас.
 • Хомосоц

  30 септември 2019

  Къде излизали гей българите през комунизма? А как се отнасял режимът с тях? Фондация GLAS и European Cultural Foundation се събират с историци, социолози, куратори и артисти, за да изровят всичко по темата: от мръсни факти за наказателни акции и опити за "лекуване" на гей хора до момента, в който хомосексуалността се декриминализира. Изследването влиза в Port A като изложба в 19:00 на 30 септември и остава там до 13 октомври.
 • Фестивал на портукалското кино

  29 септември 2019

  Тийнейджърка саботира аферата на мащехата си, за да защити честта на баща си в 4 сърца, а мъж се изправя срещу министър-председателката, тръгнала да търгува страната му в комедията Португалия не е за продан. С тези и още предимно нови филми от онзи край на Европа фестът тече в Одеон, а 29 септември е денят на последните 2 прожекции - избирайте за какво да вземете безплатен пас тук.
 • Cosmos Yard Sale

  28 септември 2019

  снимка Noks

  Бихме минали и само за да открием още един таен двор на стара софийска сграда. Иначе и явният повод да сме зад cosmos coworking camp на 28 септември си струва: между 12:00 и 21:00 жълтата къща влиза в есента с музика от Urbanites, храна от Skaptobusa, Клуб матета, бири, коктейли, чайове от мравчено дърво и разпродажба на летни дрехи от Noks, Square и Fingah и винтидж селекция от Frea.